J. Džiugelis pats traukiasi iš frakcijos: tai kova, kurioje laimi galia | Diena.lt

J. DŽIUGELIS PATS TRAUKIASI IŠ FRAKCIJOS: TAI KOVA, KURIOJE LAIMI GALIA

Seimo narys Justas Džiugelis palieka Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakciją.

„Neturiu tiek resursų, kad galėčiau atlaikyti tokio masto puolimą ir kovoti prieš tokią jėgą. Tai kova, kurioje tiesa sunkiai gali laimėti, tai kova, kurioje laimi galia. Priėmiau racionalų sprendimą tos kovos nebetęsti ir pasitraukiu iš LVŽS frakcijos“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Seime sakė J. Džiugelis.

Jis tvirtino, kad LVŽS vadovo Ramūno Karbauskio kaltinimai bandžius suskaldyti frakciją, taip pat dėl spaudimo aplinkos ministrui Kęstučiui Navickui, yra nepagrįsti, bei ketina kreiptis į prokuratūrą dėl šmeižto.

„Man mesti kaltinimai, neva bandžiau suskaldyti frakciją, neva dariau spaudimą Aplinkos ministerijai, neva spaudžiau ar net prievartavau susimokėti „už ramybę“ socialine įmones, yra akivaizdi Kremliaus stiliaus informacinė ataka ir visiškas melas. Dėl šio šmeižto kreipsiuosi į prokuratūrą“, – teigė J. Džiugelis.

Jis sakė situaciją vertinantis kaip R. Karbauskio vykdomą „parodomąjį susidorojimą su manimi, siekiant įbauginti kitus, savo nuomonę turinčius frakcijos narius“.

Tai kova, kurioje tiesa sunkiai gali laimėti, tai kova, kurioje laimi galia.

LVŽS frakcija pirmadienį posėdyje seniūno siūlymu ketino svarstyti klausimą dėl J. Džiugelio pašalinimo. Pats parlamentaras sakė planuojantis dalyvauti šiame posėdyje, kad paaiškintų susidariusią situaciją.

„Suprantu, kad kai kurie kolegos dėl man mestų kaltinimų suabejojo manimi, tad esu pasiruošęs dalyvauti frakcijos posėdyje, jame tikiuosi paaiškinti savo elgesio motyvus, faktus ir argumentus, bei žiūrint visiems į akis paneigti apie mane skleidžiamą melą“, – sakė parlamentaras.

LVŽS vadovas Ramūnas Karbauskis prieš frakcijos posėdį žurnalistams teigė, jog parlamentarai iš regionų sulaukia informacijos dėl esą J. Džiugelio daromo spaudimo socialinėms įmonėms, tačiau jų neįvardina.

„Jos bus įvardintos prokuratūrai“, – sakė R. Karbauskis, taip pat jis teigė negalintis konkretizuoti, kokius J. Džiugelio veiksmus vertina kaip galimai nusikalstamus.

„Yra visa eilė Seimo narių, kurie teikė informaciją, kad daroma viena ar kita veika įvairiuose regionuose, ir Šiauliuose, ir Kaune, ir Klaipėdoj, ją reikia tirti. (...) Aš tiesiog sakau, kad tą informaciją, kuria teikia konkrečios įmonės, konkretūs asmenys apie veiką, kuri gali būti nusikaltimas, ir reikia ištirti“, – kalbėjo „valstiečių“ seniūnas.

Į klausimą, kokia tai veika, galinti būti nusikaltimas, LVŽS pirmininkas atsakė: „Negaliu komentuoti, manau, tai gali pakenkti ateityje tyrimui“.

„Valstiečių“ vadovas taip pat tvirtino, kad J. Džiugelis buvo atėjęs pas jį su sąrašu žmonių, esą kuriančių naują frakciją, ir „siūlė derėtis“.

„Jis teigė, kad yra sąrašas žmonių, kurie kuria naują frakciją, ir tai yra melas (...) Siūlė derėtis, pasakė, kad jų yra 11 ar kažkiek, ir kad reikia derėtis su juo. Aš pasakiau, kad tu blefuoji, tokių Seimo narių nėra, ir aš nematau reikalo derėtis. Jei tiek narių iš tiesų norėtų iš jos išeiti, turėtumėm rimtai diskutuoti apie neeilinius Seimo rinkimus“, – tvirtino R. Karbauskis.

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas žurnalistams pirmadienį teigė per praėjusią pavasario sesiją sulaukęs kolegos J. Džiugelio prašymo netikrinti Pakuočių tvarkymo organizacijos, tačiau to nevadina spaudimu. 

„Aš nevadinčiau spaudimu, tai buvo prašymas, kad mūsų kontroliuojantys pareigūnai, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas netikrintų Pakuočių tvarkymo organizacijos“, – pirmadienį žurnalistams Seime sakė K. Navickas.

„Aš iš karto įspėjau, kad yra rizikos, ir paprašius nurodyti, kas prašė, kadangi jis to nenurodė, viskas tuo ir baigėsi. To spaudimu aš neįvardyčiau, tai prašymas, pasiteiravimas – toks mano vertinimas“, – teigė ministras.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas R. Karbauskis pirmadienį sakė, jog dėl šio J. Džiugelio prašymo ketina kreiptis į prokuratūrą.

„Aš turiu labai daug informacijos, ir manau, kad tyrimas turėtų vykti, informacijos, kurią teikia Seimo nariai, kad yra konkrečios įmonės, kurios patyrė spaudimą“, – kalbėjo R. Karbauskis.

J. Džiugelis savo ruožtu tikino neprašęs ministro netikrinti Pakuočių tvarkymo organizacijos, nors ir kreipėsi į ministrą pagal Seimo Žmogaus teisių komitete svarstytą šios įstaigos prašymą.

„Aš kreipiausi ne su prašymu netirti, o su prašymu, atvirkščiai, tirti tą įmonę, kas buvo išdėstyta rašte, kurį aš gavau iš kolegos Seimo nario. (...) Aš prašiau tai, kas nurodyta tame rašte įmonės, kurį turiu, tačiau mano pagrindinė žinutė ministrui buvo, kodėl ministerija neatsako žmonėms metai laiko“, – sakė parlamentaras.

„Aš buvau gavęs laišką iš kolegos Seimo nario, mes tą klausimą svarstėme Žmogau teisių komitete, pirmininkas manęs paprašė pasidomėti tuo klausimu“, – tvirtino J. Džiugelis.

ŽTK vadovas, „valstiečių“ frakcijos atstovas Valerijus Simulikas patvirtino, kad ŽTK svarstė Pakuočių tvarkymo organizacijos skundą, ir šio komiteto narys J. Džiugelis pažadėjo išsiaiškinti situaciją su ministru.

„Tai buvo raštas ŽTK, kad Aplinkos ministerija nereaguoja į nusiskundimus. Jų buvo penki ar šeši kreipimaisi, aš parašiau paraginimą ministrui, kad yra skundai, gavau atsakymą apie nieką. Šnekėjau komitete, kaip jūs, kolegos galvojat, viešint tuos dalykus, kad ministerija nereaguoja, Justas sakė, aš pasišnekėsiu su ministru, tuo ir baigėsi istorija“, – BNS sakė V. Simulikas, atėjęs į J. Džiugelio spaudos konferenciją.

„Valstiečius“ palikęs J. Džiugelis tvirtino ketinantis dirbti Seimo narių Mišrioje grupėje.

Frakcijos lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad siūlo J. Džiugelį šalinti dėl to, jog šis siekė iš frakcijos išvesti apie 20 narių.

J. Džiugelis yra viešai pavadinęs R. Karbauskį patologiniu melagiu, tačiau vėliau atsiprašė ir tvirtino, jog „valstiečių“ lyderis „kartais sako netiesą ir manipuliuoja faktais“.

Šiemet frakciją jau paliko parlamentaras Povilas Urbšys, pernai iš jos pasitraukė Arūnas Matelis.

„Valstiečių“ frakcijoje yra 55 nariai – tai didžiausia politinė grupė šiame Seime.

S. Skvernelis: nurimus aistroms J. Džiugelis galės grįžti

Po konflikto su „valstiečių“ lyderiu R. Karbauskiu frakciją palikęs Seimo narys J. Džiugelis vėliau galėtų grįžti į ją, teigia premjeras Saulius Skvernelis.

„Manau, kad kelias atgal nėra užkirstas. Bent jau mano pozicija – nurims galbūt aistros, pasirodys, kaip darbas vyksta Seime, ir galės grįžti“, – pirmadienį po Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos posėdžio žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Kita vertus, jis tvirtino, kad po J. Džiugelio pareiškimų šiuo metu jam būtų sudėtinga dirbti frakcijoje.

Jis atmetė kaltinimus, kad J. Džiugelį iš frakcijos išstūmė LVŽS pirmininkas ir frakcijos seniūnas.

„Nemanau, kad vienas žmogus išstūmė. Nėra mistifikuotos pono R. Karbauskio galios, kad jis ką nors išstumtų iš frakcijos. Frakcija būtų balsavusi, jeigu būtų reikėję, ir matyt, sprendimas analogiškas būtų“, – tvirtino S. Skvernelis.

Jis skeptiškai vertino R. Karbauskio planus kreiptis į prokuratūrą dėl J.Džiugelio neva galimų nusikalstamų veikų.

„Apšnekėti ketinimus gerokai per anksti, reikia pažiūrėti, kas padarys kokius realius darbus“, – teigė jis.

LVŽS vadovas R. Karbauskis pirmadienį žurnalistams teigė, kad prokuratūrai bus perduota medžiaga apie Seimo nario neva darytą spaudimą aplinkos ministrui ir socialinėms įmonėms. Pats ministras Kęstutis Navickas teigė Seimo nario prašymo, kad Pakuočių tvarkymo organizacijos netirtų Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, nelaikąs spaudimu.

„Seimo nariai turi galimybę paprašyti ir kreiptis, bet neturi kreipimęsi būti nurodymai ar prašymai, kad nebūtų atlikta viena ar kita kontrolės procedūra ar pan. Tai tikrai nėra priimtina. Per dvejus metus negirdėjau tokių atgarsių, kad tokiu būdu būtų sprendžiamos vienokios ar kitokios problemos“, – J. Džiugelio prašymą įvertino premjeras.

Pats parlamentaras sakė, kad kreiptis į aplinkos ministrą jo paprašė Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas „valstietis“ Valerijus Simulikas, nes komitetas gavo Pakuočių tvarkymo organizacijos laišką, jog Aplinkos ministerija neatsako į jos laišką. Tačiau R. Karbauskis tvirtino neketinąs aiškintis V. Simuliko elgesiu.

Bendrą situaciją „valstiečių“ frakcijoje S. Skvernelis įvertino teigiamai. Jis tvirtino nematantis pavojingos tendencijos, kad ją per dvejus metus paliko trys parlamentarai, išsakę iš esmės tuos pačius kaltinimus R. Karbauskiui.

„Pagalvokite apie kitas frakcijas, kokie sprendimai priimami. Turbūt nė trečdalio demokratijos ir nuomonių išreiškimo nėra, kada suveikia geležinė partinė kontrolė ir sistema, atsiduria žmonės Mišrioje Seimo narių grupėje arba kitose frakcijose“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Kita vertus, jis teigė, kad „kiekvienas žmogus, išėjęs iš frakcijos, yra praradimas“.

R. Karbauskis po frakcijos posėdžio užsiminė, jog J. Džiugelis negalės likti vadovauti Neįgaliųjų teisių komisijai.

J. Džiugelis palikus LVŽS frakciją joje liko dirbti 54 parlamentarai.

„Valstiečiai“ nori kreiptis į prokuratūrą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) nori kreiptis į prokuratūrą dėl parlamentaro Justo Džiugelio, nes aplinkos ministras Kęstutis Navickas prakalbo apie galimą bandymą daryti poveikį.

„Frakcijos posėdyje bus priimtas sprendimas, ar frakcija kreipiasi į prokuratūrą, ar aš asmeniškai kreipsiuosi į prokuratūrą. (...) Ta (paskelbta – BNS) informacija yra dalis informacijos, kurią teiksiu prokuratūrai, yra daug daugiau informacijos, aš dabar nesiplėsiu, jūs dalyvausite posėdyje ir išgirsite“, – pirmadienį žurnalistams Seime sakė LVŽS vadovas Ramūnas Karbauskis.

„Aš turiu labai daug informacijos, ir manau, kad tyrimas turėtų vykti, informacijos, kurią teikia Seimo nariai, kad yra konkrečios įmonės, kurios patyrė spaudimą“, – kalbėjo R. Karbauskis.

LVŽS frakcija pirmadienį spręs dėl partijos lyderį bei frakcijos seniūną kritikuojančio J. Džiugelio pašalinimo iš frakcijos. R. Karbauskis tvirtina, kad J. Džiugelis šalinamas ne dėl aštrių pasisakymų apie jį patį, o dėl siekio suardyti frakciją bei galimo spaudimo, apie kurį prakalbo aplinkos ministras.

„Jeigu būtų tik jo šnekėjimas, dėl šnekėjimo, kaip bepavadintų mane, niekas nieko nešalina. Bet kai buvo veika ir tęsėsi pakankamai ilgą laiką ir buvo bandoma suardyt frakciją, dėl įstatymų pažeidimų, tai, dėl ko turėjome apsispręsti“, - tvirtino R. Karbauskis.

Aplinkos ministras K. Navickas praėjusią savaitę pasisakė apie J. Džiugelio bandymą jam daryti įtaką.

„Ponas J. Džiugelis yra prašęs manęs, kad mūsų pareigūnai, konkrečiai – Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai – netikrintų vienos pakuočių tvarkymo organizacijos. Motyvavo tuo, kad jie gali būti per daug akylūs, per daug intensyviai tikrina“, – LRT televizijai sakė aplinkos ministras.

Ministras tvirtino pasitaręs su patarėju korupcijos prevencijai ir paprašęs, kad J. Džiugelis nurodytų, kieno tai prašymas, bet jis esą neatsakė ir pokalbis tuo baigėsi. „Pasidalinau šiuo įvykiu, nes J. Džiugelis niekada nedirbo atliekų sektoriuje“, – sakė ministras.

Ministras J. Džiugelio prašymo nevadina spaudimu

Aplinkos ministras K. Navickas kolegos Justo Džiugelio prašymo netikrinti Pakuočių tvarkymo organizacijos nevadina spaudimu, „valstiečiams“ dėl to svarstant kreiptis į prokuratūrą.

„Aš nevadinčiau spaudimu, tai buvo prašymas, kad mūsų kontroliuojantys pareigūnai, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas netikrintų Pakuočių tvarkymo organizacijos“, – pirmadienį žurnalistams Seime sakė K. Navickas.

Ministras teigė, kad parlamentaras nenurodė, kodėl to prašo.

„Aš iš karto įspėjau, kad yra rizikos, ir paprašius nurodyti, kas prašė, kadangi jis to nenurodė, viskas tuo ir baigėsi. To spaudimu aš neįvardyčiau, tai prašymas, pasiteiravimas – toks mano vertinimas“, – teigė ministras.

„Jei būtų sakoma: padaryk šita, tada aš nebalsuosiu arba palaikysiu tavo (projektus – BNS), tada tikrai nebūčiau dvejojęs, būčiau kreipęsis į tarnybas, bet kadangi tai buvo tiesiog prašymas, aš jo neketinau vykdyti, turint minty tos įmonės jautrumą, tuo viskas ir baigėsi“, – kalbėjo K. Navickas.

Ministras patvirtino, kad J. Džiugelis į jį kreipėsi tiesiogiai Seime žodžiu per pavasario sesiją. „Aš J. Džiugelį iš karto įspėjau, kas čia per įmonė ir kad nebūtų tokio prašymo, aš sakiau – ar tu supranti, koks jautrumas yra įmonės?“ – teigė ministras.

K. Navickas pirmadienį Seime žurnalistams pasakojo, kad 2017 metais pati Pakuočių tvarkymo organizacija prašė, jog jų netikrintų Vilniaus aplinkosaugininkai.

Aplinkos ministras teigė apie J. Džiugelio prašymą rugpjūtį papasakojęs „valstiečių“ seniūnui Ramūnui Karbauskiui, kai jie aptarinėjo rudens sesijos darbus.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis pirmadienį sakė, jog dėl šio J. Džiugelio prašymo ketina kreiptis į prokuratūrą.

„Aš turiu labai daug informacijos, ir manau, kad tyrimas turėtų vykti, informacijos, kurią teikia Seimo nariai, kad yra konkrečios įmonės, kurios patyrė spaudimą“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Aplinkos ministras nenori vertinti šių svarstymų ir sako, kad sprendimas dėl to bus priimtas šiandien LVŽS frakcijoje Seime.

LVŽS frakcija pirmadienį svarsto J. Džiugelio sprendimo pasitraukti iš „valstiečių“ frakcijos priežastis. Be to, R. Karbauskis žadėjo frakcijos nariams pateikti visą informaciją apie J. Džiugelio įtartinus veiksmus, bandymą skaldyti frakciją.

R. Karbauskis siūlė J. Džiugelį pašalinti iš frakcijos.

Valdančiosios partijos lyderis tvirtino, kad J. Džiugelis būtų šalinamas ne dėl aštrių pasisakymų apie jį patį, o dėl siekio suardyti frakciją bei galimo spaudimo, apie J. Džiugelio prašymą prakalbus aplinkos ministrui.

„Jeigu būtų tik jo šnekėjimas, dėl šnekėjimo, kaip bepavadintų mane, niekas nieko nešalina. Bet kai buvo veika ir tęsėsi pakankamai ilgą laiką ir buvo bandoma suardyti frakciją, dėl įstatymų pažeidimų, tai, dėl ko turėjome apsispręsti“, - tvirtino R. Karbauskis.

Aplinkos ministras K. Navickas apie J. Džiugelio bandymą jam daryti įtaką pasisakė praėjusią savaitę. Ministras LRT televizijai teigė, kad J. Džiugelis išsakytą prašymą motyvavo tuo, jog pareigūnai „gali būti per daug akylūs, per daug intensyviai tikrina“.

K. Navickas tvirtino pasitaręs su patarėju korupcijos prevencijai ir paprašęs, kad J. Džiugelis nurodytų, kieno tai prašymas, bet jis esą neatsakė ir pokalbis tuo baigėsi. „Pasidalinau šiuo įvykiu, nes J. Džiugelis niekada nedirbo atliekų sektoriuje“, – sakė ministras.

Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį žurnalistams sakė šios situacijos su aplinkos ministru dar neaptaręs, norintis išklausyti paties J. Džiugelio paaiškinimus.

„Ne, kol kas tikrai nekalbėjau, neturėjau tokios galimybės. Aš noriu išklausyti kolegos J. Džiugelio pozicijas, girdėjau, kad ir kitokios informacijos bus paviešinta“, – teigė premjeras.

Komentuodamas iniciatyvą pašalinti J. Džiugelį iš frakcijos jis tvirtino nuosekliai besilaikantis pozicijos, kad „kiekvienas frakcijos narys svarbus“.

„Aš manau, jei tik įmanoma rasti būdus, kad frakcija nemažėtų, tai reikia ir daryti“, – pažymėjo S. Skvernelis.

G. Landsbergis: tai yra R. Karbauskio kerštas

Seimo opozicinės TS-LKD frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis planuojamą parlamentaro Justo Džiugelio pašalinimą iš „valstiečių“ gretų vertina kaip Ramūno Karbauskio kerštą.

„Pats keisčiausias dalykas šitoje istorijoje, kada jau reikia argumentų, kodėl išmetamas, yra ištraukiama neva kompromituojanti medžiaga, kuri aplinkos ministro buvo laikoma stalčiuje tris, berods, ar daugiau mėnesių. Kas čia per valstybės valdymo metodika? Gal iš tikrųjų čia tokie seni, net ne policinės, o milicinės valstybės valdymo principai, kada prieš frakcijos kolegas yra surenkami pokalbiai - buvę ir nebuvę - jie pasidedami į stalčių, ir kai reikia, tada galima šantažuoti frakcijos narį ir jį pašalinti“, - pirmadienį žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

Jeigu aplinkos ministras slėpė galimą pažeidimą, konservatorių lyderio nuomone, tai yra ir jo atsakomybės klausimas.

Kaip ELTA jau skelbė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas R. Karbauskis sako, kad pirmadienį posėdžiausianti „valstiečių“ frakcija ketina apsispręsti dėl galimo kreipimosi į prokuratūrą, prašant jos tirti Seimo nario J. Džiugelio veiklą.

Frakcijos seniūnas sako, kad yra duomenų ne tik apie J. Džiugelio galimai darytą spaudimą aplinkos ministrui, bet yra daug daugiau informacijos, susijusios su galimu spaudimu socialinėms įmonėms.

„Bus priimtas sprendimas, ar frakcija kreipiasi į prokuratūrą, ar aš asmeniškai kreipsiuosi į prokuratūrą. (...) Yra daug daugiau informacijos, apie tai išgirsite, tai susiję daugiau su socialinėmis įmonėmis, yra konkrečios įmonės, kurios patiria spaudimą. Manau, kad tyrimas turėtų vykti“, - pirmadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Jis tebemano, kad J. Džiugelis turėtų būti pašalintas iš „valstiečių“ frakcijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (42)

Vargšelis

SU šitokia fizine negalia be abejo yra ir proto negalia.Dėmesio trūksta.

...

Pasitraukei iš frakcijos, ženk ir antrą žingsnį, palik ir Seimą.

Zelemunčikai

ar tau jau atsibodo būti Bleiku ir Strugu?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS