Prezidentas: Seimo darbas negali nutrūkti ilgesniam laikui | Diena.lt

PREZIDENTAS: SEIMO DARBAS NEGALI NUTRŪKTI ILGESNIAM LAIKUI

Seimo darbas negali nutrūkti ilgesniam laikui, pažymi prezidentas Gitanas Nausėda.

„Esame kritiškai svarbiame kovos su pandemija taške, be to, būtina sklandžiai užbaigti ir Vyriausybės tvirtinimą. Nepaisant visų Seimui tenkančių išbandymų, šios vienos svarbiausių valstybės institucijų darbas negali nutrūkti ilgesniam laikui“, – Prezidentūros pranešime spaudai cituojamas prezidentas.

Klausimus, kaip artimiausiu metu planuojama organizuoti parlamento darbą ir galimybes priimti su Vyriausybės formavimu susijusius sprendimus, šalies vadovas trečiadienį aptarė nuotoliniame susitikime su Seimo valdyba.

Seimo valdyba šalies vadovui pristatė planus išplėsti Seimo galimybes dirbti nuotoliniu būdu. Anot pranešimo, prezidentas domėjosi, kokios priemonės numatytos siekiant identifikuoti ne Seimo salėje balsuojančius parlamentarus, kaip bus užtikrinama sklandi diskusijų eiga bei apsaugotos opozicijos teisės.

„Kviečiu visas parlamentines partijas suvienyti jėgas ir priimti tolesniam Seimo darbui būtinus sprendimus“, – sako šalies vadovas.

Seime šią savaitę neužteko balsų priimti Seimo statuto pataisoms dėl nuotolinių parlamento posėdžių įteisinimo.

Pataisomis siūlyta nustatyti, kad paskelbus ekstremaliąją situaciją, kai kyla pavojus žmonių sveikatai ar gyvybei, Seimo valdybos sprendimu Seimo posėdis galėtų būti organizuojamas nuotoliniu būdu elektroninių ryšių priemonėmis, užtikrinant Seimo nario tapatybės nustatymą.

Pataisas kritikavo opozicijoje esantys „valstiečiai“, kurie siūlė nesvarstyti projektų skubos tvarka ir sudaryti darbo grupę pataisoms parengti.

„Valstiečiai“ taip pat teigia, kad pirminio Seimo statuto projekto nuostatos būtų sudariusios galimybę valdantiesiems piktnaudžiauti savo galiomis, nes daug sprendimų patikėta pirmininkaujančiam be diskusijų. Valdantieji šią kritiką atmeta, teigdami, kad Statuto pataisas peikiantieji neįsigilinę į jų esmę.

Parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad Statuto pataisos bus svarstomos iš naujo iš saviizoliacijos grįžus valdančiajai Liberalų sąjūdžio frakcijai, kurios 11 atstovų negalėjo dalyvauti balsavime antradienį.

„Grįžtame, nes suprantame, kad jis (Statuto pakeitimas) labai svarbus, kad nepertraukiamas Seimo darbas būtų užtikrintas šiomis sudėtingomis sąlygomis. Prezidento nuomonė taip pat buvo, kad nuotolinis darbas aktualus ir svarbus klausimas, ir šioje vietoje sutampa nuomonės, kad jį reikėtų kuo greičiau spręsti. Tam yra tiek techninės, tiek teisinės kliūtys, nes nepakeitus Seimo statuto vakar to padaryti nepavyko, mes toliau eiti į prie į negalime“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovė nuotolinio darbo įteisinimui taip pat tikėjosi ir iki šiol pataisas stabdžiusios opozicijos palaikymo.

„Ar pavyks tai padaryti, klausimas atviras, akivaizdu, kad reikia balsų, reikia valdančiosios koalicijos dalyvavimo pilno, ko mes vakar negalėjome užtikrinti, nes viena valdančioji frakcija buvo pasodinta ant atsarginių suolelio per saviizoliacijos reikalavimą. Lauksime momento, kai Seimo nariai neturės taip masiškai izoliuotis“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

„Matau teisines galimybes, taip pat labai aktyviai konsultuojamės su konstitucinės teisės ekspertais apie tai, kokios galėtų būti galimybės įteisinti, bet pirmasis žingsnis, Statuto pakeitimas, turi būti žengtas Seime ir aš apeliuosiu ir į opozicijos sveiką protą suprantant, kad tokioje situacijoje, kai Lietuvoje skaičiai kasdien yra vis blogėjantys, tie užsikrėtimo atvejai vienaip ar kitaip paliečia (Seimo darbą)“, – pažymėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Seime po antradienio posėdžių siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą padaryta pertrauka iki gruodžio 3 dienos.

COVID-19 yra užsikrėtusi pati Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir keli kiti parlamentarai. Visa valdančioji Liberalų sąjūdžio frakcija dėl kontakto su COVID-19 yra saviizoliacijoje. Koronavirusas patvirtintas ir keliems kitiems Seimo nariams.

GALERIJA

  • Prezidentas: Seimo darbas negali nutrūkti ilgesniam laikui
  • Prezidentas: Seimo darbas negali nutrūkti ilgesniam laikui
  • Prezidentas: Seimo darbas negali nutrūkti ilgesniam laikui
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS