Patvirtinti pirmojo turo rezultatai visose vienmandatėse apygardose | Diena.lt

PATVIRTINTI PIRMOJO TURO REZULTATAI VISOSE VIENMANDATĖSE APYGARDOSE

Vėlų sekmadienio vakarą Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) patvirtino pirmojo Seimo rinkimų turo rezultatus visose vienmandatėse apygardose.

Patvirtinimo procedūra buvo pradėta apie vidurdienį, tačiau procesas užtruko iki maždaug vienuoliktos vakaro, nes komisija nusprendė perskaičiuoti visus Panerių-Grigiškių apygardos, bei Deltuvos pietinėje apygardoje esančios Upninkų apylinkės balsus.

Perskaičiavus balsus, vienoje iš Panerių-Grigiškių apygardos apylinkių – Trakų Vokės – nustatyta, kad maždaug dešimtadalis visų balsų buvo neįskaičiuoti ar įskaičiuoti netinkamai, kitose apylinkėse esminių pažeidimų nepastebėta. Dėl netinkamo darbo užtikrinant faktiškai teisingus rinkimų protokolus VRK atleido šios apygardos rinkimų komisijos pirmininką.

Galutiniai pirmojo turo rezultatai vienmandatėje apygardoje nepasikeitė – antrajame ture dalyvaus konservatorė Agnė Bilotaitė ir Laisvės partijos kandidatė Rita Balčiūnienė. Artimiausią savaitę VRK taip pat imsis dar kartą perskaičiuoti visų šioje daugiamandatėje apygardoje atiduotų pirmumo balsų.

Perskaičiavus balsus Upninkų apylinkėje irgi nustatyta neatitikimų – užfiksuota gerokai daugiau negaliojančių biuletenių, nei nurodyta protokoluose. Taip pat nustatyta, kad į vienos partijos sąrašą įtraukta daug neantspauduotų biuletenių, kurie laikytini negaliojančiais. Dalis šių biuletenių įtraukti ir į tos pačios partijos kandidato vienmandatėje apygardoje sąrašą.

Nors ir nustatyta, kad komisija šioje apylinkėje dirbo aplaidžiai, tačiau galutinių rezultatų tai nepakeitė. Deltuvos pietinėje apygardoje antrajame ture kovos „valstietis“ Kęstutis Mažeika ir konservatorius Vaidas Šalaševičius.

Aptarus situaciją Panerių-Grigiškių apygardoje ir Upninkų apylinkėje, VRK bendru sutarimu patvirtino visų 68 vienmandačių apygardų rezultatus pirmajame Seimo rinkimų ture.

Kiek anksčiau sekmadienį VRK jau patvirtino ir trijų vienmandačių apygardų, kuriose kandidatai į Seimą pateko  pirmajame ture, rezultatus.

Pirmajame ture į Seimą buvo išrinkti konservatorių sąrašo lyderė Ingrida Šimonytė, surinkusi 61,17 proc. rinkėjų balsų Antakalnio apygardoje, bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos kandidatai Beata Petkevič su 59 proc. rinkėjų balsų Šalčininkų apygardoje ir Česlavas Olševskis su 52,77 proc. Medininkų apygardoje.

Antrasis Seimo rinkimų turas vyks spalio 25 dieną. Antrajame ture varžosi du daugiausiai balsų pirmajame surinkę kandidatai. Jau pirmajame ture kandidatas išrenkamas surinkęs daugiau kaip pusę rinkėjų balsų.

Išankstinis balsavimas antrajame ture prasideda pirmadienį ir tęsis iki ketvirtadienio 20 valandos.

Pirmąjį Seimo rinkimų turą daugiamandatėje apygardoje laimėjo opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su 24,8 proc. rinkėjų balsų, antra liko valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga su 17,5 proc. balsų.

Darbo partija gavo 9,47 proc. balsų, Lietuvos socialdemokratų partija – 9,26 proc., Laisvės partija – 9,02 proc. balsų, Liberalų sąjūdis – 6,79 proc. balsų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS