Prezidentūra: norime, kad kinams Lietuva būtų žinoma ne tik dėl J. Kazlausko | Diena.lt

PREZIDENTŪRA: NORIME, KAD KINAMS LIETUVA BŪTŲ ŽINOMA NE TIK DĖL J. KAZLAUSKO

Prezidentūra tvirtina, kad valstybės vadovės Dalios Grybauskaitės vizito Kinijoje metu jautrūs politiniai klausimai nebus paliesti, nes pagrindinis dėmesys bus skiriamas Lietuvai aktualiems ekonominiams klausimams ir šalies žinomumo, gyventojų skaičiumi gausiausioje pasaulio valstybėje, didinimui.

D. Grybauskaitės patarėjas Nerijus Aleksiejūnas tvirtina, kad numatytame dvišaliame Lietuvos ir Kinijos vadovų susitikime užsienio politikos klausimams nebus skiriama daug laiko, nes pats susitikimo kontekstas diktuos ekonominio pobūdžio temas.

„Nemanau, kad čia turėtume priešinti du dalykus (politiką ir ekonomiką. - ELTA), ir iš tikrųjų mūsų tikslas yra ekonominis. Turbūt politinėms temoms daug laiko nebus, nes ir pati aplinka, pati paroda, kur susitiksime, diktuos tas tematikas, dėl kurių kalbėsimės“, - „Žinių radijui“ antradienį sakė N. Aleksiejūnas.

Prezidentės patarėjas pabrėžė, kad D. Grybauskaitės susitikimas su Kinijos lyderiu yra puiki galimybė aptarti tiek Lietuvai, tiek visai Europai svarbius klausimus. Pasak jo, šiuo metu vienas svarbiausių klausimų yra užsitikrinti Lietuvos investicijų saugumą vienoje iš didžiausių pasaulio ekonomikų. N. Aleksiejūnas aiškino, kad Lietuvos investicijos Kinijoje yra keturis kartus didesnės negu Kinijos investicijos Lietuvoje. Todėl šis klausimas, pabrėžė jis, yra itin aktualus.

Kinijoje iki šiol Lietuva labiau buvo žinoma kaip krepšinio šalis ir būtent treneris Kazlauskas yra tas vardas, kurį dauguma kinų žino.

Galiausiai N. Aleksiejūnas vyksiantį susitikimą apibendrino kaip puikią progą pristatyti Lietuvą Kinijai.

„Kinijoje iki šiol Lietuva labiau buvo žinoma kaip krepšinio šalis ir būtent treneris Kazlauskas (Jonas Kazlauskas. - ELTA) yra tas vardas, kurį dauguma kinų žino. Bet mes norime, kad Lietuva būtų žinoma iš kitų pusių“, - teigė prezidentės patarėjas.

ELTA primena, kad J. Kazlauskas nuo 2004 iki 2008 m. dirbo Kinijos nacionalinės vyrų rinktinės vyr. treneriu.

D. Grybauskaitė Kinijos prezidento Xi Jinpingo ir šios šalies vyriausybės kvietimu lapkričio 2 d. vyksta darbo vizito į Šanchajų.

Numatytame Lietuvos ir Kinijos vadovų susitikime valstybių prezidentai aptars dvišalius ryšius, naujas eksporto galimybes Lietuvos gamintojams Kinijos rinkoje. Daug dėmesio bus skirta Kinijos ir Europos Sąjungos bendradarbiavimui, klimato kaitos ir globalios prekybos klausimams.

Prezidentė taip pat atidarys vieną iš trijų pagrindinių parodos forumų - „Prekybos ir investicijų“ forumą ir sakys kalbą specialiai finansinių technologijų „Fintech“ plėtrai skirtame renginyje.

Mezga ryšius su būsimais Vokietijos lyderiais

Prezidentė D. Grybauskaitė nesureikšmina Vokietijos kanclerės Angelos Merkel sprendimo pasitraukti iš valdančiosios Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) vadovės posto, tačiau prezidentūra aktyviai mezga kontaktus su būsimais šalies lyderiais, teigia šalies vadovės vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais Nerijus Aleksiejūnas.

„A. Merkel karjeros dar tikrai nebaigia - nors buvo paskelbta apie pasitraukimą iš partijos lyderės posto, bet kanclerė planuoja išlikti iki rinkimų 2021 metais. Bet manyčiau, kad pati kanclerė Merkel simbolizuoja tam tikrą naują etapą mūsų santykiuose, nes tokių gerų ir intensyvių santykių dar neturėjome“, - „Žinių radijui“ antradienį sakė patarėjas.

Pasak N. Aleksiejūno, kanclerės vizito Lietuvoje metu rugsėjį buvo galima matyti, kad Vokietiją ir mūsų šalį sieja artimi ryšiai, o šį įsitikinimą sustiprina ne tik Vokietijos karių vadovavimas Lietuvoje dislokuotam NATO batalionui, bet ir stiprėjantys prekybos ryšiai. Per pastaruosius porą metų Lietuvoje investavo tokios Vokietijos pramonės milžinės, kaip „Continental“ ir „Hella“.

„Manau, kad santykiai yra užsimezgę ir jie išliks. Tačiau svarbu, ką jau darome - dirbame, stebime ir bendradarbiaujame su kitais potencialiais lyderiais tiek CDU, tiek ir Žaliųjų partijoje, kuri stiprėja ir kyla. Visi pastarojo meto rinkimai Vokietijoje rodo, kad būtent Žaliųjų partija padidino balsų skaičių“, - aiškino D. Grybauskaitės patarėjas.

Kaip jau rašė ELTA, A. Merkel pirmadienį pranešė, kad 2021-aisiais pasibaigus dabartinei jos kadencijai, ji paliks kanclerės postą. Tokį sprendimą kanclerė priėmė po dar vienų nesėkmingų rinkimų. Nors jos partija, CDU, laimėjo sekmadienį vykusius Heseno žemės rinkimus, tačiau jos pozicijos regione gerokai susilpnėjo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Alis Petkus...

jooo... pametės lietuviško midaus...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS