Pranešimai apie korupciją: įstatymas įsigaliojo, bet jo nesilaikoma? | Diena.lt

PRANEŠIMAI APIE KORUPCIJĄ: ĮSTATYMAS ĮSIGALIOJO, BET JO NESILAIKOMA?

Savivaldybės vangiai diegia vidinius kanalus, skirtus pranešėjams pateikti informaciją apie pažeidimus pagal šiemet įsigaliojusią tvarką, rodo pirmadienį paskelbti duomenys.

„Situacija yra nelabai kokia. Savivaldybės labai vangiai diegia tuos vidinius kanalus – tik dvi yra įdiegusios, dvi iš dalies įdiegusios“, – Seime sakė parlamentarė Agnė Bilotaitė, surengusi pasitarimą dėl pranešėjų apsaugos įgyvendinimo.

„Įstatymas galioja nuo sausio 1 dienos, bet matome, kad nėra laikomasi įstatymo“, – pridūrė ji.

Institucijos iš viso gavo 22 prašymus suteikti pranešėjo statusą. Dešimt prašymų patenkinta, 11 asmenų pranešėjais nepripažinti, dar vienas atvejis nagrinėjamas.

Įstatymas galioja nuo sausio 1 dienos, bet matome, kad nėra laikomasi įstatymo.

Pasak Generalinės prokuratūros Vidaus tyrimų skyriaus vyriausiojo prokuroro padėjėjos Gintarės Bliujienės, nors prokuratūra turi išnagrinėti prašymus per penkias dienas, institucijos, iš kurių surenkama informacija apie pranešėją, nepateikia informacijos laiku.

„Lieka neaišku, ar tą vėliau gautą informaciją pridėti prie medžiagos, ar nepridėti, nes gal tai yra labai svarbi informacija“, – teigė G. Bliujienė.

Anot prokuratūros atstovų, tai rodo, kad penkių dienų terminas yra nepakankamas sprendimui priimti.

Tačiau Teisingumo ministerijos atstovas Marius Vainauskas tvirtino, kad terminą šiuo atveju ir siekta padaryti trumpą.

„Tas terminas negali būti ilgas, nes kai šnekame apie pranešėjų apsaugą, svarbu padaryti viską greitai ir tinkamai“, – sakė Administracinės ir baudžiamosios justicijos grupės patarėjas.

Jis pažadėjo kreiptis į savivaldybes vienijančią asociaciją su paraginimu greičiau įgyvendinti įstatymą.

Tuo metu G. Bliujienė tvirtino, jog kartais nutinka, kad pranešimas apie pažeidimą būna persiųstas nagrinėti institucijoms, apie kurios negeroves norima pranešti.

Prokuratūros Vidaus tyrimų skyriaus prokuroras Valdas Uždanavičius teigė, kad iššūkių kai kada kyla norint patikrinti informacijos pagrįstumą apie vadovų pažeidimus.

„Tai iš ko tada gauti informaciją ir patikrinti jos tikrumą? Tai yra didelė problema“, – kalbėjo prokuroras.

Įstatymas dėl pranešėjų apie korupciją ar kitokius pažeidimus apsaugos priimtas 2017 metais.

Pranešėjus draudžiama atleisti iš darbo, pažeminti pareigose, sumažinti atlyginimą, taip pat bauginti, priekabiauti ar grasinti susidoroti.

Be to, sistema numato galimybę pranešėjui likti anonimišku ir gauti už pranešimą pinigų, taip pat kompensaciją už patirtą žalą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Hahaha

Tai ir pradėkite nuo landzbergiu kubiliniu vagių

SUSIJUSIOS NAUJIENOS