Prezidentūra: naivu tikėtis, kad spalį EVT bus pritarta Lietuvos siūlymams dėl migracijos valdymo | Diena.lt

PREZIDENTŪRA: NAIVU TIKĖTIS, KAD SPALĮ EVT BUS PRITARTA LIETUVOS SIŪLYMAMS DĖL MIGRACIJOS VALDYMO

Prezidentūra teigia derinanti su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite tikslus, kuriuos, reaguojant į Aliaksandro Lukašenkos režimo inicijuotą nelegalių migrantų krizę, Lietuva siekia realizuoti europiniu lygiu.

„Bendravimas yra darbinis, prezidentas užduoda klausimus, kas daroma ir kaip daroma, kaip siekiama tų tikslų, kurie dar vasarą krizei prasidėjus buvo iškelti“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė vyriausioji prezidento patarėja Asta Skaisgirytė.

Kartu patarėja pažymėjo, kad nereikėtų turėti vilčių, jog, kaip tikisi Lietuva, ES jau artimiausiu metu peržiūrėtų prieglobsčio prašymo procedūrą, kad fizinis barjeras būtų įteisintas kaip priemonė kovojant su neteisėta migracija ir, kad visa bendrija prisiimtų finansinę naštą dėl barjero statybos. A. Skaisgirytės teigimu, ES formate šiais klausimais tik prasidės intensyvios diskusijos.

„Šie punktai dar seniau buvo aptarti su prezidentu ir neformaliai pasiūlyti aptarti Europos Komisijos atstovams. Žinoma, būtų naivu tikėtis, kad jau spalio mėnesio EVT įvyks tam tikri sprendimai šiais klausimais. Pradėsime nuoseklią diskusiją, kas turėtų būti pakeista, kaip pakeista, kaip tai atrodys laike. Žinoma, kad labai svarbu užsitikrinti kuo didesnės dalies šalių paramą. Taip pat ir EK paramą. Prezidentas šį klausimą kelia jau nuo krizės pradžios, kai liepos pradžioje Vilniuje viešėjo ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas ir EK pirmininkė. Per tą laiką įvyko ne vieno komisaro vizitas“, – pridūrė patarėja.

Lietuva nuo vasaros susiduria su išaugusiu nelegalios migracijos srautu iš Baltarusijos. Panašios tendencijos stebimos ir Latvijoje bei Lenkijoje. Į Lietuvą šiais metais atvyko daugiau nei 4100 neteisėtai Lietuvos ir Baltarusijos sieną kirtusių migrantų. Reaguodama į situaciją Lietuva nusprendė 502 km pasienio ruože su Baltarusija nutiesti pjaunančios vielos koncertinos užtvarą, o šalia įrengti vielinę tvorą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS