Projektas dėl atstovavimo EVT: prezidentui ieško vietos europinėje darbotvarkėje | Diena.lt

PROJEKTAS DĖL ATSTOVAVIMO EVT: PREZIDENTUI IEŠKO VIETOS EUROPINĖJE DARBOTVARKĖJE

Nors konservatorių gretose imtas svarstyti atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT) klausimas sukėlė mažų mažiausiai komunikacines trintis tarp Prezidentūros ir valdančiųjų, Seime toliau ruošiamas įstatymas, kuriuo ieškoma Lietuvos prezidento vietos europinėje darbotvarkėje.

Vienas iš iniciatorių pakeisti šiuo metu esančią Lietuvos atstovavimo EVT tvarką, konservatorių frakcijos Seime narys Matas Maldeikis sako, kad neradus kompromiso su Gitanu Nausėda, dar pavasario sesijoje bus pateiktas įstatymas, nurodantis, kur konkrečiai europinėje darbotvarkėje turėtų stovėti prezidentas. Jei įstatymu pavyktų tokias koordinates prezidentui nurodyti, atsivertų galimybė į EVT vykti premjerei Ingridai Šimonytei, o tai, pasak valdančiųjų, būtų kur kas efektyviau nei Lietuvos atstovavimą Briuselyje palikti tik prezidentui.

„Šiuo metu aš prie jo dirbu, yra įvairių variantų. Dirbu su teisininkais, kad būtų surastas ir parlamentui pasiūlytas geriausias variantas, kaip būtų galima toliau judėti“, – Eltai teigė M. Maldeikis.

„Aš tikiuosi, kad pavasario sesijoje vienokia ar kitokia forma šis klausimas bus išspręstas, nes Europos Vadovų Taryboje yra vyriausybinių klausimų. Todėl Vyriausybė turi kuo greičiau į juos įsitraukti“, – sakė politikas.

Įstatymo neprireiktų, jei pavyktų pasiekti kompromisą dėl atstovimo EVT

Nors pats klausimo kėlimas dėl tolesnio atstovavimo EVT sukėlė trintis, M. Maldeikis sako tikįs, kad Seime net priėmus ruošiamą įstatymą, santykiai su atstovavimo EVT monopolį išlaikyti siekiančia Prezidentūra neturėtų nutrūkti.

„Aš vis dar tikiu, kad vyksta politinė diskusija. Viena pusė gal mažiau nori įsitraukti, nes ją ši diskusija erzina – tartum tai būtų koks puolimas. Kita pusė žiūri kitaip. Tačiau aš vis dar manau, kad mes, nepaisant skirtingų nuomonių, vis dar tebesame draugiško politinio lauko teritorijoje“, – svarstė parlamentaras.

Įstatymo projektą dėl EVT atstovavimo užsimojusio paruošti politiko teigimu, realizuojant šią iniciatyvą bandoma aiškiai nurodyti, kur ir kokia yra prezidento vieta europinėje darbotvarkėje.

„Aš bandau rasti prezidento vietą mūsų europinėje darbotvarkėje. Kurioje vietoje atsiranda prezidento institucija, kai mes kalbame apie mandatavimą ir ES klausimus. Žiūrint tiek į konstitucinį teisės aktą dėl ES, tiek į Seimo statutą, (...) man, tiesą pasakius, yra ganėtinai sunku rasti, kurioje vietoje pas mus atsiranda prezidentas“, – sakė jis.

M. Maldeikio teigimu, ruošiamu įstatymo projektu būtų reglamentuotos aiškios ribos tarp to, kokios prerogatyvos europiniais klausimais tenka prezidentui ir kokios – Vyriausybės vadovui.

„Įstatymas judėtų aiškaus atskyrimo link, kur yra vidaus politikos klausimai, o kur yra užsienio. Taigi jei nepavyksta susitarti institucijoms, reikia įstatymu sritis atskirti“, – teigė konservatorių frakcijai priklausantis politikas.

M. Maldeikis sakė turįs ir dar vieną lūkestį. Politikas teigė puoselėjąs mintį, kad Vyriausybės vadovo dalyvavimas EVT gali būti realizuotas ir be įstatymo.

„Aš ieškau su teisininkais įvairių variantų. Vis dar tikiuosi, kad bus sutarimas ir grįžimas prie ankstesnių prezidentų funkcionavimo formų. Aš nenoriu, kad šis klausimas taptų tuo, kas neleistų judėti institucijų bendradarbiavimui. Ir vis dar tikiuosi, kad be teisės aktų šis klausimas išsispręs“, – sakė Seimo narys.

Pasak M. Maldeikio, tik neradus politinio kompromiso su Prezidentūra, Seimui dar šioje pavasario sesijoje būtų pateiktas šiuo metu ruošiamas įstatymo projektas.

O kad įstatymas tokiu atveju Seime susilauktų sėkmės, teigė M. Maldeikis, rodo ir vis didėjantis palaikymas tarp parlamento narių.

„Aš vis daugiau šiai diskusijai vykstant randu pritarimo frakcijoje. Didžioji dalis frakcijos, aš manau, mane palaikytų. Manau, kad panašų pritarimą turiu ir kitose frakcijose“, – apibendrino M. Maldeikis.

Prezidentas Gitanas Nausėda yra pareiškęs, kad netoleruotina ir nepriimtina kelti klausimą dėl to, ar ir toliau tik jis turėtų atstovauti Lietuvai EVT, kai, pasak jo, Vyriausybė turi daugybę neišspręstų klausimų dėl COVID-19 sukeltos krizės.

Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė teigia, kad su prezidentu yra aptarusi tolesnio atstovavimo EVT klausimą. Pasak politikės, Lietuvoje būtų galima vėl grįžti prie sistemos, kai aukščiausi vadovai dalijosi atstovavimo EVT funkcijomis.

Tuo metu prezidentas nepritaria premjerės išsakytai pozicijai. Jis tvirtina, kad ir toliau yra pasiryžęs atstovauti Lietuvai EVT. Jei Seimas priimtų atstovavimą EVT reglamentuojančias pataisas, prezidentas interviu LRT televizijai neslėpė, kad jas neabejotinai vetuotų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

opa.

Penkta kampa ieskokit!

NAUSĖDĄ REIKĖTŲ ĮZOLIUOTI, KAIP BAIDENĄ...

Kur tik nuvažiuoja - visur nusišneka. Tiesiog daro gėdą ne tik sau, bet ir visai Lietuvai. Tos jo turistinės kelionės ir pasisakymai sukelia tik juoką ir visiškos diplomatijos nebuvimą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS