Premjerė: siūlysime palankesnį būdą savivaldai finansuoti investicijas | Diena.lt

PREMJERĖ: SIŪLYSIME PALANKESNĮ BŪDĄ SAVIVALDAI FINANSUOTI INVESTICIJAS

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Seimui anksčiau pateiktos prezidento pataisos dėl galimybės savivaldybėms finansuoti investicijas skolintomis lėšomis bus koreguojamos. 

„Atgaivinome dvišalę Vyriausybės ir savivaldybių komisiją ir per tą formatą esame sutarę kitokį konstitucinio įstatymo pakeitimą, kuris, tiesą sakant, savivaldybėms yra palankesnis. Diskusiniame formate esame sutarę... Projektas gal net pabaigęs derinimo procedūrą“, –  ketvirtadienį Seime teigė premjerė.

Socialdemokratas Gintautas Paluckas klausė premjerės, kodėl Vyriausybė jau beveik pusmetį nepateikia išvados dėl prezidento Gitano Nausėdos inicijuojamų Fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinio įstatymo pataisų.

I. Šimonytė pranešė, kad pateikdama išvadą dėl prezidento siūlymų, Vyriausybė pateiks ir savo projektą, kuris, anot jos, savivaldybėms suteiks daugiau laisvės prisiimti skolinius įsipareigojimus kofinansuoti ES ir kitų tarptautinių institucijų remiamus projektus.

Ministrė pirmininkė žada, kad gegužę-birželį Vyriausybės projektas pasieks Seimą.

Prezidento pataisas, kurioms leistų savivaldybėms įgyvendinti tokius projektus Seimas priėmė svarstyti praėjusių metų gruodį.

Tuomet Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas pabrėžė, kad atsižvelgiant į prezidento siūlymo įtaką valstybės finansams, svarbu įtvirtinti ir griežtus saugiklius, kuriais būti užtikrinta fiskalinė drausmė ir savivaldos atsakomybė už prisiimtus įsipareigojimus.

Jis skaičiavo, kad atsižvelgiant į galiojančius limitus, galimybė savivaldybėms turėti deficitinius biudžetus leistų papildomai pasiskolinti apie 800 mln. eurų.

Šiuo metu Lietuvoje dėl griežtos subalansuoto biudžeto taisyklės savivaldybės neturi galimybių finansuoti investicijų pasiskolintomis lėšomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS