Prezidentūra: klausimas dėl Lietuvos atstovavimo EVT – „antivalstybiškas“ | Diena.lt

PREZIDENTŪRA: KLAUSIMAS DĖL LIETUVOS ATSTOVAVIMO EVT – „ANTIVALSTYBIŠKAS“

Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė teigia, kad klausimas, kas turėtų Lietuvai atstovauti Europos Vadovų Taryboje (EVT) – prezidentas ar premjerė, nebuvo keliamas Gitano Nausėdos iniciatyva.

Patarėja tikisi, kad Seimo Europos reikalų (ERK) ir Užsienio reikalų komitetų (URK) sprendimą teikti rekomendacijas Prezidentūrai dėl Lietuvos delegacijos EVT, etikos sargams pripažinus, kaip viršijantį komitetų įgaliojimus, parlamentarai pagaliau ištaisys savo klaidas.

„Lietuvos prezidentas niekada jos (diskusijos dėl atstovavimo EVT – ELTA) neatvėrė, niekada nebuvo šalininkas tokio negražaus ir antivalstybiško aiškinimosi, kas kur turi važiuoti. Tikimės, kad po Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išaiškinimo tos ankstesnės nuostatos galbūt bus pakeistos, bandant ištaisyti klaidas, kurios buvo padarytos“, – ketvirtadienį LRT Radijui kalbėjo A. Skaisgirytė.

Prezidentūros Užsienio politikos grupės vadovė tikina, kad šiuo metu prezidentas negali leisti Europos Vadovų Tarybos susitikimuose dalyvauti ir premjerei Ingridai Šimonytei, kadangi dėl susiklosčiusios praktikos į šiuos posėdžius visuomet vyksta tie patys Europos Sąjungos valstybių atstovai.

Deja, nėra tokios galimybės vieną posėdį vienam vykti, kitą posėdį – kitam. EVT dalyvauja tie patys asmenys. Vienas nuo šalies. Nėra taip, kad dalyvautų du arba pakaitomis.

„Deja, nėra tokios galimybės vieną posėdį vienam vykti, kitą posėdį – kitam. EVT dalyvauja tie patys asmenys. Vienas nuo šalies. Nėra taip, kad dalyvautų du arba pakaitomis. Po Lisabonos sutarties priėmimo nusistovėjo tokia tvarka, ir ji iki šiol yra puikiai veikianti. Lietuvos prezidentas, vykdydamas savo konstitucinę pareigą atstovauti Lietuvai užsienyje, atstovauja jai ir EVT“, – tvirtino A. Skaisgirytė, kartu akcentuodama, kad visas Lietuvai svarbias pozicijas Prezidentūra nuolatos suderina ir su Vyriausybės atstovais.

ELTA primena, kad kovo mėnesį valdantieji pranešė apie ERK priimtą sprendimą, jog komitetas imsis ne tik tvirtinti Lietuvos pozicijas prieš kiekvieną vyksiantį EVT posėdį, bet ir teiks rekomendacijas, kas turėtų vadovauti Lietuvos delegacijai. Iki tol Seimo komitetas prieš vyksiančias EVT tik tvirtindavo Lietuvos pozicijas atskirais klausimais, tačiau dėl delegacijos sudėties nepasisakydavo, o šaliai daugiau nei dešimtmetį atstovaudavo tik prezidentas.

Gegužės 7-8 d. ES vadovai susitiks Porte. Po gegužės 7 d. ES pirmininkaujančios Portugalijos rengiamos aukšto lygio konferencijos įvyks neformalus EVT susitikimas.

ES lyderiai ketina aptarti socialinius klausimus bei problemas, susijusias su COVID-19 pandemija. Būtent šias temas Lietuvos atstovavimo EVT tvarką keisti užsimoję valdantieji ne kartą įvardino kaip klausimus, kuriems europiniu lygiu geriau atstovautų premjerė Ingrida Šimonytė.

Kaip teigiama konservatorių išplatintame pranešime, trečiadienį, kuomet bendrame Seimo komitetų posėdyje buvo pristatytos Lietuvos pozicijos prieš vykstant į neformalią Europos Vadovų Tarybą, iškeltas analogiškas klausimas.

Esą atkreipus dėmesį, kad neformalioje EVT daugiausiai dėmesio bus skiriama Europos socialinių teisių ramsčio (ESTR) įgyvendinimo problemoms, komitetų nariai kėlė klausimą, ar artėjančioje neformalioje EVT Lietuvos pozicijoms neturėtų atstovauti Vyriausybės vadovė.

Apskritai, pasak konservatorių, kur kas efektyviau būtų, jei Vyriausybės prerogatyvoje esantys klausimai būtų atstovaujami premjerės, o prezidentas į EVT vyktų tik tuomet, kada būtų sprendžiami klausimai, susiję su užsienio politika. Apie tai yra kalbėjusi ir premjerė. Pasak jos, atsižvelgiant į posėdžių turinį, Vyriausybės vadovas ir prezidentas Lietuvai EVT galėtų atstovauti pakaitomis.

Tačiau G. Nausėda yra kelis kartus pareiškęs nematąs jokio reikalo keisti esamos praktikos. Pasak prezidento, netoleruotina ir nepriimtina kelti klausimą dėl to, ar ir toliau tik jis turėtų atstovauti Lietuvai EVT, kai tuo metu Vyriausybė turi daugybę neišspręstų klausimų dėl COVID-19 sukeltos krizės.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

matosi

tai bergklano inciatyva kaip nutars kaip nutars razmanu komisija ka padare ir su gerb AJakubausku nes buvo gresme visai uzsilikusiai biurokratsutvei nes po burauskaites pajuto kedes braskant tai sociviliu pana ciniskai iverttino ju norus ?...

Kolukio pirmininkas pijus

Vatnikai su kremliniais valstieciais sujudo.

Mikas

kam iš viso rūpi , kas tą geopolitinį- kolonijinį nulį atstovaus? Mėmė ar virtuvės boba....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS