Politologai: B. Obama siunčia žinią dėl Baltijos šalių saugumo garantijų | Diena.lt

POLITOLOGAI: B. OBAMA SIUNČIA ŽINIĄ DĖL BALTIJOS ŠALIŲ SAUGUMO GARANTIJŲ

  • 0

Lietuvos politologai sako, kad Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) vizitui Estiją pasirinko kaip vieną pareigingiausių NATO partnerių, o po jo žodžių spaudos konferencijoje Taline Baltijos valstybės turėtų tikėtis NATO pajėgų stiprinimo.

„Manau, tai vienas svarbiausių JAV prezidento pasisakymų, susijusių su Baltijos šalių saugumu nuo tada, kai šios šalys įstojo į NATO“, - BNS trečiadienį sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovas Ramūnas Vilpišauskas.

Pasak jo, B.Obamos vizitas Estijoje rodo, jog JAV padidėjusią Rusijos grėsmę ir agresiją prieš Ukrainą, galimas platesnes pasekmes vertina „labai rimtai“.

To paties instituto docentas Kęstutis Girnius sakė, jog svarbiausias akcentas B.Obamos kalboje buvo darkart išsakytas patikinimas dėl NATO įsipareigojimo Baltijos šalims, jog kolektyvinę gynybą garantuojantis Šiaurės Atlanto Sutarties 5-asis straipsnis yra „nekintamas, besąlygiškas ir amžinas“.

Ekspertų teigimu, iš Baltijos šalių sostinių Taliną B.Obama pasirinko iš dalies dėl to, kad ji viena iš nedaugelio NATO šalių vykdo rekomendaciją gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

„Manau, su tuo yra susietas ir faktas, kad jų (Estijos) karinis oro uostas bus naudojamas tiek pat, kiek Zokniai“, - sakė K.Girnius, atkreipdamas dėmesį į B.Obamos pastabą apie ketinimus vykdyti karinių oro pajėgų pratybas iš Emario bazės Estijoje.

Nepaisant to, jis taip pat atkreipė dėmesį, kad kiti bendros B.Obamos ir Estijos prezidento Toomo Hendriko Ilveso (Tomo Hendriko Ilveso) spaudos konferencijos akcentai Taline, ypač užduoti amerikiečių žurnalistų klausimai, dar kartą parodė, kad JAV susidomėjimas įvykiais Irake yra didesnis nei kariniu konfliktu Rytų Europoje.

Tuo metu R.Vilpišauskas sutiko, kad yra „mažai tikėtina“, jog artimiausiu metu bus peržiūrėta 1997-ųjų NATO sutartis su Rusija, draudžianti nuolatinį ženklų kovinių pajėgų dislokavimą naujose NATO narėse - net ir šiuo metu, kai Rusija nesilaiko tarptautinių sutarčių. Kita vertus, anot jo, jau šią savaite vyksiančiame NATO viršūnių susitikime Velse galima tikėtis, kad bus susitarta „dėl kažko, kas savo esme būtų labai panašu į nuolatinių NATO bazių įkūrimą Baltijos valstybėse“.

„Savo forma tai gali atrodyti ir gali būti vadinama kiek kitaip - ar tai būtų rotacinės pajėgos, ar nuolat vykstančios NATO pratybos. Manau, esmė bus tokia, kad veikiausiai turėtų būti apskritai sustiprintas ir kitų NATO valstybių buvimas Lenkijoje ir Baltijos šalyse. Svarbiausia realus šio veiksmo turinys, simbolinė jo prasmė yra suteikta šiandien pasakytuose JAV prezidento žodžiuose“, - sakė R.Vilpišauskas.

B.Obama Estijoje trečiadienį taip pat susitinka su Lietuvos ir Latvijos prezidentui.

Didžiausias dėmesys vizito metu skiriamas NATO viršūnių susitikimui Velse rugsėjo 4-5 dienomis, situacijai Ukrainoje ir Baltijos šalių bei Lenkijos prašymui didinti NATO karinį dalyvavimą jų teritorijose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS