Prezidentas: su Ukrainos pergale turime pasiekti ilgalaikę taiką Europoje | Diena.lt

PREZIDENTAS: SU UKRAINOS PERGALE TURIME PASIEKTI ILGALAIKĘ TAIKĄ EUROPOJE

  • 0

Šveicarijoje Ukrainos taikos konferencijoje dalyvaujantis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda teigė, kad tarptautinė bendruomenė turi dėti pastangas, kad su Ukrainos pergale kare būtų pasiekta tvari ir ilgalaikė taika Europoje.

Taip jis kalbėjo plenarinėje taikos konferencijos sesijoje.

„Šiandien Ukraina gina savo laisvę ir teritorinį vientisumą bei taisyklėmis grįstą tarptautinę tvarką. Mūsų kolektyvinis įsipareigojimas – būti visiškai solidariems su Ukraina siekiant šio tikslo“, – sekmadienį išplatintame pranešime cituojamas G. Nausėda.

Šalies vadovas taip pat pakartojo, kad Lietuva visiškai remia Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio taikos formulės principus.

Anot G. Nausėdos, taika Ukrainoje gali būti pasiekta tik visiškai atkūrus šalies teritorinį vientisumą, o kad tai įvyktų, Rusija turi nedelsdama nutraukti agresiją ir išvesti visas savo pajėgas ir karinę techniką iš Ukrainos teritorijos.

„Bet kokiais raginimais Ukrainai pasiduoti, eiti į kompromisus dėl savo suvereniteto ir teritorinio vientisumo ar priimti Rusijos ultimatumus tik pataikaujama Rusijai ir kviečiama tęsti agresijos karą prieš Ukrainą. (...) sunku šią paramą agresoriui pavadinti „alternatyviais taikos planais“, – rašoma pranešime.

V. Zelenskis pastangas pritraukti pasaulio lyderius į birželio 15–16 dienomis vyksiančią konferenciją laikė vienu svarbiausių šių metų uždavinių.

Jis asmeniškai lankėsi įvairiose šalyse, kad pakviestų jų vadovus į susitikimą.

Maskva anksčiau pareiškė, kad nėra suinteresuota dalyvauti pirmajame taikos konferencijos susitikime, todėl šeimininkė Šveicarija rusų atstovų nepakvietė.

Šveicarijos prezidentė V. Amherd šią savaitę sakė, kad susitikimu siekiama rasti kelius į tarptautine teise grindžiamą visapusišką, teisingą ir ilgalaikę taiką Ukrainoje bei nustatyti struktūrą, pagal kurią abi kariaujančios šalys būtų įtrauktos į būsimą taikos procesą.

Gairės: Gitanas Nausėda, karas Ukrainoje, Rusija, Volodymyras Zelenskis, taikos formulė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS