Prezidentas įtaria URM į ambasadorius Lenkijoje mėginant proteguoti „tam tikrus žmones“ | Diena.lt

PREZIDENTAS ĮTARIA URM Į AMBASADORIUS LENKIJOJE MĖGINANT PROTEGUOTI „TAM TIKRUS ŽMONES“

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad ambasadoriaus Lenkijoje kandidatūra stringa, nes jis įtaria Užsienio reikalų ministeriją (URM) proteguojant į šias pareigas „tam tikrus žmones“.

„Man nepatinka, kad procesas politizuojamas. Ir galiu pateikti labai konkretų faktą, kuris man leidžia taip manyti – skelbiamas neva konkursas dėl ambasadoriaus Lenkijoje pareigų užimti ir mįslingu būdu kandidatai, kurie dalyvavo konkurse, yra dingę kaip Bermudų trikampyje“, – ketvirtadienį Briuselyje žurnalistams sakė šalies vadovas.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis BNS ketvirtadienio vakarą plačiau nekomentavo G. Nausėdos teiginių, ragindamas verčiau pasidžiaugti ES sprendimu dėl Ukrainos derybų Bendrijoje pradžios. Tuo metu jo atstovė Paulina Levickytė teigė, jog ministerija apgailestauja, kad „prezidentas disponuoja netikslia informacija“.

„Dar 2021 metais URM depolitizavo ambasadorių teikimo procesą. URM ambasadorius siūlo išskirtinai tik karjeros, profesionalius diplomatus, kurie pasirodo geriausiai vidinėse ministerijos atrankose”, – BNS teigė P. Levickytė.

G. Nausėda nurodo, jog konkurso eiga leidžia jam manyti, kad į ambasadoriaus poziciją mėginama proteguoti „tam tikrus žmones“ ir aplekiami kiti žmonės, kurie „galbūt neįtinka ministerijos vadovybei“.

„Kol aš turėsiu tokių įtarimų, kad taip yra, joks ambasadorius, nesvarbu, ar Lenkijoje, ar kitoje valstybėje, nebus suderintas ir patvirtintas“, – teigė G. Nausėda.

Taip jis kalbėjo, užsienio reikalų ministras Gabrieliui Landsbergiui pareiškus, kad naujo Lietuvos ambasadoriaus Lenkijoje skyrimas stringa Prezidentūroje.

Anot jo, URM pirmąsias kandidatūras į šias pareigas pateikė laiku, beveik prieš pusantrų metų. Jis atsisakė nurodyti priežastis, dėl kurių kandidatai netiko šalies vadovui.

Prezidento atstovas Ridas Jasiulionis BNS anksčiau teigė, kad pastarasis pateiktas kandidatas atmestas dėl jo kvalifikacijos, nes nekalba lenkiškai.

Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas iš pareigų pasibaigus kadencijai atšauktas nuo šių metų rugsėjo 7 dienos, ambasadai šiuo metu vadovauja įgaliotoji ministrė Audronė Markevičienė.

Ambasadorius skiria ir atleidžia prezidentas Vyriausybės teikimu ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Na, Zuiken-Dentas visai pasimete

Negi uzmirso kokios VALSDIBYJOS PREZENT-DENTAS?

!!!

Tai ne itarimai, tai faktas!

>>>>klp

Jis pasitrauks tada kai visi balsuos “pries”.As uz ji balsavau,Bet dabar balsuosiu tik tokiu atveju jeigu jis vetuos istatyma naudoti medziokleje naktiniu matymo taikiklius.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS