Politologė: „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ kritimas – ne į naudą Tėvynės sąjungai | Diena.lt

POLITOLOGĖ: „DARBIEČIŲ“ IR „TVARKIEČIŲ“ KRITIMAS – NE Į NAUDĄ TĖVYNĖS SĄJUNGAI

„Nors atrodo, kad savivaldos rinkimai yra atitolę nuo nacionalinės politikos, bet kai užmeti akį į bendrą rezultatą, matyti, kad yra net tam tikrų geopolitinės situacijos pasekmių“, – laidai „Labas rytas, Lietuva“ merų rinkimų rezultatus komentuoja politologė Ainė Ramonaitė, kurios teigimu, antrasis turas išryškino, kokie politiniai vėjai pučia artėjant 2016-ųjų Seimo rinkimams.

Minėtos geopolitinės pasekmės, pasak VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) profesorės, yra paradoksalios.
„Viena vertus, galime matyti, kad Darbo partijos ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos kritimas gali būti siejamas su įvykiais Ukrainoje.

Bet tai ne į naudą išeina ir Tėvynės sąjungai, nes ji praranda savo svarbiausią priešą, prieš kurį kovodama gali labiau mobilizuoti savo rinkėjus.

Jeigu artėjančiuose Seimo rinkimuose [svarbiausiu] bus nebe klausimas, ar čia prorusiška partija, ar antirusiška, bet pasirinkimas tarp liberalų ir Tėvynės sąjungos, tai čia Tėvynės sąjunga smarkiai pralošia, nes liberalai gali paimti daug platesnį elektoratą iš daug įvairesnių stovyklų“, – mano A. Ramonaitė.

Pasak politologės, jei liberalai išlaikys tą bangą, kurią dabar pagavo, tai gali turėti labai didelės įtakos visai partinei sistemai.

„Įdomu ir tai, kad ne tik Liberalų sąjūdis, bet ir Laisvės sąjunga (liberalai) laimėjo pakankamai daug merų postų antrame ture. Tas mane šiek tiek nustebino. Jeigu sudėtume vienų ir kitų balsus, tai atrodytų stulbinama pergalė – vis tiek jos abi kažkada išėjo iš vienos partijos“, – sako VU TSPMI profesorė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS