Politikai apibendrino šimtą Seimo dienų | Diena.lt

POLITIKAI APIBENDRINO ŠIMTĄ SEIMO DIENŲ

Šeštadienį sukanka šimtas dienų nuo tada, kai prisiekė naujai išrinktas Seimas. Tiesa, pirmieji trys mėnesiai skyrėsi nuo įprasto parlamento darbo – jie buvo paženklinti COVID-19 pandemijos. Todėl naujai išrinktiems Seimo nariams teko atsakomybė ne tik vykdyti įprastines užduotis, jie turėjo spręsti ir tai, kaip toliau užtikrinti sklandžią parlamento veiklą.

Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma džiaugiasi, kad su šiuo iššūkiu parlamentas susitvarkė sėkmingai – buvo įvestas nuotolinis darbas. Jis taip pat džiaugiasi, kad Seimo darbo pradžioje tarp valdančiųjų ir opozicijos tvyrančios įtampos išsisklaidė. Politikas viliasi, kad ir tolimesnis parlamento darbas bus ramesnis bei konstruktyvesnis. Savo ruožtu kadenciją baigusio Seimo vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė taip pat džiaugiasi, kad naujai išrinktam Seimui net ir pandemijos sąlygomis pavyko užtikrinti nepertraukiamą Seimo veiklą. Visgi politikė apgailestauja, kad opozicija per šimtą darbo dienų taip ir nesugebėjo susivienyti ir išrinkti bendro lyderio.

J. Razma: nesutarimai tarp valdančiųjų ir opozicijos išsisprendė

Seimo vicepirmininkas, konservatorių atstovas J. Razma džiaugiasi, kad nuo Seimo darbo pradžios praėjus šimtui dienų, valdančiųjų ir opozicijos santykius galima vertinti kaip gana gerus. Visgi politikas pripažįsta, kad Seimo darbo pradžia buvo paženklinta valdančiųjų ir opozicijos santykių paaštrėjimu.

„Kadencijos pradžioje, žinoma, buvo nedidelis santykių paaštrėjimas su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija, kai buvo teikiami Seimo pirmininkės pavaduotojai, bet galiausiai mes turime rezultatą, kai pirmą kartą mūsų Seimo istorijoje opozicija turi net tris Seimo pirmininkės pavaduotojus“, – Eltai sakė politikas.

„Manau, kad šiokias tokias įtampas opozicijai kėlę klausimai gana sėkmingai išsisprendė. (...) Visada yra svarbu ne pats procesas, kur, kaip minėjau, buvo tam tikrų niuansų, bet svarbu rezultatas, kuriuo tikrai opozicija, manau, neturi skųstis“, – pridūrė jis.

J. Razma taip pat teigia matantis tendenciją, kad šios kadencijos Seimo darbas bus ramesnis, nei buvo pastarąją kadenciją, parlamentui vadovaujant „valstiečiams“. Parlamento vicepirmininkas neslepia manąs, kad prie to prisidėjo ir Lietuvos valstiečių ir žaliųj sąjungos (LVŽS) lyderio Ramūno Karbauskio sprendimas atsisakyti Seimo nario mandato.

„Man atrodo, yra šiek tiek mažiau asmenų, kurie dirbtinai kelia aistras ir įtampas. Čia galima pasidžiaugti, kad R. Karbauskis atsisakė Seimo nario mandato, nes iš jo neretai ateidavo tam tikri situacijos aštrinimai ir supriešinimai ir, aš manau, kad jam nesant su didžiausia opozicine LVŽS frakcija žymiai ramiau ir tvarkingiau bendrausime“, – sakė jis.

Politikas taip pat akcentuoja sutinkantis su Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsne išsakyta nuomone, kad per pirmąsias šimtą Seimo darbo dienų didesnių sukrėtimų ar skandalų nebuvo.

„Nors buvo vieno Seimo nario imuniteto panaikinimo klausimas, kalbu apie Petrą Gražulį, tai įvyko pakankamai ramiai, dalykiškai, balsavimo rezultatai įtikinami. Tai yra tikrai skirtingas vaizdas nei matėme pastarąją kadenciją. Praėjusios kadencijos Seimo pradžioje visi nagrinėjo R. Karbauskio ir Gretos Kildišienės klausimus ir pats Seimo darbo turinys tada, ko gero, buvo antrame plane“, – sakė J. Razma.

„Todėl tikiuosi, kad mes ne emocijas ir ne kažkokius susipriešinimus skleisime iš Seimo erdvės, bet diskutuosime, kartais ir aštrokai dėl svarbių klausimų ir tikiuosi, kad visada bus surastas sutarimas, o priėmus įstatymą visi jį gerbs“, – vylėsi jis.

Paprašytas išskirti sėkmingiausius per pirmąsias šimtą dienų Seimo nuveiktus darbus konservatorius pažymėjo greitai įvestą nuotolinį darbą, sklandų premjerės Ingridos Šimonytės patvirtinimą, sėkmingai patvirtintą Vyriausybės programą, biudžetą. Jis taip pat pastebėjo, kad kol kas valdantiesiems pavyko įgyvendinti ir rinkiminį pažadą dėl mažesnio priimamų įstatymų skaičiaus.

„Palyginau buvusios Seimo kadencijos pradžią ir dabartinę, tai dabar mes priėmėme maždaug ketvirtadaliu teisės aktų projektų mažiau“, – džiaugėsi J. Razma.

R. Baškienė: opozicijai taip ir nepavyko susivienyti

Savo ruožtu kadenciją baigusi vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė teigė, kad pirmosios šimtas dienų yra labai trumpas laikotarpis, vertinant Seimo darbą. Politikė pripažino, kad Seimo darbo pradžia buvo nelengva, paženklinta koronaviruso pandemijos. Visgi ji atkreipė dėmesį, kad parlamentui nepaisant sunkumų pavyko užtikrinti nepertraukiamą darbą.

„Pagrindinis dalykas, kad šios kadencijos Seimui pirmąsias šimtą dienų teko dirbti labai neįprastomis sąlygomis – karantino sąlygomis. Ir aš manau, vienas iš svarbiausių dalykų, kad pavyko išspręsti, jog ir plenariniai posėdžiai vyko nuotoliniu būdu ir Seimo darbas nesustojo, kad pagrindinius įstatymus, kuriuos reikėjo priimti, mes juos priėmėme“, – akcentavo politikė.

Tuo tarpu kaip nesėkmę R. Baškienė išskyrė tai, kad Seimo opozicijai per šimtą dienų taip ir nepavyko susivienyti ir išrinkti bendro opozicijos lyderio.

„Aš tikrai maniau, kad pavyks sukurti opozicinių frakcijų koaliciją, kad opozicija turės opozicijos lyderį. Tai būtų jau didžiulė sėkmė kaip susivienijusios ir veikiančios opozicijos, turint savo programą, savo sprendimą. Deja, per šimtą dienų opozicijai veikti vieningai nepavyko“, – pripažino „valstiečių“ atstovė.

„Bet „valstiečiai“, savo ruožtu, padarė šešėlinės Vyriausybės modelį. Manau, kad pagrindinis dalykas yra ne oponavimas dėl oponavimo, bet pasiūlymai“, – taip pat pridūrė ji.

Kartu politikė paragino Seimo pirmininkę ir valdančiąją koaliciją labiau įsiklausyti tiek į žmonių nuomonę, tiek ir į opozicijos siūlomą patirtį.

„Kvietimas girdėti patirtį. Juo labiau, kad šiame Seime, opozicijoje dirba daug buvusių ministrų. Mes turime buvusį premjerą, kuris turi milžinišką patirtį ir gali būti ypatingai naudingas, jeigu bus kalbamasi, diskutuojama ir ieškoma sprendimų“, – teigė ji.

R. Baškienė taip pat atkreipė dėmesį, kad šis Seimas pasižymi išskirtinai liberaliomis idėjomis, kurios, pasak jos, paprastai sulaukia audringų diskusijų tiek visuomenėje, tiek ir parlamente. Todėl politikė siūlo valdantiesiems visų pirma pradėti spręsti, anot jos, esminius socialinius, ekonominius klausimus, o tik tada pereiti prie prieštaringai vertinamų iniciatyvų.

„Iš tiesų nusimato daug audringų Seimo diskusijų dėl nuomonių skirtumo, dėl liberalių pažiūrų. (...) Aš tikrai linkėčiau nuo esminių socialinių, ekonominių klausimų pradėti pirmiausia, o po to jau spręstume visus kitus“, – sakė opozicijos atstovė.

„O šiaip aš džiaugiuosi, kad į Seimą atėjo daug naujų, jaunų kolegų, čia yra privalumas. Energija, ryžtas, noras veikti, kartu kviečiant įsiklausyti, tai yra gerai. Manau, kad jaunatviška energija duos daug impulso, tik svarbu, kad šalia būtų ir išmintis“, – taip pat teigė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

100 dienu nesamoniu ir konservisku intrigu.

>Jo

labas Robote:D)

Jo

Šunys loja-karavanas eina
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS