Pažymiais įvertino eurokomisarų darbą: V. Sinkevičiui – devynetas | Diena.lt

PAŽYMIAIS ĮVERTINO EUROKOMISARŲ DARBĄ: V. SINKEVIČIUI – DEVYNETAS

Vienas įtakingiausių ES naujienų portalų „Politico“ pažymiais įvertino Europos Komisijos (EK) narių darbą 2020-aisiais. Tarp 26 EK narių ir Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen itin teigiamo įvertinimo susilaukė Lietuvos deleguotas EK narys Virginijus Sinkevičius, kurio pažymys – devynetas.

U. von der Leyen pirmininkaujamoje Komisijoje V. Sinkevičius nuo praėjusių metų eina už aplinką ir vandenynus atsakingo eurokomisaro pareigas. „Politico“ V. Sinkevičiaus darbą įvertino taip:

Darbo apžvalga. V. Sinkevičius yra jauniausias eurokomisaras ES istorijoje – nėra buvę kito EK nario, kuris atšvęstų 30-ąjį gimtadienį šiame poste. Jaunasis lietuvis pradėjo įgyvendinti virtinę ambicingų planų, kurie padės ES geriau tvarkytis su chemikalais, saugoti aplinką ir skatinti žiedinę ekonomiką. Dėl savo veiksmų V. Sinkevičius susilaukė pagyrų iš klimato ir aplinkosaugos aktyvistų. Bendras vertinimas – 9.

Geriausios akimirkos. V. Sinkevičius pristatė ambicingus planus saugoti bioįvairovę ir permąstyti chemikalų naudojimą reglamentuojančius įstatymus, nepaisant pramonės ir kitų sričių spaudimo. COVID-19 krizės metu kai kurie verslo atstovai spaudė Komisiją atsisakyti Žaliojo kurso ir imtis dereguliacijos, tačiau tam buvo stipriai ir ryžtingai pasipriešinta.

Blogiausios akimirkos. Aplinkos srityje V. Sinkevičius susilaukė pagyrų, tačiau darbai vandenynų srityje nedaro didelio įspūdžio. Nors V. Sinkevičius skyrė papildomų lėšų žvejams per koronaviruso krizę, jaunąjį komisarą šie kritikuoja dėl ryžtingos strategijos trūkumo. Tuo metu jūrinių gyvūnų apsaugos organizacijos kritikuoja V. Sinkevičių, nes šis esą nesiėmė skubių priemonių Prancūzijos ir Ispanijos atžvilgiu, kai šios valstybės netyčia nužudė tūkstančius delfinų Biskajos įlankoje.

Tolesni veiksmai. Atskleidęs savo žaliąsias kortas keliose strategijose, dabar V. Sinkevičius turės imtis konkrečių įstatymų. Atsižvelgiant į lėtai priimamus kai kuriuos ankstesnių aplinkos ir vandenynų eurokomisarų siūlymus, pavyzdžiui, vienkartinių plastiko gaminių ar Bendrijos aplinkosaugos veiksmų plano srityse, V. Sinkevičius rizikuoja prarasti gerą reputaciją tarp nevyriausybinių organizacijų.

Europos Komisijos pirmininkės U. von der Leyen darbas taip pat buvo įvertintas devynetu.

Geriausiai įvertintas jos indėlis į šiemet liepą Europos Vadovų Taryboje (EVT) pasiektą susitarimą dėl ilgalaikio ES biudžeto ir ekonomikos gaivinimo po koronaviruso pandemijos fondo. Tiesa, dabar šių lėšų skyrimą blokuoja Vengrija ir Lenkija dėl siūlymo susieti finansavimą su teisės viršenybės principo laikymusi.

Tarp kritikos susilaukusių U. von der Leyen veiksmų buvo itin pasyvus jos vaidmuo šių metų pradžioje, kai Artimuosiuose Rytuose buvo kilusi krizė tarp Vašingtono ir Teherano, kai JAV nukovė vieną iš Irano kariuomenės vadų Qassemą Soleimanį.

Nė vienas iš eurokomisarų nesulaukė dešimtuko „Politico“ įvertinime. Be V. Sinkevičiaus, devyneto sulaukė pirmininkė U. von der Leyen, už biudžetą ir administravimą atsakingas austras Johannesas Hahnas ir už ekonomiką atsakingas italas Paolo Gentiloni.

GALERIJA

  • Pažymiais įvertino eurokomisarų darbą: V. Sinkevičiui – devynetas
M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Visko matęs

Šaunuolis. Taip ir toliau sėkmės ir ryžto visuose darbuose.

tryda

per lietuviu pasisakymus es politikai eina i bufeta paest

SUSIJUSIOS NAUJIENOS