Premjeras teikia A. Monkevičiaus kandidatūrą į švietimo ministrus | Diena.lt

PREMJERAS TEIKIA A. MONKEVIČIAUS KANDIDATŪRĄ Į ŠVIETIMO MINISTRUS

Premjeras Saulius Skvernelis siūlo Mykolo Riomerio universiteto rektoriaus Algirdo Monkevičiaus kandidatūrą į švietimo, mokslo ir sporto ministro pareigas.

„Oficialus premjero teikimas ką tik gautas“, – BNS trečiadienį patvirtino prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Anot jos, šiuo metu tarnybos atlieka kandidato patikrą.

„A. Monkevičius puikiai išmano švietimo sistemą, yra aktyvus švietimo bendruomenės narys, ilgametė patirtis, vadybiniai gebėjimai ir ryžtas tęsti pradėtus bei būtinus pokyčius nulėmė šio pasirinkimo motyvus“, – BNS trečiadienį sakė premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Su pačiu A. Monkevičium BNS susisiekti trečiadienį nepavyko. Universitete informavo, kad jis šią savaitę atostogauja užsienyje ir turi grįžti antradienį.

Jei būtų patvirtintas, 62 metų A. Monkevičius švietimo ministru taptų jau ketvirtąjį kartą.

A. Monkevičius jau yra buvęs švietimo ir mokslo ministru trijose vyriausybėse: 11-oje premjero Rolando Pakso vadovautoje 2000-2001 metais, 12-oje Algirdo Brazausko vadovautoje 2001-2004 metais ir 14-oje Gedimino Kirkilo vadovautoje 2006-2008 metais.

2000-2008 metais dvi kadencijas buvo renkamas į Seimą ir jame dirbo Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcijoje.

Nuo 2010 metų jis penkerius metus buvo Mykolo Romerio universiteto Politikos ir vadybos fakulteto dekanas,  2015 metais išrinktas šio universiteto rektoriumi.

Jis taip pat yra dirbęs Šiaulių universiteto rektoriaus padėjėju, Socialinių mokslų fakulteto dekanu.

Naujo švietimo, mokslo ir sporto ministro buvo ieškoma po to, kai premjeras gruodžio pradžioje atstatydino iki šiol šias pareigas ėjusią Jurgitą Petrauskienę. Tuomet pareigų taip pat neteko aplinkos ir kultūros ministrai.

J. Petrauskienė buvo atstatydinta tuo metu, kai vyko daugiau kaip mėnesį trukęs mokytojų profesinės sąjungos streikas dėl etatinio darbo apmokėjimo.

Buvusi ministrė sulaukė daug kritikos dėl kai kurių švietimo sistemoje vykdytų pertvarkų, buvo kaltinama jas vykdžiusi skubotai, neapgalvotai ir nesitariant su švietimo bendruomene.

Be to, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija gruodį nustatė, kad J. Petrauskienė pažeidė įstatymą nedeklaravusi sandorio su banku ir nenusišalinusi nuo sprendimų ministerijoje bei pavaldžiose įstaigose, kai viešuosius pirkimus laimėdavo jos sutuoktinis Evaldas Petrauskas.

Šiuo metu laikinai Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavesta vadovauti susisiekimo ministrui Rokui Masiuliui.

Gyrė kompetenciją ir patirtį

Vilnius, sausio 9 d. (BNS). A. Monkevičiaus administraciniai gebėjimai bei patirtis auštajame moksle, dabartinėje švietimo sistemoje labai reikalingi, teigia ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Šitame etape reikalingas tokių kompetencijų žmogus, aš kalbu apie švietimo ir mokslo sistemos reformas įvairiausias, žmogus, turintis ir administracinius gebėjimus, patirtį, tame tarpe ir politinę patirtį“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė S. Skvernelis.

"Jis savo darbu jau parodė, (...) kad ypatingai sudėtingose sąlygose gali tuos pokyčius valdyti, reikia daugiau kalbėjimo bendravimo, tam tikros ramybės, tai pasirinkau žmogų, kuris atitinka tuos kriterijus", – teigė premjeras.

Anot jo, naujasis ministras turės įgyvendinti reformas, kurios buvo pradėtos su buvusia ministre J. Petrauskiene.

S. Skvernelis taip pat teigė, kad šią savaitę gali būti pasirinktas ir aplinkos ministras.

Prisimena ir konfliktus

Pateiktą kandidatą į švietimo, mokslo ir sporto ministrus A. Monkevičių švietimo bendruomenės atstovai teigiamai vertina dėl jo patirties, tačiau profesinės sąjungos nėra pamiršusios ir praeities konfliktų.

„Yra didelių abejonių, jeigu bus, vaizdžiai tariant, tas pats Algirdas Monkevičius, kuris buvo praeitu ministru. Tada bus bėdų, nes jau kitokia Lietuva ir kitoks švietimas. Bet tikiuosi, kad visi tobulėjame, keičiamės. Ir mes, profesinės sąjungos, buvome kitokie“, – BNS sakė Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius.

Jis taip pat dvejojo, ar iki šiol Mykolo Romerio universiteto rektoriaus pareigas ėjęs kandidatas į ministrus bus pakankamai susipažinęs su problemomis mokyklose. Todėl, pasak A. Jurgelevičiaus, labai daug priklausytų nuo ministro komandos.

„Jis aukštojo mokslo kontekstą žino, bet didžiausios ietys laužomos kitoje švietimo srityje. Tai jeigu bus žmonės kaip ir jis atėję iš kitos aplinkos, tada bus vienoks jo adaptacijos periodas. Jeigu bus žmonių žinančių, dalyvavusių visose peripetijose, tada, be abejo, jam ir mums, profesinėms sąjungoms, bus lengviau“, – kalbėjo jis.

Dėl etatinio mokytojų atlyginimo streikavusios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas A. Monkevičių vertino kaip žmogų, žinantį švietimo srities problemas, todėl tikėjosi, kad jam nereikės periodo apsiprasti.

„Norėtume matyti ir tikėtis, kad jis iš karto imsis dirbti, kad jam nėra tas nauja. Nemanau, kad jam reikėtų laiko gilintis, visos problemos žinomos, o kokios jo bus pastangos ir darbai, tą ir vertinsime“, – sakė jis.

Ši profesinė sąjunga 2002 metais buvo pareiškusi nepasitikėjimą A. Monkevičiui, ir tuo metu ėjusiam švietimo ir mokslo ministro pareigas.

Rektorių konferencijos vadovas, Vilniaus universiteto rektorius Artūras Žukauskas sakė, kad rektorių konferencija savo poziciją pareikš tuomet, kai ministras bus paskirtas ir pristatys savo planuojamus darbus, programą, o kol kas nuo komentarų apie kolegą susilaikė.

„Iš žmogiškos pusės galiu pasakyti, kad žmogus jis geras, sąžiningas“, – sakė Vilniaus universiteto rektorius.

Eidamas Mykolo Romerio universiteto rektoriaus pareigas A. Monkevičius yra sakęs, jog pasisako už aukštojo mokslo reformavimą, tačiau teigė, kad esminiu reformos tikslu turėtų būti aukštojo mokslo kokybė, o ne formalus įstaigų jungimas, be to, akcentavo konkurencingumo aukštajame moksle išsaugojimo svarbą.

Opozicija laiko kandidatu iš bėdos

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pabrėžė kandidato kompetenciją ir sukauptą patirtį. Jis taip pat akcentavo, kad A. Monkevičiaus kandidatūrą teigiamai vertina Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.

„Džiugina, kad kandidatūrą teigiamai įvertino Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas. Tiek ministerija, tiek komitetas turės kartu dirbti vykdydami Vyriausybės prioritetus švietimo srityje. Tikimasi sklandaus darbo“, – R. Karbauskio komentarą BNS perdavė jo atstovė Dalia Vencevičienė.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas A. Monkevičiaus kandidatūrą vadino neįkvepiančia: pateiktas kandidatas į ministrus, pasak liberalų atstovo, nesudaro reformatoriaus įspūdžio.

„Greičiausiai yra tas dalykas, kad jis (premjeras Saulius Skvernelis – red.) neranda kandidato ir ima tą, kuris švietimo sluoksniuose yra žinomas, nors pats tikrai nepasižymi noru užsiimti reformomis, o tų reformų dar ir aukštajame moksle, ir viduriniame moksle, reikės daryti“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Panašios nuomonės laikėsi ir opozicinių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Akivaizdu, kad situacija švietimo sektoriuje yra itin sudėtinga, kad tenka ieškoti ministrų iš Rolando Pakso Vyriausybės. Matyt, niekas kitas nesutinka eiti. Daugiau kažko nei gero, nei blogo, apie kokius nors praeities proveržius, mes nesame girdėję. Tai tokių tikėtis ateityje irgi sunku būtų“, – sakė jis.

A. Monkevičiaus kandidatūrą premjeras S. Skvernelis prezidentei pateikė trečiadienį.

Jei būtų patvirtintas, 62 metų A. Monkevičius švietimo ministru taptų jau ketvirtąjį kartą.

Premjeras S. Skvernelis teigė, jog jei būtų patvirtintas, A. Monkevičius nespėtų prisiekti šioje Seimo sesijoje, kuri baigiasi šią savaitę. Valdantieji svarsto galimybę šaukti neeilinę sesiją vasario pradžioje.

A. Monkevičius jau yra buvęs švietimo ir mokslo ministru trijose vyriausybėse: 11-oje premjero Rolando Pakso vadovautoje 2000-2001 metais, 12-oje Algirdo Brazausko vadovautoje 2001-2004 metais ir 14-oje Gedimino Kirkilo vadovautoje 2006-2008 metais.

2000-2008 metais dvi kadencijas buvo renkamas į Seimą ir jame dirbo Naujosios sąjungos (socialliberalų) frakcijoje.

Nuo 2010 metų jis penkerius metus buvo Mykolo Romerio universiteto Politikos ir vadybos fakulteto dekanas,  2015 metais išrinktas šio universiteto rektoriumi.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Vincas Tamašauskas lektorius

naujajam (ketirtą kartą) ministrui linkiu seikatos ir protingų sprendimų. Mes, tiksliųjų mokslų atstoai, tai tikrai galime. Neaidinkime, kad darpme tai ko nereikia ir neaidinkime darbo. Mes padarysime tai, kur protingi lyderiai mums nukreips.

skvernas

paskutini kvapa isleido, liko tik pedsakas bezdalu....

Alis Petkus...

gal ir geras pasirinkimas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS