Prezidentas: incidentas pasienyje akivaizdžiai įrodo Baltarusijos režimo nusikaltimus | Diena.lt

PREZIDENTAS: INCIDENTAS PASIENYJE AKIVAIZDŽIAI ĮRODO BALTARUSIJOS REŽIMO NUSIKALTIMUS

Lietuvos pasieniečių užfiksuotas incidentas, kai į šalį stumdami migrantus pateko 12 Baltarusijos pasieniečių, akivaizdžiai įrodo Minsko režimo nusikalstamus veiksmus, teigia prezidentas Gitanas Nausėda.

„Prezidentas pažymi, kad Lietuvos pareigūnų vakar užfiksuotas incidentas dar kartą akivaizdžiai įrodo, jog Baltarusijos režimas užsiima nelegaliu migrantų gabenimu per ES išorės sieną, pažeisdamas visas įmanomas tarptautines normas“, – teigiama komentare, kurį BNS trečiadienį perdavė prezidento atstovai.

Pasak G. Nausėdos, režimas, kuris geresnių gyvenimo sąlygų ieškančius žmones pavertė savo hibridinės atakos instrumentu ir kurio pareigūnai gabendami migrantus pažeidžia valstybės sieną, kelia grėsmę ne tik kaimyninėms valstybėms, bet ir visai tarptautinei bendruomenei.

Lietuvos institucijos, jo teigimu, turi būti pasiruošusios operatyviai reaguoti į hibridines grėsmes ir sienos pažeidimus.

„Būtina užtikrinti nuolatinę sienos apsaugą, esant reikalui tam skirti visus reikiamus pajėgumus ir resursus“, – teigia prezidentas.

Prezidentas padėkojo valstybės sieną saugantiems Lietuvos pareigūnams už tai, kad jie nepasiduoda provokacijoms ir užfiksuoja tokius incidentus kaip šis.

„Ši informacija įrodo Baltarusijos režimo nusikalstamą veiklą ir padeda ją stabdyti“, – teigia jis.

Prezidentūros teigimu, G. Nausėda visuose dvišaliuose ir daugiašaliuose savo susitikimuose pabrėžia Baltarusijos režimo atsakomybę už hibridinę ataką ties ES ir NATO išorės siena ir kelia vieningo atsako į nelegitimaus režimo veiksmus būtinybę.

Vidaus reikalų ministerija antradienį pranešė, kad Baltarusija įvykdė provokaciją, kai valstybės sieną neteisėtai kirto ir į Lietuvos teritoriją pateko 12 baltarusių pareigūnų.

Šalčininkų rajone Baltarusijos jėgos struktūrų atstovai su skydais ir riaušėmis malšinti skirta ekipuote prievarta įstūmė 35 migrantų grupę ir patys įžengė į Lietuvos teritoriją.

Šio incidento vaizdo įrašu antradienio pavakarę feisbuke pasidalijo Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT). Anot tarnybos, baltarusiai patys paviešino, kaip migrantų grupė bando patekti į Lietuvą, tačiau nutylėjo, kad migrantus į Lietuvą stumia Baltarusijos pareigūnai.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko daugiau nei 4,1 tūkst. neteisėtų migrantų. Daugelis jų yra iš Irako.

Lietuva kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl jos šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Hihi

kokS cia prezidenas_ciA gandonu gentes vadass

Andrius

Atsibodo dundukai kaltinantys Lietuvius dėl rusijos įrankio veiksmų.

Nepavykusi valdzia

Baltarusija kuria ivaires provokacijas,o musu salis niekaip nesugeba apsiginti nuo tu provokaciju. Kokius ministrus turime toki ir valdyma gauname.Viskas vyksta paveluotai.Net nesugebejo apsaugoti Lietuvos sienos nuo baltarusiu pareigunu pazeidimo- tai ko dar daugiau noreti.Kokia valdzia tokie ir ju darbai- viskas daroma tik todel kad reikia o ne is pagarbos ir atsakomybes savo saliai.Didele geda musu tautai issirinkusiai sitoki seima ir vyriausybe.Nekaltinkite Gerb.Prezidento - jis neprivalo dirbti uz jus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS