Prezidentūroje vyks pasitarimas dėl kibernetinių atakų, Seimo sesijos, energetikos | Diena.lt

PREZIDENTŪROJE VYKS PASITARIMAS DĖL KIBERNETINIŲ ATAKŲ, SEIMO SESIJOS, ENERGETIKOS

Prezidentūroje pirmadienį vyks pasitarimas dėl kibernetinių atakų, Lietuvos galimybių prisidėti prie alternatyvaus dujų tiekimo Europai ir kitų klausimų.

Pasitarime dalyvaus prezidentas Gitanas Nausėda, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir „kitų valstybės institucijų atstovai“, BNS pranešė prezidento atstovas Ridas Jasiulionis.

Jo teigimu, tarpinstitucinio pasitariamo dalyviai aptars „neeilinės Seimo sesijos prioritetus, pasirengimą atremti kibernetines atakas prieš Lietuvos įmones ir institucijas, galimą Rusijos dujų tiekimo Europai nutraukimą ir Lietuvos galimybes prisidėti prie alternatyvaus dujų tiekimo“.

Taip pat jame planuojama išklausyti Vyriausybės pokalbių su Europos Komisija dėl sankcijų Rusijai taikymo tarpinių rezultatų pristatymą.

Europos Komisija šiuo metu rengia išaiškinimą, kaip sankcijos Rusijai turėtų būti taikomos tranzitui į Kaliningradą.

Birželio 17-ąją įsigaliojus kovo viduryje priimtame ketvirtajame sankcijų pakete patvirtintoms Europos Sąjungos sankcijoms buvo nutrauktas plieno ir juodųjų metalų tranzitas per Lietuvą į Kaliningradą, o nuo liepos 10-osios įsigaliojo draudimas tranzitu vežti cementą, alkoholį ir kitus produktus.

Rusija įsigaliojusias sankcijas laiko priešiškais Lietuvos veiksmais ir Kaliningrado blokada. Lietuva tai neigia, informaciją iš Rusijos vadina propaganda ir primena, kad tranzitui taikomos ES sankcijos.

Lietuvos valstybinės institucijos, įmonės, privatus verslas, internetinė žiniasklaida paskutiniu metu patyrė vadinamąsias paskirstytų paslaugos trikdymo (DDoS) atakas. Už jas atsakomybę prisiėmė grupuotė „Killnet“, anot Lietuvos pareigūnų, siejama su Rusijos žvalgyba.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS