Prezidentas vetavo įstatymą dėl mažesnės rinkimų kartelės | Diena.lt

PREZIDENTAS VETAVO ĮSTATYMĄ DĖL MAŽESNĖS RINKIMŲ KARTELĖS

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį vetavo Seime priimtą rinkimų įstatymą, mažinantį patekimo į parlamentą kartelę partijoms ir koalicijoms iki 3 ir 5 procentų.

„Žemesnių rinkimų slenksčių nustatymas daugiamandatėje rinkimų apygardoje atvestų prie didesnės Seimo fragmentacijos, apsunkintų valdančiosios koalicijos formavimą ir trikdytų sklandų Seimo bei Vyriausybės darbą“, – pranešime cituojamas G. Nausėda.

Šiuo metu partijos dalyvauja mandatų dalybose, kai daugiamandatėje apygardoje pasiekia 5 proc. kartelę, koalicijos – 7 proc. kartelę.

Šalies vadovas pabrėžė, kad nustatyti žemesni rinkimų slenksčiai lemtų didesnį Seimo susiskaldymą į smulkias frakcijas ir mažesnį Vyriausybės stabilumą.

„Piliečių nusivylimo demokratinėmis institucijomis problema neturėtų būti sprendžiama skubotais ir neišdiskutuotais rinkimų įstatymų pakeitimais“, – kalbėjo prezidentas.

Piliečių nusivylimo demokratinėmis institucijomis problema neturėtų būti sprendžiama skubotais ir neišdiskutuotais rinkimų įstatymų pakeitimais.

Jis pridūrė, kad pasigenda aktyvesnių pastangų įtraukti piliečius ir konkrečių sričių ekspertus į teisėkūros procesus.

Pasak G. Nausėdos, bet kokie įstatymų pakeitimai, nuo kurių gali priklausyti rinkimų baigtis, turi būti priimami atsakingai, gerbiant konstitucinius principus ir atsižvelgiant į susiklosčiusias tradicijas.

Šalies vadovas taip pat sakė, kad nustačius naują teisinį reguliavimą Seimo rinkimų slenksčiai būtų žemesni, negu savivaldybių tarybų ir Europos Parlamento rinkimuose. Priimant įstatymą nebuvo tinkamai atsižvelgta į Seimo, kaip Tautos atstovybės, konstitucinę sampratą.

G. Nausėda pabrėžė, kad sprendimas mažinti kartelę likus mažiau nei metams iki Seimo rinkimų prieštarauja gerajai tarptautinių institucijų įtvirtintai rinkimų praktikai.

Prezidentas anksčiau buvo reiškęs paramą siūlymui mažinti kartelę iki 4 ir 6 procentų.

Seimas, daugiausia valdančiųjų balsais, įstatymą dėl rinkimų kartelės mažinimo priėmė gruodžio 10 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

KONSTITUCIJA

Taigi, dar kartą: "Seimą sudaro Tautos atstovai – 141 Seimo narys, kurie renkami ketveriems metams remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu" (K.55str.1d.). Pirm, reikia atkreipt dėmesį kad tai Tautos, o ne partijų atstovai; antr - čia kalbama apie TIESIOGINIUS rinkimus ('sąrašiniai' JAU praėję kažkokius 'partinius' filtrus); DAR čia kalbama apie kandidatų LYGUMĄ - NET ir sąrašuose kandidatai nėra lygūs (pirmos pozic.sąraše rinkėjai nelabai gali atšaukt), o KUR dar papildoma 'sąrašinio' galimybė įgyt antrą 'rinkiminę gyvybę'. Nedera Prezidentui kalbėt ir apie 'valdančiąją daugumą' - tai NĖRA konstitucinė sąvoka. Nes juk ŽINOM kad: "Pareigas eidami Seimo nariai vadovaujasi Lietuvos Respublikos Konstitucija, valstybės interesais, savo sąžine ir negali būti varžomi jokių mandatų" (K.59str.4d.) - DEJA, tie 'sąrašiniai' ir toliau TIK į savo lyderį žiūri. Ir - NIEKAIP nedera dangstytis 'susiklosčiusiomis tradicijomis' - 'kartelės' tai balsų UZURPAVIMAS!

NATALIJA to ŽAIBAS

DURNELI GYVENI LIETUVOJE IR NEŽINAI KAD LIETUVA PARLAMENTINĖ VALSTYBĖ LAIKYKITĖS VALSTIEČIAI TAUTA JUS GERBE NU O PREZIDENTAS MUMS NEREIKALINGAS KURIS EINA PRIE TAUTA PARODE SAVE NARKEVIČIUS JAM BLOGAS NES AFERAS STABDO 3 KARTELĖ JAM NETINKA NES KONSERVAM NEGERAI DAR PAMATYSIM KAIP VETUOS BANKU MOKESTI GINS BANKININKUS ATLEISKIT BET MAN NEMALONU I JI ŽIURETI GRYBES KONSERVU BANKININKU GYNEJAS

bobute

tiksliai nepamenu ,kur skaiciau ,bet esme ta ,kad konservai del kazkokio istatymo pazeidimo ,minejo apie apkalta prezidentui,gal todel paklusta ju norams,kai prisiminsiu tiksliau parasysiu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS