Kandidatuoja, bet nežino, ar dirbs | Diena.lt

KANDIDATUOJA, BET NEŽINO, AR DIRBS

Rinkėjų apgavystė ar ant politikų nepykstama? Jau tapo įprasta, kad partijų sąrašuose esantys politikai atsisako mandatų, nors rinkėjai už juos balsavo. Ne išimtis, matyt, bus ir artėjantys Europos Parlamento rinkimai.

Rinkėjų apgavystė ar ant politikų nepykstama? Jau tapo įprasta, kad partijų sąrašuose esantys politikai atsisako mandatų, nors rinkėjai už juos balsavo. Ne išimtis, matyt, bus ir artėjantys Europos Parlamento rinkimai.

Ant dviejų kėdžių

Zigmantas Balčytis – Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatų į Europos Parlamentą vedlys ir kartu kandidatas į prezidentus. Pats politikas Z.Balčytis teigia, kad rinkėjų nenuviltų ir tęstų europarlamentaro darbą.

"Jei būčiau išrinktas į Europos Parlamentą, dirbčiau. Mano pagrindinis rūpestis – prezidento rinkimai, o partija nusprendė, kad jai gali būti naudinga, jei aš sąrašą vesčiau į Europos Parlamentą", – sakė Z.Balčytis. Paklaustas, ar Lietuva neliks be prezidento, jei jis išvyks į Briuselį, atsakė: "Tikrai neliks. Bus norinčių. Aš manau, kad man pavyks."

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, kuriam socialdemokratų kandidatų sąraše priskirtas 3 numeris, patvirtino, kad paliktų ministro postą ir priimtų Europos Parlamento mandatą.

"Dalyvavimą rinkimuose reikia palydėti darbais, todėl jei dalyvauji rinkimuose, turi eiti pareigas, o jei jų atsisakai, manau, kad iš dalies apgauni rinkėją", – sakė J.Olekas.

Tik "linkusi"

Kelią į Briuselį pasirinktų ir teisingumo ministras Juozas Bernatonis, Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatų į Europos Parlamentą sąraše įrašytas aštuntas. Jis patikino, kad rinkėjų nenuvils, tad jei tik sulauks palaikymo, jis paliks ministro kėdę.

"Jei žmonės mane reitinguotų, už mane balsuotų, žinoma. Nors nemanau, kad gausime tiek daug vietų, bet tai nėra žaidimas. Jei žmonės pasitiki, turime įgyvendinti jų lūkesčius. Turiu parengęs atitinkamą pamainą ministerijoje", – komentavo J.Bernatonis.

Kita socialdemokratų deleguota parlamentarė Irena Šiaulienė, kuriai sąraše priskirtas 9 numeris, dar nėra tikra, kaip pasielgtų, jei gautų vietą Europos Parlamente.

"Būčiau linkusi tobulėti", – sakė Seimo narė I.Šiaulienė.

Galutiniame socialdemokratų kandidatų sąraše yra trijų ministrų – J.Bernatonio, J.Oleko ir Rimanto Sinkevičiaus – pavardės. Į abėcėlinį sąrašą buvo įtraukti ūkio ministras Evaldas Gustas ir sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis. Bet šis atsisakė dalyvauti rinkimuose į Europos Parlamentą.

"Manau, kad sąrašą sudarėme rimtai", – sakė J.Olekas, paklaustas, ar visi socialdemokratų ministrai, dalyvausiantys rinkimuose į Europos Parlamentą, iškeistų ministro kėdę į mandatą Briuselyje.

"O V.P.Andriukaitis nusprendė dirbti ministru, nes turi daug darbų, yra užsibrėžęs daug tikslų, todėl nenori keisti krypties. Jis ministru tapo pirmą kartą, o aš dirbu jau septintoje Vyriausybėje", – partijos bičiulio sprendimą komentavo J.Olekas.

Dar neapsisprendė

Seimo vicepirmininkas Petras Auštrevičius Liberalų sąjūdžio kandidatų į Europos Parlamentą sąraše įrašytas trečias. Seimo pirmininkės pavaduotojas sakė nesiejantis darbo Seime ir Europos Parlamente, todėl, jei gautų pakankamai rinkėjų simpatijų, išvažiuotų dirbti į Briuselį.

"Europinė tematika man artima, išmanau ją, todėl sieksiu, kad liberalų požiūris Europos Parlamente būtų palaikomas, ir sėkmės atveju priimsiu protingiausią sprendimą, – sakė jis. – Manau, kad žmonės, dalyvaujantys rinkimuose ir tarpusavyje konkuruojantys sąraše, privalo aiškiai pasisakyti, ar yra apsisprendę, todėl aš tikrai taip padaryčiau."

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis taip pat gavo vietą "Tvarkos ir teisingumo" kandidatų į Europos Parlamentą sąraše, tiesa, ši partija galutinę kandidatų eilę patvirtins vasarį. Ministras svarstė, kad iki rinkimų liko dar daug laiko, jo eilės numeris sąraše neaiškus, be to, neaišku ir ką pasirinks rinkėjai, todėl sprendimo dar nepriėmė.

"Jei atvirai, negaliu prognozuoti, kaip viskas susiklostys. Be jokios abejonės, viskas priklausys nuo daugelio dalykų, kurie kol kas neaiškūs, – sakė V.Mazuronis. – Aš manau, politikai turi dalyvauti rinkimuose, kad galėtų pasitikrinti, kaip jais pasitiki rinkėjai."

Apgaulės neįžvelgia

Anot aplinkos ministro, kai politikai gavę tautos mandatą jo nepriima ir pasirenka kitą darbą, tai nebūtinai reiškia rinkėjų "suvedžiojimą" ar apgaulę. Vis dėlto jis kiek neigiamai vertina atvejus, kai savivaldos rinkimus laimėję politikai, užuot dirbę savivaldybėje, pamina gyventojų pasirinkimą ir toliau lieka šiltesnėje Seimo nario kėdėje.

"Jei jie nevažiuoja dirbti į Europos Parlamentą, kuriame materialinės sąlygos geresnės (jis labiau vilioja bendražmogiškąja prasme), ir pasirenka darbą Seime ar savivaldybėje, šis variantas manęs nepykdo, manau, tokia patirtis pateisinama ir normali. Galbūt komanda pasitarė, kas iš įtrauktų į sąrašus gali daugiau nuveikti, ir taip nusprendė, juk politika – komandinis žaidimas, – sakė V.Mazuronis. – Tačiau kai politikas išrenkamas į savivaldybę, bet joje nedirba ir eina, pavyzdžiui, į Seimą, mano nuomone, tai nėra gražu."

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas pritarė, kad blogesnė praktika, kai išrinkti politikai neatstovauja rinkėjams savivaldybės taryboje ir pasirenka dirbti kitus darbus, nesusijusius su miesto tarybos nario veikla. Rinkimų į Europos Parlamentą rezultatai esą dažniausiai būna priešingi – vos vienas kitas politikas atsisakė šio mandato.

"Lokomotyvai" pasitraukia

Vis dėlto Z.Vaigauskas tvirtino, kad kai kurios valstybės, kartu ir kaimynė Latvija, nuo panašaus rinkėjų "suvedžiojimo", kai politikas dalyvauja rinkimuose, o vėliau persigalvoja, saugosi naujausių rinkimų rezultatų principu. Pavyzdžiui, į savivaldybės tarybą ar parlamentą išrinktas politikas netenka anksčiau jam priklausiusio mandato.

"Latviai patvirtino tokią tvarką, kad išvengtų rinkėjų pasipiktinimo ir galimo balsų medžiojimo "lokomotyvais". Juk pasitaiko, kad kai kurios pavardės tempia visą sąrašą per rinkimus, o vėliau tie "lokomotyvai" pasitraukia ir pasirenka kitą darbą, – aiškino Z.Vaigauskas. – Tikiuosi, neatsitiks taip, kad kas nors bus išrinktas prezidentu ir į Europos Parlamentą, o mes liksime be prezidento."

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

nebūkit

tokie tikri dėl komuniagos balčyčio. Reikia perkratyti jų visų biografijas, kas labai domėjosi D.Grybauskaitės biografija, tai dabar tegu pasidomi ne tik kandidatų biografijomis, bet ir būdo bruožais, kokie buvo, kai vadovavo ministerijoms ir pan.

Kurmis

Z.Balčytis vienintelis iš nesusikompromitavusių Valstybės tarnautojų! Tikiu juo.O šiaip - tauta balsuoja už kandidatus,kad atstovautų tautai!O išrinktieji varo į Briuselį - jiems finansiškai naudinga,nors kai kurie nemoka net užsienio kalbų ir ten vegetuoja tautai!

Kurmis

Z.Balčytis vienintelis iš nesusikompromitavusių Valstybės tarnautojų! Tikiu juo.O šiaip - tauta balsuoja už kandidatus,kad atstovautų tautai!O išrinktieji varo į Briuselį - jiems finansiškai naudinga,nors kai kurie nemoka net užsienio kalbų ir ten vegetuoja tautai!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS