Prezidentės patarėjas: „Solidarumas“ Lenkijoje buvo pokyčių regione variklis | Diena.lt

PREZIDENTĖS PATARĖJAS: „SOLIDARUMAS“ LENKIJOJE BUVO POKYČIŲ REGIONE VARIKLIS

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Laurynas Jonavičius teigia, kad judėjimo „Solidarumas“ pergalė Lenkijos parlamento rinkimuose prieš 25 metus buvo pokyčių regione variklis.

D.Grybauskaitei antradienį vykstant į Varšuvą dalyvauti Lenkijos laisvės judėjimo 25-mečio minėjime, patarėjas taip pat pažymi, kad tuomet parodytas šalių bendrumas kovojant už laisvę tebėra aktualus ir šiandien.

„Iš esmės tai buvo vienas iš veiksnių, vienas iš žingsnių, prisidėjusių prie režimų pokyčių apskritai tuometinėje Rytų Europoje - kaip žinome, tais pačiais metais (vyko) ir Baltijos kelias, ir tautiniai judėjimai Baltijos šalyse - tai buvo pirmieji laisvės, demokratijos ženklai šitame regione, Rytų Europoje. Jie iš esmės buvo pagrindinis variklis, pagrindinė atrama, į kurią rėmėsi Baltijos valstybių, Rytų Europos valstybių išsilaisvinimo kova“, - Žinių radijui antradienį sakė prezidentės patarėjas.

Jo teigimu, naujų iššūkių akivaizdoje aktualios tos pačios vertybės kaip ir prieš ketvirtį amžiaus.

„Mes vėl susiduriame su gana akivaizdžiais ir dideliais iššūkiais regione, ir tas solidarumas, susivienijimas, bendrumas yra vėlgi labai aktualus iš esmės. Tai, kaip mes sugebėsime veikti kartu, kovoti už laisvę, už savo nepriklausomybę, už tą pačią demokratiją ir žmogaus teises, iš esmės lems tai, kiek savarankiški mes būsime ateityje“, - kalbėjo L.Jonavičius.

1989 metų birželio 4 dieną judėjimas „ Solidarumas“ laimėjo pirmuosius laisvus rinkimus Lenkijoje, buvo sudaryta pirmoji nekomunistinė Vyriausybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS