Prezidentas pasirašė pataisas: neįgalieji sportininkai gaus tokias pačias stipendijas | Diena.lt

PREZIDENTAS PASIRAŠĖ PATAISAS: NEĮGALIEJI SPORTININKAI GAUS TOKIAS PAČIAS STIPENDIJAS

Prezidentas Gitanas Nausėda tą pačią dieną pasirašė pirmadienį Seimo priimtas Sporto įstatymo pataisas, kuriomis, be kita ko, suvienodinamos stipendijos sportininkas su negalia ir jos neturintiems.

„Visi Lietuvos sportininkai, atstovaujantys šaliai tarptautinėse varžybose, yra lygiai svarbūs, visi jie – Lietuvos vėliavininkai ir jos vardo garsintojai, todėl visų jų pasiekimai turi būti vertinami vienodai. Džiaugiuosi, kad bendromis pastangomis šiandien žengėme svarbų žingsnį, įteisindami vienodą valstybės pagarbą kiekvienam Lietuvos garbę ginančiam sportininkui“, – Prezidentūros pranešime spaudai cituojamas šalies vadovas.

Šalies vadovas buvo pateikęs pataisas dėl vienodo sportininkų su negalia ir be jos traktavimo. Svarstant Seime projektas buvo sujungtas su Vyriausybės pateiktu paketu, kuris numatė daugiau pakeitimų sporte.

Priimtos pataisos taip pat plečia valstybės stipendijas gaunančių sportininkų sąrašą, užtikrina jiems socialines garantijas. Jos įsigalios nuo liepos 1 dienos.

Bendromis pastangomis šiandien žengėme svarbų žingsnį, įteisindami vienodą valstybės pagarbą kiekvienam Lietuvos garbę ginančiam sportininkui.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sako, jog svarbiausias pakeitimas – sportininkų stipendijų augimas ir jų priartinimas darbo užmokesčiui dėl socialinių garantijų.

„Labai svarbus momentas, kad visiems sportininkams bus mokamos socialinės garantijos, stipendija tampa panašesne į darbo užmokestį ir sportininkai visi gaus visas socialines garantijas, tai yra motinystė, sveikatos draudimas, kaupiamoji pensija“, – BNS po balsavimo sakė J. Šiugždinienė.

Ministrė taip pat „istoriniu įvykiu“ vadino tai, kad suvienodinamos stipendijos sportininkas su negalia ir jos neturintiems. „Tai labai aiški pozicija, kad visi sportininkai valstybei yra vienodai svarbūs“, – sakė J. Šiugždinienė.

Parlamente anksčiau pristatydama pataisas ministrė teigė, kad dėl pakeitimų sportininkams stipendijos kils mažiausiai trimis baziniais socialiniais dydžiais (BSI), o kai kuriems – net iki 17 BSI. Vienas BSI šiuo metu yra 46 eurai per mėnesį.

Pataisos numato sumuoti sportininkams skiriamų valstybės stipendijų ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto olimpinės stipendijos dydžius.

Ministerijos teigimu, tai reiškia, kad sportininkams bus skiriama viena stipendija, o sykiu siūloma visiems sportininkams didinti valstybės stipendijų BSI dydžius. ŠMSM yra skelbusi, kad padidintoms sportininkų stipendijoms valstybė skirs 2,06 mln. eurų.

Taip pat įstatymu suvienodinti valstybės stipendijų, skiriamų turintiems negalią ir neturintiems negalios sportininkams, dydžiai už to paties lygmens aukšto meistriškumo varžybose iškovotas vietas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ateities sportas

Lietuvoje - tik neįgaliųjų sportas. Sveikųjų neliks..:D)

Anonimas

Tai jau turėjo būti padaryta senai....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS