Prezidentūra: siūloma rengti ilgalaikę Lietuvos strategiją dėl Baltarusijos | Diena.lt

PREZIDENTŪRA: SIŪLOMA RENGTI ILGALAIKĘ LIETUVOS STRATEGIJĄ DĖL BALTARUSIJOS

Užsienio politikos koordinacinė taryba prie Prezidentūros siūlo grįžti rengti ilgalaikę Lietuvos strategiją dėl Baltarusijos, sako prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja užsienio reikalams Asta Skaisgirytė.

„Gilesnė diskusija buvo Baltarusijos klausimu, Lietuvos ilgalaikiai interesai santykiuose su šia šalimi mums labai svarbūs. Diskusijoje dalyvavę ekspertai pasidalino savo įžvalgomis, sutarta, kad parama Baltarusijos pilietinei visuomene, demokratiniams procesams yra labai svarbu, grįžta prie minties, kad reikia parengti ilgalaikę Lietuvos strategiją Baltarusijos klausimu“, – po susitikimo sakė A. Skaisgirytė.

Pasak prezidento patarėjos, susitikime taip pat buvo aptartas klausimas dėl Astravo atominės jėgainės, patarėja akcentavo, kad „Astravo sauga tapo ne vien Lietuvos galvos skausmu, tai bendras europinis klausimas“.

„Visi Europos Sąjungos vadovai pritaria, kad Europos Komisija vėlgi turėtų žiūrėti teisinius aspektus, kaip neįsileisti baltarusiškos elektros į ES rinką. Jei Lietuva neįsileis, tai nereiškia, kad ji nepateks per kitas šalis. Turime čia užtikrinti, kad kažkoks sprendimas ES mastu būtų rastas tikimės, kad artimiausiu metu EK pateiks savo analizės parametrus ir siūlymus, ką galima daryti šituo klausimu“, – sakė A. Skaisgirytė.

Prezidentūroje penktadienį prezidento G. Nausėdos iniciatyva vyko pirmasis Užsienio politikos koordinacinės tarybos posėdis – buvo tariamasi dėl  konsensusu grįstos Lietuvos užsienio politikos formavimo ir įgyvendinimo plano.

Grįžta prie minties, kad reikia parengti ilgalaikę Lietuvos strategiją Baltarusijos klausimu.

Pasak A. Skaisgirytės, šis formatas inicijuotas, nes „prezidentas G. Nausėda siekia Lietuvos interesus ginančios užsienio politikos, kuri remtųsi nacionaliniu konsensusu“.

„Tam jis siūlo sustiprinti institucijų, kurios veikia užsienio politikos srityje, koordinavimą, bendrą darbą ir pozicijų aptarimą. Ta proga jis sutelkė neformalią užsienio politikos koordinacinę tarybą, kurioje vyksta ir politikų, ir ekspertų diskusijos užsienio politikos klausimais“, – pažymėjo patarėja.

Per pirmą posėdį daugiausia dėmesio skirta situacijai Baltarusijoje aptarti, taip pat svarstytos šių metų nacionalinio saugumo, NATO, ES, Rytų partnerystės politikos darbotvarkės, Astravo AE grėsmės valdymo programa, pranešė Prezidentūra.

Tokius susitikimus žadama rengti, atsižvelgiant į būtinybę ir užsienio politikos prioritetus.

Nuotoliniame užsienio politikos koordinaciniame posėdyje kartu su prezidentu dalyvavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, premjerė Ingrida Šimonytė, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovas Žygimantas Pavilionis ir Seimo Europos reikalų komiteto vadovė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Diskusijoje dalyvavo ir Europos Rytų šalių politikos ekspertai: Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala, VU TSPMI direktorė Margarita Šešelgytė, VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas Šarūnas Liekis.

GALERIJA

  • Prezidentūra: siūloma rengti ilgalaikę Lietuvos strategiją dėl Baltarusijos
  • Prezidentūra: siūloma rengti ilgalaikę Lietuvos strategiją dėl Baltarusijos
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ogi

bergklanas s u anukeliu bei euroturgeliu greit prives visus /pajacus/ prie savizudybiu nes gudu ??? jau grinai uzkniso visus turbut ir tapkino kuris pritepeno pagal uzsakyma ir nutylo o tapiniene turbut pakeite pavarde nes geda buti politklouno moterim

koks vargas Lietuvai...boba....

Ligonio Tichonouskojos užgaidas iš Pentagono......greičiau baigtusi konservatorių diktatūra......

Anonimas

Komuniste Grybovskaja su landzbergine gauja maudesi ukrainieciu kraujyje. Nuoseda pavydi. Jis nori palakti baltarysiu kraujo. Gavo is Washingtono tokia partine uzduoti. Pirmyn jankiu chalujai. gal i dantis gausit ....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS