Premjeras pasiaiškino dėl buvusio viceministro kalbų | Diena.lt

PREMJERAS PASIAIŠKINO DĖL BUVUSIO VICEMINISTRO KALBŲ

  • 0

Premjeras Algirdas Butkevičius sako nežinojęs apie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vykdytą konkursą, o slaptame įraše nuskambėjusias buvusio viceministro Gedimino Černiausko pastabas apie ministro pirmininko nurodymus pavadino neetiškomis.

Kita vertus, kalbėdamas Seime, Vyriausybės vadovas gyrė dėl skandalingo įrašo atsistatydinusį viceministrą kaip gerą specialistą.

„Kaip specialistas G.Černiauskas, jei kalbėti apie sveikatos apsaugos sistemos ekonomikos valdymą, supratimą, aš manau, jis vienas geriausių Lietuvoje ekonomistų šitoje srityje“, - dėl skandalingo įrašo atsistatydinusį viceministrą gyrę premjeras.

Spalio pabaigoje Žinių radijas paskelbė garso įrašą, kuriame girdėti, kaip tuometinis sveikatos apsaugos viceministras G.Černiauskas piktinasi konkurso į Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos vadovo postą komisijos narių sprendimu didesnį balą skirti konkursą laimėjusiai sveikatos apsaugos ministrės patarėjai Norai Ribokienei. Įraše jis leidžia suprasti, jog turėjo būti pasirinktas kitas kandidatas – socialdemokratė Vilija Vertelienė, to esą pageidavo premjeras A.Butkevičius. G. Černiauskas taip pat N.Ribokienę vadino necenzūriniais žodžiais.

„Jokių pokalbių su viceministru G.Černiausku nei telefoninių, nei tiesioginių, nei organizuotų susitikimų nebuvo. N.Ribokienė pati po konkurso paskambino, matyt, kai kilo ginčai ministerijoje, ir paklausė, kaip vertinu jos laimėjimą konkurse, apie kurį aš irgi nežinojau. Pasakiau, kad visi žmonės, kurie kompetetingai pasirodė konkurso metu, turi būti pripažinti nugalėtojais. Šį faktą netgi galima patvirtinti pasižiūrėjus telefono išklotines“, - sakė A.Butkevičius. Jis taip pat pridūrė, kad ir N.Ribokienė, ir V.Vertelienė, kurią konkurse esą bandė proteguoti G.Černiauskas, yra Socialdemokratų partijos narės.

Konservatoriai premjero klausė, ar tikrai jis nurodė, kad SAM organizuotą konkursą laimėtų socialdemokratė buvusi Seimo narė V.Vertelienė. Jie taip pat teiravosi, ar premjeras nemano kreiptis į teisėsaugą dėl galimo spaudimo konkurso komisijos narėms, taip pat dėl galimo spaudimo N.Ribokienei, kad ši atsisakyti laimėtų konkurse pareigų.

Premjeras atsakė neigiamai, nes konkursas yra įvykęs, jo rezultatai patvirtinti, tad kriminalo nesą. O G.Černiausko „kalbos turinys prasilenkia su etika ir kultūra“, įvertino Vyriausybės vadovas.

Vėliau atsakydamas į klausimus žurnalistams premjeras dar kartą pakartojo dėl konkurso su niekuo nekalbėjęs, tik jau po jo sulaukęs N.Ribokienės skambučio. „Niekam neskambinau. N.Ribokienė paskambino, paklausė, ar tai tiesa, kas kalbama. Pasakiau, kad negali būti tokių kalbų, jūs, jeigu laimėjot konkursą, turit užimt šitas atsakingas pareigas“, - sakė premjeras.

Konservatorių premjero atsakymai neįtikino ir jie žada kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl G.Černiausko galimų veiksmų siekiant paveikti konkurso rezultatus. „Premjeras nei partijos neprašo sudaryt kokią tyrimo komisiją, kodėl partiečiai kalba skirtingus dalykus, nei jis kreipiasi į prokuratūrą. Aš manau, kad mums neliks jokios kitos išeities kaip patiems kreiptis į prokuratūrą, prašant ištirti, kuris iš jų meluoja - ar G.Černiauskas, ar premjeras. Galim spėti, kad tokia tradicija, telefoninė teisė reguliuojant, tiek priėmimą į darbą, tiek viešuosius pirkimus ir ES lėšų panaudojimą, gali būti socialdemokratų bandoma sugrąžinti į gyvenimą“, - žurnalistams sakė konservatorių lyderis Andrius Kubilius.

G.Černiauskas atsistatydino iš pareigų po konservatorės Agnės Bilotaitės kreipimosi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl galimo viešųjų ir privačių interesų supainiojimo paaiškėjus, kad įmonei „Sveikatos ekonomikos centras“, kurios vienas akcininkų yra G.Černiauskas, šių metų birželį buvo skirta 1,442 mln. litų parama. Finansavimo skyrimo laikotarpiu šioje bendrovėje esą dirbo ir viceministro žmona.

Įsakymą dėl paramos skyrimo tuometinis sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis pasirašė vadovaudamasis būtent G.Černiausko pirmininkaujamos komisijos rekomendacine išvada, kreipimesi į VTEK nurodė konservatorė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS