Premjeras: pliažo idėja gera, bet Lukiškių aikštė – netinkama vieta | Diena.lt

PREMJERAS: PLIAŽO IDĖJA GERA, BET LUKIŠKIŲ AIKŠTĖ – NETINKAMA VIETA

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad Vilniaus savivaldybės idėja įrengti dirbtinį paplūdimį miesto centre yra gera, tačiau Lukiškių aikštė pasirinkta netinkamai.

„Idėja gera, bet vieta, manau, kad nelabai. Šitoje aikštėje turime apsispręsti – jei ji yra reprezentacinė, įtvirtinanti tam tikrus valstybingumo istorinius aspektus, tai tokia turėtų išlikti, O tą patį buvo galima padaryti šalia: yra dvi aikštės, ir iš vienos, ir iš kitos pusės, tiek prie Seimo, tiek prie Vyriausybės. Tai – pasirinkimo klausimas“, – žurnalistams pirmadienį sakė premjeras.

Jo manymu, paplūdimys galėjo būti įrengtas ir Vinco Kudirkos aikštėje, prie Vyriausybės.

„Kodėl gi ne – jeigu vilniečiams to reikia. Tai manau, tikrai. Tik ne Lukiškių aikštėje turėtų būti. Bet tai įžiebė diskusijas dideles, klausimas buvo mažai diskutuotas net ir Vilniaus politikų“, – pridūrė jis.

Radome būdą susipriešinti, kur tikrai nereikia

S. Skvernelis sako, kad Seimo priimtą įstatymą dėl Lukiškių aikštės memorialinio statuto ir Vyčio monumento reikės įgyvendinti, bet susipriešinta buvo be reikalo.

„Jei mes neradome kitų būdų ir tik įstatymu galime tokius sprendimus priiminėti, tai įstatymus reikės įgyvendinti. Aš manau, kad galbūt reikėjo sulaukti pabaigos diskusijos ir teismo sprendimo dėl ankstesnio monumento, bet tas netikėtas žingsnis su pliažu paaitrino aistras“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė premjeras.

Seimas pirmadienį priėmė įstatymą, kuris įtvirtina, kad Lukiškių aikštė Vilniuje yra pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė su Vyčio monumentu. Įstatymas priimtas reaguojant į Vilniaus valdžios sprendimą aikštėje įrengti laikiną paplūdimį.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius tvirtina, kad Seimo svarstomas įstatymo projektas dėl Lukiškių aikštės neįpareigos savivaldybės pašalinti dirbtinį paplūdimį ir leis jį čia išlaikyti iki pat rudens.

Premjeras komentuodamas situaciją sakė, kad „Vyriausybės atstovas turės reaguoti, jei bus kokie nors įstatymo pažeidimai“.

Aš tikrai ne prieš pliažą, kaip sakė klasikiniam filme, kas žiūrėjo iš anksčiau, už idėją penki, bet už dalyko žinojimą – neįskaityta.

„Pažiūrėsime, kokie įstatyminiai reikalavimai, yra Vyriausybės atstovas, kuris turės reaguoti, jei bus kokie nors įstatymo pažeidimai. Aš manau, kad mes radom būdą susipriešinti, kur tikrai nereikia“, – sakė S. Skvnernelis.

Premjeras sakė teigiamai vertinantis paplūdimio mieste idėją, tačiau Lukiškių aikštė, anot jo, tam ne vieta.

„Aš tikrai ne prieš pliažą, kaip sakė klasikiniam filme, kas žiūrėjo iš anksčiau, už idėją penki, bet už dalyko žinojimą – neįskaityta. Idėja tikrai gera, bet aš manau, kad Vilniuje tikrai yra aikščių ir erdvių tą idėją įgyvendinti, bet tik ne Lukiškių aikštėj, prie Vyriausybės blogiausiu atveju“, – kalbėjo premjeras.

Seimo pirmadienį priimtas įstatymas numato, kad memorialiniai Lukiškių aikštės akcentai turi apimti ir atspindėti kovas už Lietuvos nepriklausomybę bei žuvusių kovotojų atminimą, 1863–1864 metų sukilėlių egzekucijos vietą ir šio sukilimo atminimo įamžinimą.

Dokumente numatyta, kad ji turi būti tvarkoma užtikrinant rimtį bei deramą pagarbą kovotojams bei sukilėliams, o jos naudojimas negali prieštarauti viešajai tvarkai bei gerai moralei.

Paskutinę minutę pritarta grupės parlamentarų pataisai, kad pagrindinis reprezentacinės Lietuvos aikštės akcentas yra valstybės simbolį vaizduojantis monumentas Vytis su įrengtu memorialu Žuvusiųjų už Lietuvos laisvę aukoms atminti.

Įstatymą dėl specialaus Lukiškių aikštės statuso parengė valdantieji reaguodami į Vilniaus valdžios sprendimą Lukiškių aikštėje įrengti laikiną paplūdimį. Dalis politikų tvirtina, kad taip parodyta nepagarba laisvės kovos dalyvių atminimui, sprendimą pasirinkti šią vietą paplūdimiui kritikuoja ir prezidentas Gitanas Nausėda.

1660 kvadratinių metrų ploto paplūdimys praėjusią savaitę supiltas Lukiškių aikštės dalyje prie Gedimino prospekto, tam panaudota apie 300 kubinių metrų smėlio.

Pagal sumanymą, paplūdimys aikštėje turi būti visą vasarą, greta jo iki liepos pabaigos stovės didžiulis ekranas, kurio turiniu rūpinasi „Telia“ – kiekvieną vakarą čia bus rodomi „Telia TV“ filmai, serialai, koncertai, o dieną – Baltijos jūros vaizdai.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Inž.dr. Jonas Pakutinskas.

Visai pritariu gerb.Ministro Pirmininko S.SKVERNELIO jo straipsnyje išdėstytoms mintims,kad Vilniuje Lukiškių aikštė įrengti pliažą yra tikrai netinkama vieta.Vilniuje yra pakankamai vietų,kuriose galima šį pliažą įrengti. Panaudoti šią vietą pliažui, yra Vilniaus miesto mero R.Šimašiaus asmeninė klaida.Dėl to ją reikia nedelsiant ištaisyti,o ištaisymo išlaidas turėtų padengti meras R.Šimašius asmeniškai.Labai malonu skaityti ir girdėti,kad sutampa gerb.Ministro Pirmininko S.SKVERNELIO ir gerb.Valsiečių ir žaliųjų lyderio R.KARBAUSKIO mintys.Taip dirbdami Jie tikrai nugalės,nes tai yra teisingai Teisingą įstatymą 2020 06 29 šiuo klausimu priėmė ir LR Seimas.

...

Geriau reikėjo tą smėlį katedroje supilt ir kvarco lempas sukabint - galėtų vilniečiai ir viduržemy degintis, laisve džiaugtis.

...,ideja butu GERA,jeigu...

pliazas butu IRENGTAS TINKAMOJE VIETOJE... TASKAS
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS