Prezidentūra: reikia signalo, kad esame pasirengę priimti JAV karius | Diena.lt

PREZIDENTŪRA: REIKIA SIGNALO, KAD ESAME PASIRENGĘ PRIIMTI JAV KARIUS

  • 5

Prezidentės patarėja Živilė Šatūnienė sako, kad skubus Lietuvos ir Jungtinių Valstijų sutarties dėl JAV karių statuso Lietuvoje ratifikavimas Seime būtų politinis signalas dėl pasirengimo priimti karius.

„Norime tiesiog siųsti labai aiškų politinį signalą, kad esame padarę viską, esame pasirengę teisiškai, kitom prasmėm priimti JAV karius, kada jie bus pasiruošę atvykti į Lietuvą, būti čia ilgą laiką. Tiesą sakant, mes jau turime (JAV karių) ir šiuo metu, tačiau turime neypatingai daug, yra besirotuojanti amerikiečių kuopa. Bet, žinoma, tikimės žymiai intensyvesnio bendradarbiavimo, kuo daugiau, tuo geriau“, – antradienį interviu Žinių radijui sakė prezidentės vyriausioji patarėja nacionalinio saugumo klausimais Ž.Šatūnienė.

Kaip pasklebta pirmadienį, prezidentė Dalia Grybauskaitė minėtą susitarimą ratifikuoti Seimui teikia ypatingos skubos tvarka.

Norime tiesiog siųsti labai aiškų politinį signalą, kad esame padarę viską, esame pasirengę teisiškai, kitom prasmėm priimti JAV karius, kada jie bus pasiruošę atvykti į Lietuvą, būti čia ilgą laiką.

„Pagal Lietuvos įstatymus sutartis turi būti ratifikuojama Seime. Prezidentė teikdama šią sutartį ratifikuoti siūlo ją svarstyti ypatingos skubos tvarka, tai priklausys, ar Seimas apsispręs svarstyti, ar ne. Jeigu apsispręs, tai galbūt ratifikavimą ir turėsime per neeilinę sesiją, tai yra vasario 14 dieną“, – teigė patarėja.

Šią sutartį sausio 17 dieną pasirašė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ir JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall (En Hol). Ji įsigalios po ratifikavimo.

„Pasak prezidentės, valstybės saugumui tai itin svarbus dokumentas, apibrėžiantis JAV karių teisinį statusą ir technikos jurisdikciją Lietuvoje. (...) Valstybės vadovės teigimu, bendra Lietuvos ir JAV sutartis palengvins sąjungininkų kariams įgyvendinti atgrasymo priemones ir padės sustiprinti NATO rytinio flango gynybą“, – teigia Prezidentūra.

Pagal Lietuvos ir JAV sutartį, amerikiečiams suteikiama teisė teisti nusikaltusius karius, bet numatoma išimtis, kad Lietuva gali perimti jurisdikciją jai itin svarbiais atvejais. Susitarimas taip pat numato JAV teisę naudotis tam tikrais kariniais objektais, nors jie lieka Lietuvos nuosavybe.

Analogiškas bendradarbiavimo sutartis su JAV 2017 metais taip pat pasirašė Latvija ir Estija.

Dvišaliai susitarimai dėl bendradarbiavimo gynybos srityje rengiami JAV iniciatyva. Jos apibrėžia JAV karių ir jų šeimos narių statusą.

Lietuvoje JAV nuo 2014 metų dislokuoja apie kuopą karių. Pratyboms taip pat dažnai lankysis batalionas iš šiemet Lenkijoje dislokuojamos brigados.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Juozas

Ar tai tiesa? KRAŠTO APSAUGOS MINISTRAS R. KAROBLIS: VOKIEČIAI ATĖJO TODĖL, KAD MES PIRKOME „BOXER’IUS“ Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ir Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas mano, kad Lietuva turi mokėti už NATO gynybą: gausus karinės įrangos pirkimas iš Vokietijos dėl vokiečių sprendimo vadovauti batalionui Lietuvoje ir turėsime apie 2 tūkstančius užsienio karių, kuriuos taip pat turime aprūpinti. kleinlitauen (wordpress)

...

Prasta patarėja, bando uodegą sukt AMB principu: "Vsio zakonno" ('Viskas teisėta'; deja, ne, ši sutartis PRIEŠTARAUJA LR Konstitucijai). Ir LIŪDNIAUSIA kad pagal tokią 'sutartį' Lietuvoje ir vėl galės atsirasti slaptieji JAV kalėjimai... nes išimtys bus suteiktos TIK JAV, o ES jau kaži kada pareiškė kad tai NETEISĖTA.

Gerai

NATO JEGA
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS