Prieš 30 metų atkūrę nepriklausomybę signatarai kreipėsi į tautą | Diena.lt

PRIEŠ 30 METŲ ATKŪRĘ NEPRIKLAUSOMYBĘ SIGNATARAI KREIPĖSI Į TAUTĄ

  • 1

Minint Nepriklausomybės atkūrimo dieną istorinėje Kovo 11-osios Akto salėje trečiadienį vakare susirinkę signatarai ne tik pasidalino prisiminimais apie istorinius įvykius, bet ir pasirašė  kreipimąsį į tautą.

Šis dokumentas,  kurį susirinkusiems perskaitė Kovo 11-osios Akto signatarė Irena Andrukaitienė, perduotas saugoti į Seimo archyvą.

„Prieš trisdešimt metų – 1990 m. kovo 11 d. - Lietuvos žmonių valia mes, Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos deputatai, atkūrėme 1940 m. svetimos jėgos panaikintas Lietuvos Valstybės suverenines galias, paskelbdami, kad Lietuva vėl yra nepriklausoma valstybė. Valstybę atkūrėme vadovaudamiesi tarptautinės teisės principais ir remdamiesi pamatiniais mūsų valstybingumo dokumentais, niekada nenustojusiais savo teisinės galios  – 1918 m. vasario 16 d. Nepriklausomybės Aktu ir 1920 m. gegužės 15 d. Steigiamojo Seimo Rezoliucija dėl atstatytos Lietuvos demokratinės valstybės“, – sakoma dokumente.

Jame pažymima, kad per tuos trisdešimt laisvės metų mūsų šalis pasikeitė neatpažįstamai. „Mes didžiuojamės, kad visų Lietuvos žmonių pastangomis pavyko sukurti naująją Lietuvą, tapusią pilnateise pasaulio bendrijos nare: priklausome Šiaurės Atlanto Sutarties organizacijai, esame lygiateisiai Europos Sąjungos nariai. Džiaugiamės, kad laisvoje Lietuvoje išaugo nauja, talentinga karta, kuri savo jėgas skiria ne tik gimtosios šalies ateičiai, bet yra konkurencinga ir stebina pasaulį intelekto galia bei išskirtiniais kūrybiniais pasiekimais, kurie atveria jauniesiems kelius į meno ir mokslo elitą“, – teigiama kreipimesi.

Minėdami Lietuvos laisvės jubiliejų,  Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai, šios iškilios šventės proga sveikina visus Lietuvos piliečius su Valstybės atkūrimo diena, kviesdami ginti laisvę ir demokratijos principus, linkėdami puoselėti lietuvių kalbą, saugoti tautos tradicijas ir papročius, gerbti brangiausią mūsų šalies turtą – žmogų.

„Tik dirbdami visi kartu savo Valstybės labui galėsime sukurti gerovės Lietuvą, kuri tuomet, 1990 m. kovo 11–ąją, mums buvo didžioji svajonė. Su švente, mielieji!“, – tokį dokumentą Kovo -osios Akto salėje pasirašė signatarai.

Jų iškilmingame posėdyje dalyvavo ir kalbėjo Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis,  premjeras Saulius Skvernelis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rita

Pagarbiai, kažkur toli dingsta savanoriai,kurie plikomis rankomis stovėjo už durų ir laukė kas bus,kurie ginklavosi, kaip sumąstė ir bandė kurti ginklus, gaminti šovinius

SUSIJUSIOS NAUJIENOS