R. Karbauskis dėl šešėlinės Vyriausybės įteisinimo pasiruošęs eiti iki galo – siūlys keisti Statutą | Diena.lt

R. KARBAUSKIS DĖL ŠEŠĖLINĖS VYRIAUSYBĖS ĮTEISINIMO PASIRUOŠĘS EITI IKI GALO – SIŪLYS KEISTI STATUTĄ

  • 17

Ramūnas Karbauskis pasiruošęs eiti iki galo. Po valstiečių lyderio priekaištų, kad nei premjerė, nei jos Vyriausybė nereaguoja į opozicijos idėjas, raginimus ir pastabas Seime atsirado siūlymas taisyti statutą, praneša LNK.

Neseniai R. Karbauskis ir Ingrida Šimonytė apsikeitė piktais laiškais. R. Karbauskis, kaip šešėlinis valstiečių premjeras, tikrai konservatorių premjerei rašė: „Kreipiuosi į Jus dar kartą prašydamas atsisakyti valstybės instituciją žeminančio požiūrio į piliečius ir jiems atstovaujančius politikus, skirstant politikus į „vertus“ Jūsų atsakymo ir bendradarbiavimo bei „nevertus“.

I. Šimonytė atrašė: „Jūsų įsitikinimas, kad toks Statute nenumatytas darinys, kaip Jūsų pasiskelbta už Seimo ribų veikianti bendraminčių grupė, turi kokias nors ypatingas teises, neatitinka jokių demokratinės atskaitomybės principų“.

Tada atsirado valstiečių iniciatyva savo šešėlinę Vyriausybę įteisinti. Pagal jų siūlymą, Seimo Statute būtų numatyta, kad didžiausia opozicinė frakcija Seime gali pasiskirti šešėlinę Vyriausybę, šešėlinį premjerą ir šešėlinius ministrus.

Anot Agnės Širinskienės, tai leistų tiek laisviau užduoti klausimus, tiek gauti atsakymus.

„Tai – ir valstybinių institucijų prievolė atsakyti per trumpesnį terminą, ir kartu teisės Vyriausybės valandoje klausti daugiau klausimų pirmumo teise, ir dalyvauti diskusijose dėl Vyriausybės programos“, – sakė A. Širinskienė.

Tai – turbūt vienas iš, mano nuomone, juokingiausių ir absurdiškiausių projektų.

R. Karbauskis iš Seimo pasitraukė pernai po rinkimų, bet jo suburta „valstiečių“ šešėlinė Vyriausybė nuolat posėdžiauja, o R. Karbauskis į Seimą atvažiuoja posėdžių vesti. Bet tai – jų pačių iniciatyva, kaip I. Šimonytė ir minėjo, Statute nenumatytas darinys.

Valstiečių siekis šį derinį įteisinti kitą opozicinę frakciją piktina.

„Tai – turbūt vienas iš, mano nuomone, juokingiausių ir absurdiškiausių projektų“, – teigė Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis.

„Darbiečiai“ primena, kad „valstiečiai“ su jais pasirašė bendradarbiavimo opozicijoje sutartį, kalbėjo apie vienybę, o dabar, sako, įneša nesveikos konkurencijos.

Andrius Mazuronis. / M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

„Projektas, kuris šneka apie tai, kad didžiausia frakcija turi kažkokias išskirtines teises opozicijoje ar formuojant šešėlinį kabinetą, ar valgykloj stovint prie eilės, ar posėdžių salėje, tokie projektai yra šiek tiek juokingi“, – tikino A. Mazuronis.

„Valstiečių“ siekius skeptiškai vertino ir Seimo pirmininkė. Sako, šešėlinė Vyriausybė labiau tradicija nei įstatymais kaip nors reglamentuotas institutas.

„Vienai konkrečiai, šiek tiek aptrupėjusiai frakcijai atrodo, kad reikia savo susilpnėjusio balso problemą perkelti visam Seimui. Manau, kad tai nėra visiškai teisinga“, – kalbėjo Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Šiek tiek aptrupėjusiai frakcijai atrodo, kad reikia savo susilpnėjusio balso problemą perkelti visam Seimui.

Seimo vicepirmininkas Jurgis Razma pridūrė, kad tokį projektą jau sukritikavo ir Teisės departamentas. Anot konservatoriaus, taip „valstiečiai“ bando rasti išeitį, kai jų lyderis iš Seimo pasitraukė, bet vis tiek nori būti reikšmingas.

„Čia tikriausiai glūdi pats esminis pagrindas – tai lemia R. Karbauskio ambicijos įgyti kažkokį oficialų teisinį statusą“, – teigė J. Razma.

Į tai A. Širinskienė atsakė primindama, kad 2013 m., kai konservatoriai buvo opozicijoje, Andrius Kubilius buvo suformavęs savo šešėlinę Vyriausybę.

„Bet iš tos šešėlinės Vyriausybės veiklos buvo vienintelis didesnis pranešimas, kad šešėlinės Vyriausybės pristatymo dieną A. Kubilius užsidėjo akinius. Tik tiek pavyko rasti. Aš suprantu, kad konservatoriams, matyt, nesekė su šešėline Vyriausybe“, – šnekėjo A. Širinskienė.

Šešėlinė Vyriausybė būdingesnė dvipartinei sistemai. Labiausiai išsivysčiusi praktika – Didžiojoje Britanijoje.

 

GALERIJA

  • Andrius Mazuronis
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

kauniete

Labai teisingi jusu Karbauski žingsniai tik kažin ar tai idijotu banditu šaikai daeis mtot šaika turi savo nerašytus įstatimus

JONAS

ČMIL NERA TEISINGA KAD TU KGB PALIKUONE SEDI SEIME TAI ANTIKONSTITUCIŠKA

natalija TO rrTO rasa

Du idijotai net nesigaudote kad visur pasaulyje yra šešėlinės viriausybės Tai paruošta viriausybė jei nuimama buvusi JUK IŠ GATVĖS NESURINKSI todel ir turi būt paruošta šešėlinė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS