Prezidentas ragino ES lyderius rasti būdą, kaip panaudoti įšaldytas Rusijos lėšas Ukrainai | Diena.lt

PREZIDENTAS RAGINO ES LYDERIUS RASTI BŪDĄ, KAIP PANAUDOTI ĮŠALDYTAS RUSIJOS LĖŠAS UKRAINAI

  • 0

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį Granadoje, Ispanijoje, paragino Europos Sąjungos (ES) lyderius rasti teisinius sprendimus panaudoti įšaldytas Rusijos lėšas Ukrainai atstatyti.

Kalbėdamas neformaliame Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime, jis taip pat pabrėžė, kad parama Ukrainai turėtų išlikti ES prioritetų sąrašo viršuje, nurodo Prezidentūra.

„Mūsų greita ir efektyvi karinė parama Ukrainai – tiesiausias kelias link pergalės ir taikos. Koordinuodamiesi su transatlantiniais partneriais turime ukrainiečiams suteikti viską, ko jiems reikia kovoje prieš agresorių. Tam, kad galėtume padėti Ukrainai, patys turime būti stiprūs, mūsų gynybos pramonė turi veikti visu pajėgumu“, – sakė G. Nausėda.

Lietuvos vadovas akcentavo ir ES plėtros svarbą, ragindamas priimti sprendimus dėl derybų pradžios su šalimis kandidatėmis dar šiemet.

„ES plėtra yra galimybė suvienyti kontinentą. Ji neturėtų tapti institucinių iššūkių įkaite. Atsižvelgdami į ES plėtros proceso geopolitinę svarbą, pirmiausia turime priimti sprendimus dėl ES plėtros ir tik tuomet kalbėti apie institucines reformas“, – sakė G. Nausėda.

„Ukraina, Moldova ir kitos valstybės turi daryti pažangą įgyvendindamos reformas ir Europos Komisijos rekomendacijas. Šią pažangą turime atitinkamai įvertinti ir priimti sprendimus dėl derybų pradžios dar šiais metais“, – pridūrė jis.

Kaip šią savaitę pranešė „Politico“, Bendrja rengiasi pradėti derybas su Ukraina dėl jos būsimo stojimo į bloką, o oficialaus pranešimo tikimasi jau gruodį.

Gairės: Gitanas Nausėda, ES lyderių susitikimas, EVT, karas Ukrainoje, įšaldytos Rusijos lėšos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS