Prezidentui įteiktas Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metų atminimo medalis | Diena.lt

PREZIDENTUI ĮTEIKTAS VILNIAUS GAONO IR LIETUVOS ŽYDŲ ISTORIJOS METŲ ATMINIMO MEDALIS

Baigiantis Vilniaus Gaono bei Lietuvos žydų istorijos metams Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda nuotoliniu būdu susitiko su Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininke Faina Kukliansky ir aptarė su ja aktualius bendruomenei klausimus, informuoja Prezidentūra.

„Lietuvos žydai yra neatskiriama mūsų visuomenės dalis nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų. Šimtmečiais kartu kūrėme savo valstybę, stiprindami jos mokslą, kultūrą, verslą, saugumą. Lietuvos žydai, gyvenantys Tėvynėje ar pasklidę po pasaulį, garsina Lietuvos vardą“, – sakė prezidentas.

2020-aisiais, minint didžiojo Lietuvos rabino, iškilaus talmudisto Vilniaus Gaono Elijo ben Saliamono Zalmano 300-ąsias gimimo ir 700-ąsias žydų istorijos Lietuvoje metines, litvakiškos istorijos dėmuo buvo pabrėžiamas visoje šalyje ir skleidžiamas pasauliui. Deja, dėl pandemijos teko vėlesniam laikui nukelti Pasaulio litvakų kongresą Vilniuje ir Izraelio prezidento Reuveno Rivlino vizitą Lietuvoje.

F. Kukliansky žydų bendruomenės vardu įteikė prezidentui G. Nausėdai Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metų atminimo medalį, kuriame atspindėta žydų tautai reikšminga simbolika, jungianti du svarbiausius Lietuvos žydus identifikuojančius simbolius – Menorą ir Gediminaičių stulpus. Medalyje yra ir garsiosios Moišės Kulbako poemos „Vilne“ eilutė: „Tu esi Lietuvon įstatytas tamsus talismanas“.

G. Nausėda, kaip pažymima Prezidentūros pranešime, pokalbyje pabrėžė, kad valstybė sprendžia ir spręs istorinės atminties klausimus, laikysis netoleruojančios ksenofobijos apraiškų politikos kurso.

Šalies vadovas padėkojo žydų bendruomenei už aktyvumą visuomenėje ir palinkėjo šviesios ir taikios artėjančios Chanukos šventės.

GALERIJA

  • Prezidentui įteiktas Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metų atminimo medalis
  • Prezidentui įteiktas Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metų atminimo medalis
  • Prezidentui įteiktas Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metų atminimo medalis
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ALGIS

Neduok dieve, kaip jie ''garsina''Lietuvą .

Nekoks vaizdelis

Kas galėtų paneigti, kad tai ne kyšis Prezidentui už kenkėjiškus veiksmus ateityje?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS