Planuojama įpareigoti politikus deklaruoti jų atžvilgiu vykdytą lobistinę veiklą | Diena.lt

PLANUOJAMA ĮPAREIGOTI POLITIKUS DEKLARUOTI JŲ ATŽVILGIU VYKDYTĄ LOBISTINĘ VEIKLĄ

Seime kelią skinasi pataisa, įpareigojanti politikus ir valstybės tarnautojus deklaruoti jų atžvilgiu vykdytą lobistinę veiklą.

Šią savaitę per svarstymą už tokias „valstiečių“ Ramūno Karbauskio ir Agnės Širinskienės pataisas balsavo 51 parlamentaras, prieš buvo vienas, susilaikė septyni Seimo nariai.

Kad jos būtų galutinai priimtos, Seimo salėje turės vykti dar vienas balsavimas.

Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komitetas ragino nepritarti šioms pataisoms.

„Bu­vo iš­sa­ky­ta to­kia nuo­mo­nė, kad tai yra ne­pro­por­cin­gai di­de­lė ad­mi­nist­ra­ci­nė naš­ta, taip pat ga­li bū­ti pa­nau­do­ta kaip su­si­do­ro­ji­mo su ne­įti­ku­siais po­li­ti­kais įran­kis, jei­gu lo­bis­tas pa­skelbs apie ko­kį nors su­si­ti­ki­mą, ne­bū­ti­nai re­a­liai įvy­ku­sį su po­li­ti­ku, o politikas jo ne­dek­la­ruos“, – komiteto poziciją argumentavo jo pirmininkė „valstietė“ Guoda Burokienė.

Tuo metu R. Karbauskis tvirtino, kad tokios deklaracijos padidintų politikų, valstybės tarnautojų ir lobistų santykių skaidrumą.

Pataisos numato, kad prezidentas, Seimo, Vyriausybės nariai, viceministrai, Vyriausybės, ministerijų kancleriai, partijų vadovai, merai, savivaldybių tarybų nariai, savivaldybių administracijų direktoriai ir jų pavaduotojai privalo deklaruoti jų atžvilgiu vykdytą lobistinę veiklą dėl kiekvieno teisės akto projekto.

Deklaraciją reikėtų pateikti Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) ne vėliau kaip per septynias dienas nuo lobistinės veiklos pradžios.

Tą patį turėtų padaryti ir valstybės pareigūnai, tarnautojai, kiti asmenys, kurie dalyvauja rengiant, svarstant ir priimant teisės aktus. Tik jie tokią deklaraciją privalėtų pateikti ne VTEK, o savo vadovams.

Lietuvos valstybės tarnautojų, biudžetinių ir viešųjų įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Irena Petraitienė BNS sakė negirdėjusi apie tokią iniciatyvą Seime ir stebėjosi, kad tokie pasiūlymai priimami jų kruopščiai neapsvarsčius, neišsiaiškinus, kokias sukels pasekmes, kokią duos naudą.

„Siaubingai apkrauna tą žmogų. Kaip išgryninti, kuris tas susitikimas yra tikrai lobistinis?“ – retoriškai klausė profsąjungos pirmininkė.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus „valstiečių“ pasiūlymą apibūdino kaip totalitarinę kontrolę.

„Tai, kas dabar pasiūlyta, čia reglamentuojamas kiekvienas žingsnis, tai didžiulė administracinė našta, yra nemaža ir klaidos galimybę, ir tai nieko neduoda. Tai veda į tokią totalitarinę kontrolę, kai kažkoks didysis brolis seka kiekvieną tavo žingsnį ir ieško mažiausios klaidos“, – BNS sakė jis.

„Manome, kad santykiai visuomenėje turėtų būti paremti ne įtarumo kurstymu, o tarpusavio pasitikėjimo atmosfera būti pagrįsti,  noru bendradarbiauti, noru turėti atvirą dialogą ir ieškoti bendrų sprendimų. Tą jau yra supratusi Europos Sąjunga“, – tvirtino verslininkų atstovas.

Jis kritikavo ir kitus šiuo metu Seime svarstomus Lobistinės veiklos įstatymo pakeitimus. Pagal juos, Lietuvos verslo konfederacija ir kitos verslui atstovaujančios organizacijos būtų pripažintos lobistais.

„Labai gaila, kad Lietuvoje einama ne europiniu, o kažkokiu, matyt, azijiniu ar kitokiu keliu“, – teigė jis.

„Yra seniai nusistovėję standartai, esame Europos Sąjungos šalis, tiek aš, tiek kolegos – Pramonininkų konfederacija, Darbdavių konfederacija, Investuotojų forumas – esame kolektyvinį laišką parašę Seimo nariams apie tai, kad siūlytume įvesti tvarką, kokia yra Briuselyje. Tai yra įvesti Skaidrumo registrą, jame įregistruoti asociacijas, kurios domisi teisėkūra, įregistruoti tų asociacijų atstovus, kurie deklaruoja savo intereso sritis ir tuo apsiriboti“, – sakė V. Sutkus.

Parlamentarai pritarė ir R. Karbauskio, A. Širinskienės pasiūlymui, kad prezidentas, Seimo, Vyriausybės nariai, viceministrai, kancleriai, partijų vadovai, merai, savivaldybių tarybų nariai, savivaldybių administracijų direktoriai ir jų pavaduotojai viešai skelbtų savo darbotvarkes.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kęstas

Seniai laikas. Pernelyg daug valdžios turi verslas. „Norvegijos žiniasklaidoje rašoma, jog Lietuvos bendrovių vairuotojai dažnai yra pervargę, priversti ilsėtis, nakvoti bei gamintis maistą stovėjimo aikštelėse, kurios yra pritaikytos trumpiems sustojimams dienos metu ir yra išlaikomos už Norvegijos mokesčių mokėtojų pinigus. Ši situacija rodo patį blogiausią socialinio dempingo pavyzdį Norvegijos transporto pramonėje – žiaurų Lietuvos vairuotojų išnaudojimą tiesiog po Norvegijos kontrolės institucijų nosimi." Panašu, kad Vakarų valstybės pribunda ir jau mato, su kokiais Lietuvos darbdaviais joms tenka konkuruoti. Baigiasi Lietuvos darbdavių socialinio dempingo dienos. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Anonimui Pydarui

akių kumimas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS