Premjerą žodžio laisvės varžymu kaltinanti rezoliucija – atmesta | Diena.lt

PREMJERĄ ŽODŽIO LAISVĖS VARŽYMU KALTINANTI REZOLIUCIJA – ATMESTA

Valdančiųjų balsais Seimas antradienį atmetė opozicijos inicijuotą rezoliucijos projektą, kaltinantį premjerą Saulių Skvernelį žodžio laisvės varžymu dėl ištrinto Vyriausybės pasitarimo įrašo.

Atmesta ir kita rezoliucija, kurioje „valstiečių“ Ramūno Karbauskio ir Agnės Širinskienės paskelbtas slapta įrašytas pokalbis tarp kelių Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) narių ir atleisto darbuotojo vertinamas kaip „šantažas VTEK“.

Reikalauja atkurti įrašą

Rezoliucijos projektą dėl premjero vaidmens ištrinto įrašo istorijoje Seimas svarstė opozicijos sušauktame nenumatytame posėdyje – dėl projekto daugiausiai kalbėjo opozicijos atstovai, o valdantieji mobilizavosi balsavimui.

Už projektą balsavo 43 Seimo nariai iš opozicijos, 63 valdančiųjų parlamentarai buvo už atmetimą.

Rezoliucijos projektu siūlyta konstatuoti, kad premjeras sąmoningai galėjo pažeisti Konstitucijos nuostatas dėl žodžio laisvės ir teisės gauti informaciją iš valstybės institucijų.

„Tokiais veiksmais premjeras sąmoningai siaurina demokratijos ir žodžio laisvės bei teisės į informaciją erdvę, o tai galimai prieštarauja premjero priesaikoje duotam įsipareigojimui „sąžiningai tarnauti demokratijai“, – teigta rezoliucijos projekte.

Tokiais veiksmais premjeras sąmoningai siaurina demokratijos ir žodžio laisvės bei teisės į informaciją erdvę.

Jį pristatęs socialdemokratas Juozas Olekas teigė, kad valdantieji ėmėsi žingsnių riboti žodžio laisvę ir „neleidimas susipažinti su Vyriausybės pasitarimo stenograma yra vienas iš tų ryškesnių ženklų“.

„Dar daugiau, painiojimasis, netiesos sakymas, įžeidinėjimas tų, kurie nori atskleisti tiesą, leisti Lietuvos žmonėms susipažinti su tikrąja informacija, yra kitas bruožas, kurį mes stebime čia Seime“, – kalbėjo J. Olekas.

Jo teigimu, žodžio laisvės pažeidimai „primena cenzūros laikus“.

Premjerą apsvarstė be jo paties

Rezoliucijos projektą dėl premjero Seimas nagrinėjo be paties Vyriausybės vadovo.

S. Skvernelis antradienio rytą feisbuke paskelbė posėdyje nedalyvausiantis dėl anksčiau suplanuotų renginių ir teigė, kad opozicijos yra veliamas į „tuščias, beprasmes politines intrigas“. Jas politikas sieja su artėjančiais rinkimais.

„Tiems, kurie kalba apie tariamą žodžio laisvės varžymą, galiu tik priminti, kad Vyriausybė nemokamai ir teisėtai suteikė Registrų centro duomenis žurnalistams. (...) Daliai žiniasklaidos, akivaizdu, tai jau nerūpi ir bet koks Vyriausybės sprendimas bus sutiktas kritikos lavina. Visgi nemaža dalis visuomenės, esu tikras, jaučia teigiamus pokyčius ir nori, kad jie tęstųsi. Tikiu, kad šių žmonių lūkesčiai ir nuomonė bus gerbiami, o žurnalistai išsaugos objektyvumą“, – rašė premjeras.

Opozicija premjerą aštriai kritikuoja dėl ištrinto Vyriausybė pasitarimo įrašo, kuriame buvo svarstomas klausimas dėl nemokamo registrų duomenų teikimo žurnalistams.

Pataisos, kurios žurnalistams būtų sudariusios galimybę neatlygintinai naudotis registrų duomenimis, Vyriausybės pasitarime  svarstytos spalio 3 dieną. Tuomet atidėjus sprendimą, žurnalistai pareikalavo pateikti pasitarimo garso įrašą, bet Vyriausybėje jis buvo sunaikintas.

Siūlė vertinti kaip VTEK šantažą

Kita rezoliucija opozicija siekė pripažinti, kad slapta įrašytą VTEK narių pokalbį paviešinę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas R. Karbauskis bei Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė „valstietė“ A. Širinskienė darė spaudimą VTEK.

Už tokį rezoliucijos projektą balsavo 47 opozicijos atstovai, prieš balsuojančių valdančiųjų buvo 58. Svarstant abi rezoliucijas jų neparėmė ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos atstovai.

Rezoliucija opozicija siūlė konstatuoti, kad „laiko visiškai nepriimtinu Seimo narių R. Karbauskio ir A. Širinskienės šantažą VTEK, kad VTEK turi būti išformuotas, ypač kai toks šantažas yra skelbiamas tuo metu, kai VTEK atlieka švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės tyrimą“.

Rezoliucijos projektu taip pat norėta paraginti „teisėsaugos institucijas nedelsiant imtis visų reikalingų baudžiamojo persekiojimo priemonių ir ryžtingai užkirsti kelią vis dažniau pasitaikančiam neteisėtam valstybės pareigūnų ar tarnautojų pokalbių įrašinėjimui ir tokių įrašų naudojimui, šantažuojant valstybės pareigūnus ar institucijas“.

„Valstiečiai“ paskelbto įrašo pagrindu inicijuoja apkaltą buvusiam bendražygiui Povilui Urbšiui. Jų teigimu, įrašas atskleidžia, kad P. Urbšys galėjo nurodyti VTEK nariams iš pareigų atleisti buvusį komisijos Prevencijos skyriaus vedėją M. Siaurį.

Paviešinęs pokalbio išklotinę LVŽS vadovas R. Karbauskis paragino atsistatydinti visus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos narius ir žadėjo vieną jų apskųsti prokurorams.

Praėjusią savaitę R. Karbauskis ir A. Širinskienė paviešino slapta įrašytą pokalbį tarp trijų Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos narių ir tuometinio komisijos Prevencijos skyriaus vedėjo Mindaugo Siaurio dėl pastarojo atleidimo iš darbo. Pagal įrašą, M. Siaurys raginimas savo noru išeiti iš darbo arba bus atleistas. Šį garso įrašą dar prieš metus buvo aprašęs dienraštis „Lietuvos rytas“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Juozas

Net straipsniu neskaitau i sibira tokius

SUSIJUSIOS NAUJIENOS