Prezidentas ragina didinti finansavimą moksliniams tyrimams | Diena.lt

PREZIDENTAS RAGINA DIDINTI FINANSAVIMĄ MOKSLINIAMS TYRIMAMS

Prezidentas Gitanas Nausėda ragina naująją Vyriausybę didinti finansavimą moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai (MTEP).

Šalies vadovas gėdinga pavadino situaciją, kad dabar Lietuva šiai sričiai skiria mažiau nei 1 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) ir smarkiai atsilieka nuo pažangiausių Europos Sąjungos (ES) ir likusio pasaulio valstybių.

„Sunku tikėtis didelių inovacijų, kol Lietuvos MTEP finansavimas nesiekia net 1 proc. BVP. Deja, tai yra mūsų gėda“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė G. Nausėda.

„Iki šiol dvigubai atsiliekame nuo ES vidurkio, nekalbant apie pačias pažangiausias pasaulio valstybes. Tai nesukuria prielaidų kurtis vaisingai mokslo ir taikomųjų tyrimų ekosistemai, neleidžia atsiskleisti mūsų jauniesiems talentams ir sąlygoja protų nutekėjimą“, – kalbėjo prezidentas.

Pasak jo, inovacijos vis labiau priklauso ir nuo skaitmenizacijos procesų.

„Todėl turime konsoliduoti valstybės informacines sistemas ir užtikrinti, kad nebeliktų paslaugų, kurios nėra teikiamos nuotoliniu būdu, o kur įmanoma – ir realiuoju laiku“, – teigė G. Nausėda.

Prezidentas taip pat pabrėžė, kad siekiant etiškai veikiančių dirbtinio intelekto sprendimų, reikia sparčiau atverti viešojo sektoriaus duomenis.

„Viskas, kas neslapta, turi būti atvira ir prieinama kiekvienam piliečiui. Deja, šiandien tai nėra duotybė“, – sakė jis.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) duomenys rodo, kad Lietuva į inovacijų – mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) – vystymą 2019 metais investavo 0,88 proc. BVP, kas yra gerokai mažiau, nei EBPO vidurkis.

Be to, pastaruosius keletą metų MTEP skiriama BVP dalis stabiliai mažėjo – dar 2015 metais šalis šiai sričiai skyrė daugiau nei 1 proc. BVP.

MTEP finansavimo didinimą kaip vieną iš prioritetų Seimo rinkimų kampanijoje įvardijo ir kai kurios partijos, įskaitant į valdančiosios koalicijos formavimą pakviestą Laisvės partiją.

Ji programoje žadėjo siekti, kad MTEP būtų skiriama bent 3 proc. BVP.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS