Premjerė apie aistras Lietuvos politikoje keliantį G. Landsbergį: jo gyvenimą apsunkina pavardė | Diena.lt

PREMJERĖ APIE AISTRAS LIETUVOS POLITIKOJE KELIANTĮ G. LANDSBERGĮ: JO GYVENIMĄ APSUNKINA PAVARDĖ

Nors kalbos dėl to, ką Lietuva ketina deleguoti į Europos Komisiją (EK) tęsiasi jau kurį laiką, koalicija tik ketvirtadienį susitiko aptarti šį aistras keliantį klausimą. Mažieji partneriai piktinosi, kad konservatoriai su jais nesitaria. Bet kol jie piktinosi, Gabrieliui Landsbergiui paramą pareiškė įtakingas Briuselio politikas. Savo ruožtu „laisviečiai“, pasinaudoję proga, bando spausti dėl balsų partnerystei. Bet premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad nuspausta nesijaučia.

Trečiadienį Eugenijus Gentvilas sulaukė skambučio, kokio, anot jo, nebuvo aštuonerius metus. Skambino G. Landsbergis.

„Man smagu. Po aštuonerių metų, matyt, atsirado kažkoks svarbus reikalas, kad nutarė paskambinti“, – sakė E. Gentvilas. 

Bet vis tiek nepakalbėjo.

„Neturėjau galimybės atsiliepti, nes buvau uždarame posėdyje su atimtais telefonais“, – tikino vyras.

Koalicijos partneriai nepatenkinti, kad visi kalba apie G. Landsbergio kandidatūrą į EK, bet su jais nesitarė. 

Tad ketvirtadienį buvo sušauktas koalicijos posėdis. Teigiama, kad daugiau kalbėjo apie portfelius, ore sklando plėtros komisaras. Taip pat už uždarų durų skambėjo G. Landsbergio pavardė. 

Per LGBT eitynes G. Landsbergio veidas švietė ant platformos. „Nori komisaro – priimk partnerystę„ – apie tokius mainus skelbė ekranas, o virš jo šoko „laisviečiai“. 

Laisvės partijos siejimas ar įtraukimas į kažkokius partnerystės mainus daro žalą projekto priėmimo šansams.

„Palaikyti bet kokią koalicijos kandidatūrą būtų daugiau argumentų, jeigu koalicijos partneriai parodytų daugiau paramos mūsų programinėms nuostatoms, šiuo atveju, Civilinei sąjungai“, – teigė Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė.

„Laisvės partijos siejimas ar įtraukimas į kažkokius partnerystės mainus daro žalą projekto priėmimo šansams. Tą esu jau jiems sakiusi anksčiau“, – akcentavo Liberalų lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tokias užuominas „laisviečiai“ mėtė dar pernai: rudenį paviešintas jų planas. Jame rašyta: jeigu Civilinė sąjunga nebus priimta – „laisviečiai“ G. Landsbergį gali blokuoti. Ar iš tiesų tam ruošiasi, aiškiai neatsako. 

„Kodėl aš turiu aiškiai atsakyti, jei ta kandidatūra net nėra pateikta“, – tikino A. Armonaitė.

Ne tik „laisviečiai“ vengia atsakyti, ar už G. Landsbergį balsuotų, bet ir kiti koalicijos partneriai – liberalai. 

„Sau būdingu stiliumi leidau suabejoti, ar jis tikrai praeitų prezidento ir Seimo filtrus. Klausiau, ar mes čia visi privalėsime balsuoti“, – pasakojo Liberalų frakcijos seniūnas.

G. Landsbergis koalicijos posėdyje nedalyvavo – jis užsienyje.

Sau būdingu stiliumi leidau suabejoti, ar jis tikrai praeitų prezidento ir Seimo filtrus. Klausiau, ar mes čia visi privalėsime balsuoti.

„Man atrodo G. Landsbergio gyvenimą apsunkina Landsbergio pavardė. Bet tai mažai racionalus apsunkinimas“, – sakė I. Šimonytė. 

Premjerė turi sutarti kandidatą su prezidentu. Tada jis teikia Seimui. Bet Gitanas Nausėda yra sakęs, kad mato geresnių už G. Landsbergį. Tik jų neįvardijo. Bet pareiškė, kad savo favoritą įvardijo I. Šimonytei. 

„Jeigu jūs bandytumėte manęs klausti, ar G. Landsbergis neturi reputacijos Vakaruose, ar jis nėra pripažįstamas kaip geras užsienio reikalų ministras, ar jis negeba sutelkti koalicijų, tai aš drįsčiau ginčytis ir sakyčiau, kad yra visiškai priešingai“, – savo nuomone dalijosi premjerė. 

Trečiadienį G. Landsbergiui paramą pareiškė vokietis Manfredas Weberis. Jis – Europos liaudies partijos lyderis. Šiai šeimai priklauso Lietuvos konservatoriai ir ji turi didžiausią frakciją Europos parlamente (EP).

„Vertinu taip, kad mes greičiausiai pretenduosime į EK portfelį, kuris skirtas tarpinstituciniam bendradarbiavimui. Tai yra vaikščioti tarp EK ir EP“, – teigė Seimo narys Saulius Skvernelis.

Anot I. Šimonytės, Lietuva kol kas niekur nevėluoja. Dėl dabartinės komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen skyrimo antrai kadencijai EP balsuos liepos 18-ąją. Tik tada dėl komisarų prasidės oficialus procesas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (73)

Nu

Man asmesiškai geriau patiktų, kad jį "išrinktų" naujuoju Lietuvos Kunigikčiu ir apgyvenditų atnaujintoje Gedimino pilyje. Jeigu ką nors paveldėt tai reikia paveldėt viską iki galo.

Gal

Gerai, kad viena atsiputusi.O visi susirupine.

Anonimas

Ka mes zinome apie sia ponia? Kas ja stumia? Kas jos tetis, senelis? Kodel be seimos, vaiku? Kodel pralaimejusi rinkimus , neatsistatydino? Kodel eina pries prezidenta? Blondes visur kelia chaosa.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS