Politiniai skaičiavimai R. Paksui palankūs | Diena.lt

POLITINIAI SKAIČIAVIMAI R. PAKSUI PALANKŪS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Ant partijos "Tvarka ir teisingumas" kritęs galimos politinės korupcijos šešėlis neužgoš Lietuvos socialdemokratų partijos gebėjimo skaičiuoti politinius ėjimus, mano politologai. Rinkėjų nuomonei naujausias skandalas tikriausiai taip pat turės tik trumpalaikį poveikį – pernelyg jis pas mus įprastas.

Rinkimai – per toli

Partijos "Tvarka ir teisingumas" ilgalaikę ateitį sunku prognozuoti, nes partija neturi aiškios idėjinės krypties, pastebi politologas Antanas Kulakauskas. Vis dėlto artimiausiu metu ši partija tokia, kokia yra, turėtų išlikti, mano politologas.

"Kitas klausimas, ar ji išliks koalicijoje. Ko gero, dabartinėje situacijoje nė viena koalicijos narių nėra suinteresuota, kad "Tvarka ir teisingumas" pasitrauktų. Opozicija kalba apie mažumos Vyriausybės rėmimą, jeigu kuri nors narė pasitrauktų, bet manau, kad dveji metai iki kitų Seimo rinkimų yra per daug, jog mažumos Vyriausybė išsilaikytų esant tokiai neramiai situacijai. Tokiu atveju socialdemokratai būtų visiškai šokdinami – labiau nei dabartinių koalicijos partnerių", – perspektyvą vertino A.Kulakauskas.

Politologas Algis Krupavičius taip pat įsitikinęs, kad valdančiojoje koalicijoje radikalių veiksmų nebus, nes gerų alternatyvų naujai koalicijai atsirasti nėra. Be to, patys socialdemokratai yra pasimokę, kai Gedimino Kirkilo vyriausybę 2006–2008 m. rėmė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, bet vėliau nuo socialdemokratų atsiribojo. "Visiems sprendimams reikėjo konservatorių pritarimo, bet prieš rinkimus socialdemokratai liko ant ledo. Antrą kartą į tą patį vandenį jie bristi nenorės. Juo labiau kad koalicijoje jų pozicijos yra stiprios. O kai viena ar kita koalicijos partnerė išgyvena skandalą, socialdemokratų balsas tampa tik dar stipresnis", – sakė A.Krupavičius.

Trumpa atmintis

Per praėjusius Seimo rinkimus "Tvarka ir teisingumas" buvo ketvirta, o rugsėjo mėnesio apklausų duomenimis yra antroje vietoje pagal populiarumą. Politologo A.Kulakausko vertinimu, nors partija neturi ryškaus ideologinio profilio, rinkėjus veikia jos sociopsichologinis portretas.

"Rinkėjus ir partijos lyderius vienija, pavyzdžiui, tai, kad jie ko nors nemėgsta, yra dėl ko nors nuskriausti, ir to gana. Partijoms, kurios neturi nuoseklaus ilgalaikio palaikymo, ant to labiau laikytis ir reikia. Apskritai Lietuvoje tvirta, aiški politinė ideologija ir nebuvo susiformavusi. Daugiau veikia viešieji ryšiai. Ryškios kairės ir dešinės prieštaros nėra, yra tik retorika", – komentavo A.Kulakauskas.

Jo manymu, naujausi "Tvarkos ir teisingumo" nemalonumai pakeis partijos situaciją rinkėjų akyse arba valdančiojoje koalicijoje nebent tuo atveju, jeigu paaiškės, kad dar ko nors nežinome. "Tik kilus didžiulėms krizėms gali atsirasti kelerius metus neužmirštamas įspūdis, o šiuo atveju – partijos reitingai gali kiek pasmukti, bet po kelių mėnesių jau visi pamirš, kas buvo. Juk tokių skandalų Lietuvoje ir kitose posovietinėse šalyse, deja, netrūksta, ir nėra struktūrinių pokyčių. Nebent paaiškės, kad už šio skandalo yra dar kažkas labai rimto, ko dar nebuvo", – svarstė pašnekovas.

Traukia nusivylusiuosius

Politologas A.Krupavičius irgi mano, kad, nepaisant dabartinio skandalo ir nuo seniau besitęsiančios įtampos partijos viduje, "Tvarka ir teisingumas" išliks politinėje arenoje.

"Nemaža dalis rinkėjų palaiko partijos lyderį Rolandą Paksą kaip buvusį prezidentą, be to, jis politikoje išlieka gana aktyvus. Praėjusių metų pabaigoje, šiais metais jo reitingas pradėjo stipriai augti, partija yra antra pagal populiarumą. Dabartinis skandalas reitingą kiek sumažins, bet manyti, kad dėl to partija išnyks iš politinės arenos, būtų per anksti", – dėstė A.Krupavičius.

Jo nuomone, R.Pakso partija išlaiko elektorato, kuris nusivylęs teisėsaugos institucijomis, lojalumą. "Buvo ne viena ir politikų byla, kuri baigėsi niekuo. Kuo baigsis dabartinis skandalas, susijęs su "Tvarka ir teisingumu", irgi nėra aišku, gali būti įvairių scenarijų. Apskritai Lietuvos problema, kad čia egzistuoja kaltės prezumpcija, – skubama pareikšti, jog kažkas yra kaltas ir kitaip negali būti. Įtarumo kultūra politikos arenoje ir viešojoje erdvėje – itin populiari. Dalį visuomenės toks kaltės be įrodymų įteigimas tikriausiai irgi verčia palaikyti "Tvarką ir teisingumą", – pastebėjo politologas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Raminta.

Argi dar yra tikinčių Gaidžio apklausomis?

ez

Po "Lenockos" ismetimo manes jis netraukia ir jokiu budu nebalsuosiu uz ji ir jo partija. Cirku prisiziurejom pakankamai. Negi visi kiti bus pamirse ji ir Borisova?

Manau.

Tpks toki palaikys.O paskiau dejuos...Korupcija visur,svogeriu krastas,vieni sukciai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS