Politologai G. Landsbergio kandidatūrą į konservatorių vadovus vertina atsargiai | Diena.lt

POLITOLOGAI G. LANDSBERGIO KANDIDATŪRĄ Į KONSERVATORIŲ VADOVUS VERTINA ATSARGIAI

  • 2

Politologai atsargiai vertina europarlamentaro 33 metų Gabrieliaus Landsbergio galimybes vadovauti Tėvynės sąjungai - Lietuvos krikščionims demokratams, kurių ilgametis lyderis Andrius Kubilius pirmadienį paskelbė nebesieksiantis būti perrinktas partijos pirmininku.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) dėstytoja Ainė Ramonaitė BNS sakė, kad A.Kubilius jau vargiai būtų galėjęs pakelti partijos reitingus ir po vietos valdžios rinkimų TS-LKD aiškiai grėsė likti antrąja dešiniąja politine jėga po Liberalų sąjūdžio. Jos kolega Kęstutis Girnius savo ruožtu teigė, kad nors A.Kubilius nebuvo populiarus tarp gyventojų, jis sugebėjo išlaikyti vieningą partiją.

„Šiuo atveju situacija gal tokia, kad galima eiti šiek tiek ir va bank ir žiūrėti, kas bus, nes blogiau nebus, ko gero, šitoje situacijoje. Ir jeigu jis jau siūlo kaip įpėdinį G.Landsbergį, matyt, partijos viduj yra tam tikros susidėliojusios stovyklos. Tikriausiai G.Landsbergis tam tikra prasme yra kompromisinė figūra, nes ir A.Kubiliaus stovyklai jis tinka, ir, aišku, pats Vytautas Landsbergis negalėtų jo nepalaikyti“, - svarstė A.Ramonaitė.

Visgi ji pažymėjo, kad vien tik jaunystės, išvaizdos ir pavardės neužtektų konkuruojant su liberalais.

„Svarbu neužlipti ant to paties grėblio, nes, pavyzdžiui, tokio paties jauno Mykolo Majausko išmetimas į kovą su Remigijumi Šimašiumi visiškai nepasiteisino“, - sakė A.Ramonaitė.

VU TSPMI docentas K.Girnius teigė, kad A.Kubiliaus pasitraukimas ir siūlymas paremti G.Landsbergį greičiausiai atspindi jo nuogąstavimą, kad partijos vadove gali tapti krikščionių demokratų sparnui atstovaujanti Irena Degutienė, o tai galiausiai gali suskaldyti partiją.

„Parama G.Landsbergiui beveik užtikrina, kad ir partijos patriarchas (Vytautas Landsbergis) palaikys tą sprendimą ir turbūt tą savo vaikaitį irgi parems. Aišku, viskas būtų labai įdomu, jei G.Landsbergis susiprastų, kad jis nesubrendęs tokiam darbui, atsisakytų tokios garbės. Tuomet neaišku, kas būtų partijoje“, - sakė K.Girnius.

Jis sutiko, kad A.Kubilius, kaip politikas, nebuvo populiarus tarp žmonių, tačiau jis turėjo tvirtą pačių konservatorių palaikymą, kurį vargu ar įgis jo palaikomas politikos naujokas.

„Jei jį pakeistų G.Landsbergis, aš abejoju, ar tai sustiprintų partiją, nes daugelis manytų, kad žmogus yra išrinktas daugiau dėl senelio nuopelnų, nei dėl savų. Nemanau, kad I.Degutienė vadovautų partijai - ji jau vyresnio amžiaus, pastaruosius dvejus metus iš aktyvios politikos beveik pasitraukusi. Kitų kandidatų beveik nėra: Mantas Adomėnas nelabai mėgstamas, Rasa Juknevičienė pernelyg susijusi su A.Kubiliumi. Manau, kad A.Kubiliaus sprendimas truputį per staigus ir, sakyčiau, kiek neapgalvotas“, - sakė K.Girnius.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

anukas

tata perduos anukui anukas savo anukui ir taip toliau nieko naujo koncervatoriu gyvenime

cha

Tai ką - partijos pirmininko postas paveldimas - tokia nesąmonė galima tik pas konservatorius

SUSIJUSIOS NAUJIENOS