Prašo paaiškinti, kas laukia pacientų, jei bus panaikinta Žalgirio klinika | Diena.lt

PRAŠO PAAIŠKINTI, KAS LAUKIA PACIENTŲ, JEI BUS PANAIKINTA ŽALGIRIO KLINIKA

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas pirmadienį kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, prašydamas paaiškinti, kas laukia dešimčių tūkstančių pacientų, jei bus panaikinta odontologijos srityje specializuota Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinika.

„Ministras A. Veryga toliau tęsia pacientams žalingą politiką. Nusitaikyta į valstybinę specializuotą ligoninę, teikiančią visapusiškas odontologijos paslaugas. Jo veiksmų dėka dešimtys tūkstančių pacientų tiesiog realiai bus priversti ieškoti pagalbos privačiose klinikose. Turi būti viešai pateiktas paslapčia planuojamos pertvarkos planas ir informuota visuomenė, kas laukia 60 000 pacientų, kuriems kas metai VU ligoninės Žalgirio klinika konsultacinėje poliklinikoje teikiama specializuota ambulatorinė, diagnostinė ir gydomoji odontologijos pagalba, kaip bus toliau užtikrinama šios ligoninės kasmet 11 000 pacientų suteikiama skubi odontologijos pagalba, o 4000 pacientų gydymas stacionare, taip pat apie 120 vaikų, kurie kasmet gydomi ir operuojami dėl įgimtų veido ir burnos organų ligų“, – teigia Seimo narys L. Kasčiūnas.

Parlamentaras ministro A. Verygos prašo atsakyti, ar tiesa, kad jau yra neoficialus sutarimas su konkrečiais nekilnojamojo turto vystytojais dėl pačiame Vilniaus centre, Kalvarijų ir Žalgirio gatvių sankryžoje, esančio ligoninės sklypo ir pastatų komplekso?

Ministras A. Veryga toliau tęsia pacientams žalingą politiką. Nusitaikyta į valstybinę specializuotą ligoninę, teikiančią visapusiškas odontologijos paslaugas.

Nuo antradienio darbą pradeda sveikatos apsaugos ministrą pavaduojančio susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus įsakymu praėjusią savaitę paskirta naujoji VU ligoninės Žalgirio klinikos direktorė Vytautė Pečiulienė. Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, ji laimėjo konkursą į šias pareigas. Konkurse ji buvo vienintelė pretendentė.

„Prie A. Verygos jau tradicija tapo, kad „konkursai” į svarbiausių gydymo įstaigų direktorius vyksta atrenkant vieną iš vieno ir visiems iš anksto žinant, kas taps naujuoju ligoninės vadovu. Žalgirio klinika tampa jau trečiu tokiu neskaidrios praktikos pavyzdžiu. Ministras privalo baigti tokias praktikas, o konkursai turi tapti skaidrūs, realūs ir konkurencingi“, – sako pažymėjo L. Kasčiūnas.

Pasak jo, konkurso komisijos posėdžio metu V. Pečiulienė pareiškė, kad Žalgirio klinika turi tapti ligoninės Santaros klinikų dalimi.

„Kam reikia skirti naują ligoninės direktorę, jei ji pati nemato ligoninės ateities? Jei taip, užtektų laikino administratoriaus. Blogai, kad svarbios sveikatos sistemos pertvarkos planuojamos pagal neskaidrius principus ir uždarai, nesitariant nei su medikų bendruomene, nei su pacientais, o tik su įtakingais sektoriaus žaidėjais po kilimu“, – sako Seimo narys.

Konservatoriaus teigimu, ministras privalo paaiškinti, kas laukia ligoninėje dirbančio medicinos, slaugos ir kito personalo.

„Ar tiesa, kad Santaros klinikos nori iš esmes perimti tik specialistus, kurių jiems trūksta, kaip, pavyzdžiui, veido ir žandikaulių chirurgus, o visų kitų paslaugų pacientai bus priversti ieškoti pagalbos privačiose klinikose,  į kurias iš esmės išsisklaidys dabartinės ligoninės itin kvalifikuoti odontologai? Kaip vyks kruopščiai slepiamas šios gydymo įstaigos prijungimas?” – rašte sveikatos apsaugos ministrui klausia parlamentaras.

Anot Seimo nario, ministro veiksmai mažina sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą bei kokybę, silpnina odontologų rengimą, didina sveikatos sistemos uždarumą ir korupciją joje, o pats A. Veryga taip ir nesuprato, kad toks nomenklatūrinis, arogantiškas požiūris šiuolaikinėje visuomenėje nėra priimtinas.

Žalgirio klinikos steigėjai yra Sveikatos apsaugos ministerija ir Vilniaus universitetas. Rašte taip pat prašoma ministro informuoti, ar planuojamos pertvarkos yra suderintos su Vilniaus universiteto taryba.

GALERIJA

  • Žalgirio klinika
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Pacientas

Naikinti - proto nereikia, o sukurti - jo nepakanka. Kolūkių pertvarka pasiekė mediciną.

Pilietis

Paskirta Žalgirio klinikos direktorė yra gerbiama odontologų bendruomenės ir jos džiaugsmingai sutikta šiose pareigose. Sėkmės jai palinkėkime. Tikėkimės, kad nemokamos valdžios vyrų dantų gydyklos paslaugos pasibaigė, va ir bijo konservatoriai, kad už pinigus reiks gydytis.

Rtr

Kažkam sklypo prisireikė, o Verygai ant žmonių sveikatos jau seniausiai nusiš...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS