Prieš Prancūzijos ministro vizitą Vilniuje – protestas dėl „Mistral“ | Diena.lt

PRIEŠ PRANCŪZIJOS MINISTRO VIZITĄ VILNIUJE – PROTESTAS DĖL „MISTRAL“

Prie Prancūzijos ambasados Vilniuje penktadienį surengta protesto akcija, kurioje išsakyti raginimai nutraukti karo laivų „Mistral“ pardavimą Rusijai, reaguojant į Maskvos įvykdytą  Ukrainos Krymo regiono aneksiją.

Likus kelioms valandoms iki Prancūzijos gynybos ministro vizito Vilniuje, apie 50 žmonių laikydami Lietuvos, Ukrainos ir NATO vėliavas ragino įvesti sankcijas ir ginklų embargą Rusijai, sugiedojo Lietuvos ir Ukrainos himnus.

„Tai tiesiog gėdina. Rusijai reikėtų ne tik nepardavinėti ginkluotės, reikėtų griežtesnių sankcijų Rusijai, nes jei nebus dabar užkirstas kelias, tai vėliau gali nutikti, kaip nutiko tarpukariu su nacistine vokietija,“ - BNS sakė 24 metų protesto akcijos dalyvis Arnas Aleksandravičius, rankoje laikydamas Ukrainos vėliavą.

Parlamentaras Mantas Adomėnas mitinge perspėjo, kad nesustabdžius Rusijos prezidento Vladimiro Putino dabar, kitas taikinys gali būti Baltijos šalys.

Prancūzija teigia, kad galutinis sprendimas dėl karo laivų pardavimo bus priimtas iki spalio - būtent tuo metu planuota perduoti pirmąjį laivą.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas tokią poziciją pavadino „labai geru ženklu“.

„Anksčiau skambėjęs įsipareigojimas, kad parduosime, kas bebūtų, jau nebe taip skamba. Aptarsime ir šį klausimą, ir daug kitų klausimų, mūsų bendradarbiavimą“, - BNS penktadienį prieš susitikimą su Prancūzijos koelga sakė ministras.

Paryžius teigia, kad sutiktų nutraukti 1,2 mlrd. eurų (4,14 mlrd. litų) vertės sutartį dėl laivų pardavimo, jei ekonominių sankcijų imtųsi ir kitos Europos Sąjungos (ES) šalys.

Prancūzijos gynybos ministras Jeanas Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) į Vilnių atvyks penktadienio popietę. Vizitais Baltijos šalyse ir Lenkijoje jis siekia pademonstruoti NATO šalių solidarumą Rusijos kaimynėms, nuogąstaujančioms dėl Maskvos agresijos Kryme.

Prancūzijos žiniasklaida skelbia, kad ministras gali paskelbti apie papildomų naikintuvų siuntimą Baltijos šalių oro policijos misijai sustiprinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

lietuvis

visa europa galetu sumest tuos juokingus 3 limonus ir jie liktu saugot europos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS