Prezidentas apie naktinių taikiklių įteisinimą: Seime laimėjo medžiotojų partija | Diena.lt

PREZIDENTAS APIE NAKTINIŲ TAIKIKLIŲ ĮTEISINIMĄ: SEIME LAIMĖJO MEDŽIOTOJŲ PARTIJA

Atmetant prezidento veto ir medžioklėje įteisinant naktinius taikiklius Seime laimėjo medžiotojų partija, teigia prezidentas Gitanas Nausėda.

„Lietuvoje yra tik dvi partijos – medžiotojų ir gyvūnų saugotojų. Gaila, kad šį kartą Seime daugumą turėjo pirmieji“, – ketvirtadienį BNS perduotame komentare teigė valstybės vadovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad naktinių taikiklių įteisinimą palaikė net Europos žaliųjų politiniams blokui priklausančių partijų atstovai.

„Liberalų sąjūdis ir Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, kuri didžiuojasi prisijungusi prie Europos Žaliųjų politinio bloko ir turėtų skleisti žaliųjų politinę mintį, susivienijo ir, matyt, ne paskutinį kartą. Manau, tai rudenį galės įvertinti rinkėjai“, – teigė G. Nausėda.

Seimas ketvirtadienį atmetė prezidento veto ir įteisino leidimą medžioklėje naudoti naktinius taikiklius.

Už tokį sprendimą balsavo 75 parlamentarai, prieš buvo 39, dešimt susilaikė.

Palaikančiųjų veto atmetimą buvo visose Seimo frakcijose, išskyrus Laisvės partijos. Visi Seimo posėdyje dalyvavę jos nariai balsavo prieš naktinių optinių prietaisų naudojimą medžiojant.

Atmesti veto reikia ne mažiau kaip 71 parlamentaro balso.

G. Nausėda buvo vetavęs gruodį Seimo priimtas Medžioklės įstatymo pataisas, kuriomis patvirtinti medžioklėje leidžiamų ir draudžiamų naudoti įrankių sąrašai.

Viename ir sąrašų buvo numatyta, jog medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras galima naudoti naktinius taikiklius.

Prezidento teigimu, naktinių taikiklių naudojimas sudarytų sąlygas nepagrįstam laukinės gyvūnijos skurdinimui. Be to, būtų sunkiai įmanoma užtikrinti tokių įrankių panaudojimo kontrolę, nes aplinkosaugininkai neturėtų galimybių nustatyti, ar žvėris nušautas naudojant naktinį taikiklį, ar be jo. Pasak valstybės vadovo, dėl to administracinė ir baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje faktiškai taptų nepritaikoma.

Pataisos rėmėjai G. Nausėdos argumentus vadino emocijomis.

Naktinių taikiklių įteisinimo šalininkai teigė, kad šių prietaisų naudojimas prisidės prie efektyvesnio gyvūnų gerovės principų užtikrinimo – žvėris būtų nušautas vienu šūviu, nesikankintų sužeistas. Jie taip pat tvirtino, kad naktinio matymo priemonių turėjimas padėtų ir krašto gynyboje, ir kovojant su afrikiniu kiaulių maru.

Iki šiol medžioklėje leidžiamus ir draudžiamus naudoti įrankius nustatė Medžioklės taisyklės, jas tvirtino aplinkos ministras. Naktiniai taikikliai buvo draudžiamųjų įrankių sąraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

JONAS

REIK TAIKIKLIU NES PRISIGĖRE BLOGAI MATO

kauniete

Balsuosiu tik už ger E Vaitku

Rasa

Šimponytė su vokiečiais nuvyko aptarti parama UKRAINAI Armonaite UKRAINOJE aptars strategija Nausėda eu aptars UKRAINOS palaikyma Gerbemieji jus kus dirbat ka turit palaikyti kieno reikalus spresti ;LIETUVOS ar ukrainos Gal pamiršot kas jums algas moka Žmones gal prieš eidami balsuoti pamastykit lietuvai ar ukram padėjėjus renkat
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS