S. Skvernelis kol kas neturi atsakymo dėl R. Karbauskio inicijuojamo naujo tyrimo | Diena.lt

S. SKVERNELIS KOL KAS NETURI ATSAKYMO DĖL R. KARBAUSKIO INICIJUOJAMO NAUJO TYRIMO

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pareiškė kol kas nespėjęs susipažinti su jį delegavusios „valstiečių“ partijos lyderio Ramūno Karbauskio iniciatyva Seime antrą kartą tirti verslo poveikį politikai.

„Aš kol kas nesusipažinau nei su klausimais, nei su tekstu. Pirma diena darbe, tai tikrai nebuvo tas klausimas, kuris turėtų šiandien nuo pat ryto rūpėti. Vėliau atsakysiu“, – žurnalistams sakė antradienį iš atostogų grįžęs premjeras.

R. Karbauskis liepos viduryje registravo Seimo nutarimo projektą atlikti naują parlamentinį tyrimą dėl neteisėtos įtakos politiniams procesams dviejų buvusių vyriausybių valdymo laikotarpiu.

R. Karbauskis siūlo tirti 2008 – 2016 metų laikotarpį. Tyrimą siūloma vykdyti iki 2019 metų gegužės. Projekte konkretūs fiziniai ir juridiniai asmenys nėra minimi.

Klausimą dėl naujo parlamentinio tyrimo Seimas turėtų svarstyti rudens sesijoje. Jis būtų atliekamas po neseniai baigto Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimo, kuris aiškinosi neteisėtą verslo ar kitų interesų grupių įtaką politikams ar politiniams procesams.

Tyrimo iniciatoriai pažymi, kad kai kuriems kartu su NSGK išvada Seimui pateiktuose prieduose fiksuotiems faktams išsiaiškinti yra būtina detali analizė, kartu būtų siekiama nustatyti, kodėl laiku nebuvo imtasi priemonių, kurios mažintų NSGK išvadoje nurodytą verslo grupių neteisėtą įtaką politikams.

„Valstiečiai“ anksčiau yra minėję norintys tirti prezidentės Dalios Grybauskaitės susirašinėjimą su tuometiniu Liberalų vadovu, šiuo metu politinės korupcijos byloje įtariamu Eligijumi Masiuliu, konservatoriaus Andriaus Kubiliaus sąsajas su Baltarusijos energetikos sektoriumi.

Premjeras anksčiau yra sakęs, kad nepritaria naujam tyrimui. Šią iniciatyvą kritikavo ir kiti „valstiečių“ frakcijos nariai, o Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas buvo pažadėjęs palikti frakciją, jeigu Seimas nuspręstų imtis šio tyrimo.

Pareikšti įtarimai „tvarkiečiams“ negąsdina

Partijai „Tvarka ir teisingumas“ pareikšti įtarimai prekyba poveikiu netrukdo „valstiečiams“ bendradarbiauti su parlamentine „tvarkiečių“ frakcija, nes jos nariams teisėsauga pretenzijų neturi, sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Neateis (įtariama – BNS) partija į koaliciją, nes kalbama apie tarpfrakcijinį susitarimą, ir visi Seimo nariai, kurie yra, Seime atstovauja „Tvarkai ir teisingumui“ ir nepartiniai, jiems nepareikšti jokie kaltinimai“, – antradienį žurnalistams sakė premjeras.

Į pastabą, kad parlamentarai atstovauja partijai, kuriai pareikšti įtarimai, Vyriausybės vadovas atsakė: „Jie nėra net liudytojais apklausti toj byloj, todėl ir bus pasirašomas tarpfrakcijinis susitarimas“.

„Tai yra išrinkti Seimo nariai, kuriems teisėsauga neturi jokių pretenzijų“, – pridūrė premjeras.

Partijai „Tvarka ir teisingumas“ yra pareikšti įtarimai prekyba poveikiu, turto iššvaistymu, dokumento suklastojimu ir disponavimu suklastotu dokumentu, veikiant bendrininkų grupėje bei apgaulingu apskaitos tvarkymu.

Prokurorų duomenimis, iš kyšių ar neteisėtai iššvaistyto turto galimai gautus daugiau nei 350 tūkst. eurų (1,2 mln. litų) „Tvarka ir teisingumas“ panaudojo jos veiklos viešinimui.

Tyrimas pradėtas kilus įtarimams, jog privačios bendrovės padengė dalį partijos „Tvarka ir teisingumas“ remiamo renginio „Pirk dramblį“ sąnaudų.

Teisėsauga nurodo, kad partija veikė per atsakingąjį sekretorių, kuris pažadėjo ir susitarė su verslininku Rolandu Skaisgiriu priimti kyšį šio paramos koncerto forma. Jos duomenimis, šį 68 tūkst. eurų vertės kyšį galimai priėmė buvęs Seimo narys Rimas Antanas Ručys.

Anot pareigūnų, „Pirk dramblį“ koncerte buvo viešinama partija ir jos lyderiai, formuojant apie juos palankią visuomenės ir rinkėjų nuomonę.

R. A. Ručys įtariamas pažadėjęs paveikti Vidaus reikalų ir Aplinkos ministerijų valstybės tarnautojus, kad jie sudarytų išskirtines sąlygas laimėti nurodytoms įmonėms organizuojamus viešuosius pirkimus.

Seimo „tvarkiečiai“ ketina rugpjūčio pabaigoje pasirašyti susitarimą su valdančiaisiais dėl bendradarbiavimo parlamente. Pastaruoju metu valdantieji dirbo nebeturėdami formalios daugumos Seime.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ Seime turi 7 narius, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija – 55, Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija – 11 narių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Che: "Į pastabą, kad parlamentarai atstovauja partijai, kuriai pareikšti įtarimai, Vyriausybės vadovas atsakė..." - reikėjo atsakyt Pakselio dešiniosios rankos G.Šurkaus žodžiais: "Laikyk draugus arti, o priešus dar arčiau".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS