Prezidentūra: Baltijos šalys sankcijas pritaikys dar 118 Baltarusijos režimo atstovų | Diena.lt

PREZIDENTŪRA: BALTIJOS ŠALYS SANKCIJAS PRITAIKYS DAR 118 BALTARUSIJOS REŽIMO ATSTOVŲ

  • 6

Baltijos šalys ketvirtadienį į nacionalinių sankcijų sąrašą įtrauks dar 118 Baltarusijos režimo rėmėjų, pranešė Prezidentūra.

Tai paskelbta po šalies vadovo Gitano Nausėdos susitikimo su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja.

„Lietuva, Latvija ir Estija parengė naują nacionalinių ir regioninių sankcijų prieš Baltarusijos režimo atstovus paketą, šiandieną bus paskelbtas dar 118 režimo rėmėjų, kuriems taikomos nacionalinės sankcijos, sąrašas“, – rašoma pranešime spaudai.

Anot prezidento, Lietuva kartu su Europos Sąjungos valstybėmis ir toliau sieks, kad režimas paleistų į laisvę sulaikytus politinius kalinius, nutrauktų represijas ir surengtų demokratiškus rinkimus.

Lietuva, Latvija ir Estija parengė naują nacionalinių ir regioninių sankcijų prieš Baltarusijos režimo atstovus paketą.

Politinių kalinių išlaisvinimas yra svarbiausias vakarų valstybių prioritetas, kurį aktyviai siekiama įgyvendinti pasitelkiant sankcijas prieš režimą ir jo šalininkus.

„Baltarusių tauta pabudo ir nori kovoti už laisvą gyvenimą demokratinėje šalyje, o mes tvirtai remiame šį siekį“, – teigė Lietuvos prezidentas.

Prezidentas S. Cichanouskają priėmė  minint Baltarusijos nepriklausomybės dieną, kurią švenčia šalies pilietinė visuomenė.

Solidarumą ir paramą baltarusių tautai ir pilietinei visuomenei rodantį susitikimą šalies vadovas pradėjo sveikinimu ir išreiškė viltį, kad greitai išauš diena, kuomet šią datą Baltarusijos žmonės galės paminėti oficialiai su teisėtai išrinktais laisvos ir demokratiškos valstybės valdžios atstovais.

Per susitikimą su Lietuvos vadovu S. Cichanouskaja papasakojo apie Baltarusijoje vykstančią akciją „Balsas“, skirtą daryti spaudimą režimui ir skatinti derybas. Taip pat aptarta politinių kalinių situacija ir būtina tarptautinės bendruomenės pagalba pilietinei Baltarusijos visuomenei, BNS informavo S. Cichanouskajos biuras.

„Baltarusija nori švęsti Laisvės dieną, o režimas siekia pademonstruoti jėgą, įbauginti. Mes reikalaujame nenaudoti jėgos prieš taikius protestuotojus“, – sakė S. Cichanouskaja.

Pačioje Baltarusijoje Nepriklausomybės diena kovo 25 dieną oficialiai nėra švenčiama. Šią dieną 1918 metais paskelbta Baltarusijos demokratinė respublika, bet ji gyvavo iki 1919 metų pradžios, kai valdžią šalyje perėmė bolševikai.

Aliaksandro Lukašenkos režimas draudžia švęsti šią dieną Baltarusijoje, jos nepripažįsta, Baltarusijoje kaip nepriklausomybės diena minima liepos 3-ioji, kai 1944 metais iš Minsko pasitraukė nacistinės Vokietijos kariuomenė ir jį užėmė sovietų kariuomenė.

Rugpjūčio 9 dieną įvykusių rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Oficialiais duomenimis, S. Cichanouskaja surinko kiek daugiau nei 10 proc. balsų ir užėmė antrą vietą, tačiau opozicija ir Vakarai teigia, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

Po rinkimų Baltarusijoje kilo beprecedenčių masinių protestų banga. Jai nuslūgus šalyje tęsiasi lokalaus pobūdžio protestai.

Europos Sąjunga Minskui yra pritaikiusi jau tris sankcijų paketus, A. Lukašenkai toliau griežtomis priemonėmis slopinant protestus, kurių dalyviai sulaikomi, persekiojami ir bauginami.

Sankcijas individualiai kelis kartus pritaikė ir Baltijos šalys. Lietuvos, Latvijos ir Estijos „juodajame sąraše“ jau yra per pusantro šimto asmenų.

Bus draudžiama atvykti į Baltijos šalis

Lietuva, Latvija ir Estija į nacionalinių sankcijų sąrašus įtraukė dar 118 Baltarusijos režimo atstovų, jiems bus draudžiama atvykti į Baltijos šalis.

Apie tai ketvirtadienį paskelbė Užsienio reikalų ministerija.

„Lietuva kartu su Estija ir Latvija solidarizuojasi su už savo laisvę kovojančiais Baltarusijos žmonėmis. Režimo parankiniai privalo suvokti – atsakas už brutalų jėgos panaudojimą prieš taikius gyventojus bus labai griežtas ir nedviprasmis. Lietuva tikrai nestovės nuošaly“, – pranešime spaudai teigė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Anot ministerijos, į sankcionuojamų asmenų sąrašą įtraukiami asmenys, kurie dirba Baltarusijos vidaus reikalų sistemos struktūrose ir tiesiogiai arba netiesiogiai prisidėjo prie pernai rugpjūčio 9-ąją vykusių prezidento rinkimų rezultatų klastojimo, represijų prieš demokratinę opoziciją ir pilietinę visuomenę, rimtų ir sisteminių žmogaus teisių pažeidimų.

Kaip nurodoma pranešime, Migracijos departamentas duomenis apie šiuos asmenis įrašė į užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvą, nacionalinį sąrašą.

Bendrai Baltijos šalių nacionaliniuose sankcijų sąrašuose šiuo metu yra 274 Baltarusijos valdžios bei jėgos struktūrų pareigūnai.

„Baltarusija kovoja dėl savo šalies nepriklausomybės, tai ilgas ir sudėtingas kelias, tačiau neabejoju, kad Baltarusijos žmonės pasieks savo tikslą. Mes savo ruožtu smerkiame tų žmonių poelgius, kurie turėdami valdžią ir galią naudoja ją pieš savo bendrapiliečius“, – teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

GALERIJA

  • Prezidentūra: Baltijos šalys sankcijas pritaikys dar 118 Baltarusijos režimo atstovų
  • Prezidentūra: Baltijos šalys sankcijas pritaikys dar 118 Baltarusijos režimo atstovų
  • Prezidentūra: Baltijos šalys sankcijas pritaikys dar 118 Baltarusijos režimo atstovų
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

ogi

kur tik bobos ten karai o mes dar per tokius politmanevrus /kazkieno/ incijuotus prarandam gerus prekybinius santykius ir visi/ tyli tai gal ilgas ir grazus bent prasizi/os?...

Augis

Klaipėda jau trina užpakalį nuo batkos sankciju o tai dar ne pabaiga, mūsų debilams svarbu ES ir Jankiams įlįsti kuo giliau į šikna

to Režimui

Ką tu po galais rūkai?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS