Premjero nesulaukę opozicijos atstovai paliko komiteto posėdį | Diena.lt

PREMJERO NESULAUKĘ OPOZICIJOS ATSTOVAI PALIKO KOMITETO POSĖDĮ

Opozicijos atstovai, nesulaukę atsakyti į klausimus dėl Astravo atominės elektrinės kviesto premjero Sauliaus Skvernelio, paliko Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) posėdį.

„Į posėdį kvietėme ministrą pirmininką, nes reikalas rimtas. Visuomenė turi teisę žinoti, kaip tas planas gimė, kas patarė, ar tame laiške, kurį premjeras siuntė, yra sąsajų su Europos Sąjungos politika“, – BNS sakė posėdį palikęs Laurynas Kasčiūnas. Jis yra frakcijos kolegą Žygimantą Pavilionį pavaduojantis URK narys.

S. Skvernelis Baltarusijos premjerui Sergejui Rumasui neseniai oficialiai pasiūlė Astrave statyti ne atominę, o dujų jėgainę, ir joje naudoti per Klaipėdą tiekiamas dujas. Jis teigė iniciatyvos ėmęsis, nes per pastarąjį dešimtmetį Lietuvos politikai ir pareigūnai nepadarė nieko, kad sustabdytų elektrinės projektą.

Premjero kritikai teigia, kad planas yra nerealus nei techniškai, nei politiškai, ir sieja jį su S. Skvernelio dalyvavimu prezidento rinkimuose.

Nesulaukę premjero, URK posėdį trečiadienį paliko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Audronius Ažubalis, L. Kasčiūnas ir Emanuelis Zingeris bei Mišriai Seimo narių grupei priklausantys Aušrinė Armonaitė, Mantas Adomėnas.

Vietoje savęs S. Skvernelis į URK posėdį delegavo Vyriausybės vicekanclerį Deividą Matulionį ir energetikos ministrą Žygimantą Vaičiūną. Pats premjeras tuo metu Vyriausybėje dalyvavo Investuotojų forumo renginyje.

Vėliau komentuodamas situaciją S. Skvernelis teigė, kad klausimai dėl jo pasiūlymo Baltarusijai jau atsakyti viešai, tačiau jis tvirtino galintis pakartoti, jei opozicija išties suinteresuota išgirsti atsakymus.

„Klausimai yra atsakyti, tik tą laiką reikia suderinti, nes mano darbotvarkė derinama gerokai ilgiau nei savaitė. (Opozicija – BNS) tikrai turėjo galimybę išgirsti tuos atsakymus, jei dar kokių nors norų kitokių yra ir jie realūs, be abejo, galima kalbėtis, bet aš čia įžvelgčiau galbūt rinkimines batalijas“, – trečiadienį žurnalistams sakė premjeras.

Klausiamas, kada opozicija galėjo išgirsti atsakymus į savo klausimus, S. Skvernelis tvirtino, jog „atsakymai yra viešai pasakyti“, kartu teigė nematantis problemos, „jeigu dar kažkokie klausimai kyla, tuos atsakymus duoti“.

Opozicijos atstovai S. Skvernelį į posėdį kvietė surinkę komiteto narių parašus.

„Kaip to reikalauja Seimo statutas, surinkau trečdalį komiteto narių parašų premjero pakvietimui atvykti į komitetą paaiškinti apie dvišalių Lietuvos ir Baltarusijos santykių padėtį ir premjero iniciatyvą dėl Astravo transformavimo į dujinę elektrinę“, – konservatorių frakcijos pranešime cituojamas URK narys A. Ažubalis.

„Tai itin svarbu, kadangi Seimas yra laikomas nežinioje, o Užsienio reikalų komitetas turi konstitucinę prievolę ir teisę tvirtinti visas Lietuvos pozicijas užsienio politikos klausimais. Premjero ar kandidato S. Skvernelio viražų dėka šiuo metu Lietuvos poziciją dėl Baltarusijos apibrėžti, švelniai tariant, sudėtinga“, – teigė parlamentaras.

L. Kasčiūno teigimu, neatvykęs į posėdį premjeras „eilinį kartą dangstosi formaliomis priežastimis“. Anot jo, Seimo URK posėdis galėjo būti sušauktas ir premjerui patogiu laiku, kad neskirstų su kitais renginiais.

Seimas 2017 metų birželį įstatymu įtvirtino, jog Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai. Taip siekta apriboti  elektros importą iš Baltarusijos. Vyriausybė vėliau pritarė planui, kaip blokuoti Astravo AE gaminamos elektros importą.

Lietuva laikosi pozicijos, kad Baltarusijoje, netoli Astravo, jėgainė statoma nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, tuo metu Minskas kaltinimus neigia.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anūkėliui jaučiasi pavasarinis sindromas

Juokesi puodas,kad katilas juodas.Anūkėli,tai kodėl tamsta su savo karaliene morta neateini į posėdį,ir nepaaiškini,kaip sugebėjai nusipirkti milijoninės vertė sklypą už 1 eurą,kaip sugebėjai gauti,pensininkų per prievartą nusavintus pinigus? Tai ir Skvernelis nemato reikalo tau aiškintis,nes neturi ką aiškinti.Baik trikdyti Seimo ir Vyriausybės darbą.Jeigu dar skaitai save Seimo nariu,tai ir dirbk tam seimui,o nekenk.

ALGIS

Kai buvo likę nuardyti ''apalubkes'' ir konsevatnykai darė juokingas akcijas , tai buvo normalu , o dabar Skvernelis MALAČIUS , kad nereaguoja į jų pirsčiojimus .

Genys

Jau įsivaizduoju tą juokdarį S.S. Lietuvos prezidentu, antras Paksas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS