Prezidentė Latvijoje pagerbs griūties „Maximoje“ aukas | Diena.lt

PREZIDENTĖ LATVIJOJE PAGERBS GRIŪTIES „MAXIMOJE“ AUKAS

  • 0

Penktadienį į vizito į Latviją vykstanti prezidentė Dalia Grybauskaitė padės gėlių lapkritį sugriuvusio prekybos centro „Maxima“ vietoje bei dalyvaus „Ryga – Europos kultūros sostinė 2014“ atidarymo renginiuose.

Prezidentės spaudos tarnyba BNS patvirtino, kad numatytas D.Grybauskaitės apsilankymas tragedijos vietoje Rygos Zuolitūdės rajone. Lapkritį čia įgriuvus prekybos centro "Maxima" stogui žuvo 54 žmonės, tarp jų trys gelbėtojai, dar dešimtys žmonių buvo sužeisti.

Į Latviją D.Grybauskaitė vyksta šios šalies prezidento Andrio Bėrzinio kvietimu. Numatomas abiejų vadovų dvišalis susitikimas, kuriame, pasak prezidentės spaudos tarnybos pranešimo, bus aptartas Lietuvos ir Latvijos energetiniam bei ekonominiam saugumui svarbių projektų įgyvendinimas. Prezidentai kalbės ir apie santykius su Rytų partnerystės šalimis, Latvijos prisijungimo prie euro zonos patirtį. Be to, pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai nuo 2015 metų sausio 1 dienos perimti besirengiančios Latvijos vadovui D.Grybauskaitė pristatys Lietuvos pirmininkavimo patirtį, rezultatus ir aptars tęstinius darbus.

Lietuvos ir Latvijos vadovai penktadienį taip pat kartu dalyvaus koncerte, skirtame atidaryti Europos kultūros sostinės metus Rygoje, bei jame sakys kalbas.

Pasak prezidentės, Lietuva ir Latvija – vienintelės baltų valstybės, kurias sieja bendros kultūrinės šaknys ir nuolatiniai kultūriniai ryšiai, todėl Rygai suteiktas Europos kultūros sostinės statusas – puiki proga pristatyti pasauliui ir baltiškąją kultūrą.

„Gražaus bendradarbiavimo įrodymas yra ir tai, kad Europos kultūros sostinės Rygos renginiai prasidės lietuvių dirigento Modesto Pitrėno R.Wagnerio operos „Rienzi“ koncertiniu atlikimu“, - sakoma pranešime.

Renginių Rygoje metu prezidentei taip pat bus įteikta albumo apie senąją Baltijos šalių istoriją „Terra Mariana“ faksimilinė kopija. Šio albumo originalas 1888 metais buvo padovanotas popiežiui Leonui XIII ir saugomas Vatikano apaštalinėje bibliotekoje. Viena iš kelių egzistuojančių šio albumo kopijų ir bus padovanota D.Grybauskaitei, o vėliau perduota Vilniaus universiteto bibliotekai.

2014-aisiais Europos kultūros sostinės titulą su Ryga dalijasi Švedijos miestas Umėjas.

Į Rygą penktadienį dalyvauti Europos kultūros sostinės atidarymo renginiuose vyksta ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS