Premjerė: sprendimų uždaryti naujus pasienio punktus su Baltarusija artimiausiu metu nebus | Diena.lt

PREMJERĖ: SPRENDIMŲ UŽDARYTI NAUJUS PASIENIO PUNKTUS SU BALTARUSIJA ARTIMIAUSIU METU NEBUS

Vyriausybės sprendimų uždaryti naujus pasienio punktus su Baltarusija artimiausiu metu nebus, tačiau planai tai daryti nemažėjant grėsmėms išlieka, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Artimiausiu metu tikrai nebus sprendimų dėl kažkokių papildomų postų uždarymo, tačiau yra labai logiškas planas, kuris sudėlioja, kaip tų postų, per kuriuos galima kirsti Lietuvos-Baltarusijos sieną, skaičius galėtų būti mažinamas, nuo ko pradedant ir kur pabaigiant, iki kraštutinio uždarymo, kuris jau vyktų suderinus su kitomis šalimis“, – LRT radijui antradienį sakė premjerė.

Lietuvai prieš beveik dvi savaites uždarius du iš šešių pasienio kontrolės punktų su Baltarusija – Šumsko ir Tverečiaus – vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pirmadienį pranešė, jog ministerija siūlys uždaryti dar du: Lavoriškių ir Raigardo.

Lenkijos bei Baltijos valstybių ministrai pirmadienį taip pat sutarė dėl plano, kada sienos su Baltarusija galėtų būti užvertos visiškai. Tai, pasak A. Bilotaitės, galėtų būti daroma koordinuotai, jei prie vienos iš valstybių sienų kiltų ginkluotas incidentas ar prasiveržtų migrantų grupė.

Savo ruožtu Susisiekimo ministerija BNS informavo, kad Pasienio kontrolės punktų plėtros komisija nesvarstė klausimo dėl Lavoriškių ir Raigardo punktų, jis turėtų būti aptartas antradienį su Vidaus reikalų ministerija.

„PKP plėtros komisijoje toks klausimas nebuvo svarstomas. Susisiekimo ministerija yra gavusi VRM kvietimą antradienio pasitarimui dėl padėties Baltarusijos pasienyje. Plačiau galėtų komentuoti VRM, tai jų kompetencijos klausimas“, – nurodė ministerija.

Anot premjerės, Baltarusija toliau išlieka „nestabilumo šaltiniu“, nes šaliai vadovauja „apsišaukęs prezidentas, kuris susimanęs gali naudoti įvairiausius įrankius, kad bandytų kažką sau išsidėrėti“.

I. Šimonytė pabrėžė, kad situacijos nekeičia ir galima „Wagner“ samdinių grupės vadovo Jevgenijaus Prigožino mirtis, turint omenyje ir Minsko veiksmus kurstant neteisėtą migraciją į kaimynines šalis.

„Ta prasme, mes negalime pasakyti, kad kažkas Baltarusijoje ėmė ir pagerėjo. Kaip ten bus su „Wagner“ samdiniais, tikrai reikia dar stebėti situaciją, ir mūsų institucijos tą, be abejonės, daro. Bet aš nenorėčiau tos situacijos nei sugrėsminti, nei pasakyti, kad ji labai pagerėjo dėl to, kad Prigožino lėktuvą kažkas numušė žemėn ir matė reikalą juo atsikratyti“, – kalbėjo ji.

Vyriausybės vadovė sakė, kad reikia dar šiek tiek laiko įvertinti tendencijas dėl Baltarusijoje esančiais „Wagner“ samdinių, stebint, ar jie grįš į frontą, ar galbūt prisijungs prie kitų privačių kompanijų.

„Siūlyčiau neatsipalaiduoti, mes stebime budriai situaciją (...), bet sprendimai, jei turi būti priimami, kurie keičia kažkokį status quo, tam tikrai turi būti rimtas pagrindas, o ne bendras kažkoks kalbėjimas, bendros diskusijos“, – sakė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Zosė

Ji pati save girdi?

Is kur ta meile

Premjeres slavams?? Baigia visa Vilniu uztvindyti

Nekitaip

PIŠ matomai nori dar 60 tūkstančių slavų įleisti į mūsų valstybe.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS