Prezidentės patarėjas: pratybos „Steadfast Jazz 2013“ - kolektyvinės gynybos pavyzdys | Diena.lt

PREZIDENTĖS PATARĖJAS: PRATYBOS "STEADFAST JAZZ 2013" - KOLEKTYVINĖS GYNYBOS PAVYZDYS

  • 0

Baltijos šalyse ir Lenkijoje vykstančios NATO pratybos "Steadfast Jazz 2013" (liet. "Tvirtas džiazas 2013") yra įspūdingas kolektyvinės gynybos pavyzdys, sako prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Nerijus Udrėnas.

"Tikrai yra įspūdingas kolektyvinės gynybos pavyzdys patikrinti, kaip NATO technologiškai pažangios sausumo, oro, jūsų ir specialiosios greitojo reagavimo pajėgos koordinuojasi. Tai tikrai bus įspūdingos pratybos", - "Žinių radijui" antradienį sakė patarėjas.

D.Grybauskaitė trečiadienį stebės pratybas Latvijoje.

"Prezidentė Latvijos Adažių poligone aplankys jungtinę aljanso vadavietę, stebės greitojo reagavimo pajėgų valdymo pratybas ir kartu su Latvijos, Estijos bei NATO vadovais aptars šitų pratybų rezultatus", - teigė N.Udrėnas.

Šeštadienį prasidėjusiose ir savaitę Baltijos šalyse ir Lenkijoje vyksiančiose NATO pratybose dalyvauja 6 tūkst. NATO karių, įskaitant apie 300 Lietuvos karių.

"Tai yra tikrai pačios didžiausios NATO pratybos regione ir nuo 2006 metų jos yra tikrai vienos iš įspūdingiausių. Tai tokios pirmosios kolektyvinės gynybos pratybos Baltijos šalyse, kur dalyvaus net dvidešimties šalių kariai - tai NATO, bet ir mūsų partnerių iš Suomijos, Švedijos bei Ukrainos", - aiškino patarėjas.

Tai pirmosios NATO greitojo reagavimo pajėgų pratybos šiame regione.

Didžiausi pratybų elementai vyksta Adažių poligone Latvijoje ir Drawsko Pomorskie poligone Lenkijoje.

Lietuvos kariai dislokuoti skirtingose vietose Lenkijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Norvegijoje.

Kartu su NATO greitojo reagavimo pajėgų pratybomis "Steadfast Jazz 2013" vyksta ir kasmetinės Baltijos šalių pratybos "Baltijos šeimininkas 2013", kurių metu stiprinami Baltijos šalių gebėjimai priimti atvykstančias sąjungininkų pajėgas kilus krizei.

Lietuvoje priimančiosios šalies štabas veikia Generolo Adolfo Ramanausko Kovinio rengimo centre, Nemenčinėje. Pratybose Lietuvoje dalyvauja daugiau nei 150 Lietuvos, Vokietijos, Nyderlandų ir Jungtinio karybos centro Stavangeryje (Norvegija) atstovų ir aptarnaujančio personalo. Panašus dalyvių skaičius veikia analogiškuose Latvijos ir Estijos nacionaliniuose štabuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS