R. Karbauskis: G. Nausėda vetuos turto civilinio konfiskavimo įstatymą | Diena.lt

R. KARBAUSKIS: G. NAUSĖDA VETUOS TURTO CIVILINIO KONFISKAVIMO ĮSTATYMĄ

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį jį informavo apie sprendimą vetuoti Turto civilinio konfiskavimo įstatymą.

Pasak R. Karbauskio, su šalies vadovu sutarta, kad prezidentas kartu su veto pateiks įstatymo pataisas, o valdantieji „valstiečiai“ toms pataisoms pritars.

„Mes sutarėme su prezidentu, kad vetuos su pataisomis, ir tokiu atveju mes galėsime labai drąsiai tą veto tenkinti ir priimti įstatymą su pataisomis“, – žurnalistams prie Prezidentūros sakė R. Karbauskis.

Seimas įstatymą dėl turto civilinio konfiskavimo priėmė antradienį.

Asmens turtą įstatymas leistų konfiskuoti, jei asmuo priklauso nusikalstamoms grupuotėms, įtariamas, kaltinamas ar nuteistas už sunkius ir kai kuriuos apysunkius nusikaltimus, pavyzdžiui, prekybą žmonėmis, plėšimą, turto prievartavimą, su kontrabanda, narkotikais susijusius korupcinius nusikaltimus.

Taip pat konfiskuoti turtą būtų leidžiama, jeigu jo vertė neatitinka asmens teisėtų pajamų, ir šis skirtumas viršys 100 tūkst. eurų.

Įstatymo šalininkai sako, kad turto civilinis konfiskavimas padės kovoti su korupcija.

Kritikai sako, kad šis įstatymas gali pažeisti nekaltumo prezumpciją ir neproporcingai apriboti žmonių teisę į nuosavybę.

Už įstatymą balsavo 73 Seimo nariai – jam pritarė ne tik valdančiosios koalicijos partijos, bet ir dalis konservatorių. Liberalai ir socialdemokratai projektui nepritarė.

Jokios konfrontacijos nėra

Jokios konfrontacijos tarp Prezidentūros ir Seimo su Vyriausybe nėra, po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda sako valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis.

„Tikrai galiu užtikrinti visuomenę, kad jokios konfrontacijos tarp Prezidentūros ir Seimo bei Vyriausybės nėra, tiesiog yra skirtingos nuomonės dėl ministro J. Narkevičiaus“, – penktadienį po susitikimo žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Jokios konfrontacijos tarp Prezidentūros ir Seimo bei Vyriausybės nėra, tiesiog yra skirtingos nuomonės dėl ministro J. Narkevičiaus.

Jis teigė, kad situacijos dėl susisiekimo ministro Jaroslovo Narkevičiaus stengėsi išvis neaptarinėti, nes „bet kokiu atveju atsakomybę už ministrą prisiėmė ministras pirmininkas, koalicija padarė savo sprendimą“.

„Mes galime nesutarti vienoj ar kitoj nuomonėj, bet susipriešinimo jokio nėra. (...) Šiandien buvo labai konstruktyvus pokalbis, jei išsireikšti kokiomis nors metaforomis, būtų rūkymas kokios nors taikos pypkės, tikrai tai galima vadinti labai konstruktyviu pokalbiu, labai geru“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Prezidentūra po susitikimo savo ruožtu pranešė, kad G. Nausėda nekeičia nuomonės susisiekimo ministro klausimu. Valstybės vadovas dar lapkritį pareiškė nepasitikįs susisiekimo ministru ir paragino jį trauktis.

„Klausimais, dėl kurių yra esminių nuomonės skirtumų, taikos pypkės nerūkomos“, – pranešime cituojamas G. Nausėda.

Išsakė nepasitikėjimą VTEK sprendimais

Penktadienį prieš susitikimą su R. Karbauskiu G. Nausėda žurnalistams Kaune sakė nebematantis prasmės aptarinėti J. Narkevičiaus situacijos.

Jis teigė šiuo metu laukiantis Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimo.

„Mano veiksmai visi yra padaryti. Laukiame Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvadų tiek dėl pono Narkevičiaus, tiek dėl kelio asfaltavimo – bus matyti, bus įvertinta viskas“, – sakė G. Nausėda.

Vėliau penktadienį po susitikimo su prezidentu „valstiečių“ vadovas R. Karbauskis žurnalistams tvirtino išsakęs savo kritišką požiūrį į VTEK.

„Išsakiau pokalbyje požiūrį į VTEK situaciją, į pasitikėjimą VTEK, kuris yra gerokai susvyravęs po eilės skandalų. Tie sprendimai tokie nevienareikšmiai, kai žmogus pažeidžia įstatymą, sulyginami su tuo, kad žmogus neįregistravo, kad tapo ministru, viskas sumesta į vieną krūvą, konservatoriai niekada nesvarstomi, jie persiunčiami Seimui, o mes labai aktyviai svarstomi“, – kalbėjo R. Karbauskis.

„Turiu pagrindą sakyti, kad Seime pasitikėti VTEK sprendimu, koks jis bebūtų, pagrindo mes neturėsim“, – reziumavo „valstiečių“ vadovas.

Aptarė įstatymų iniciatyvas

R. Karbauskis teigė, kad per daugiau kaip valandą užtrukusį pokalbį su prezidentu aptarė įstatymų projektus, kuriuos teikia Prezidentūra.

„Tam buvo skirtas pagrindinis pokalbio laikas“, – sakė R. Karbauskis.

Prezidentūra penktadienį po susitikimo pranešė, kad G. Nausėda informavo valdančiųjų lyderį, jog kovą prasidėsiančios Seimo pavasario sesijos metu ketina teikti Viešųjų pirkimo įstatymo pataisas, papildomą laisvadienį vaikus auginantiems tėvams suteiksiančias Darbo kodekso pataisas, Korupcijos prevencijos ir kitų įstatymų pakeitimus.

Anot Prezidentūros pranešimo, per susitikimą aptartas efektyvesnei aplinkos apsaugos valstybinei kontrolei skirtas įstatymų paketas bei elektroninių rinkliavų keliuose įvedimas.

Prezidentas G. Nausėda penktadienį susitiko su „valstiečių“ lyderiu R. Karbauskiu aptarti bendradarbiavimą su valdančiąja koalicija, politines aktualijas.

Susitikimas vyko valdančiajai koalicijai šią savaitę atsisakius atleisti susisiekimo ministrą J. Narkevičių, nepaisant prezidento raginimo tai padaryti.

Valdantiesiems taip pat šią savaitę nepavyko atmesti G. Nausėdos veto dėl žemesnės Seimo rinkimų kartelės.

Turi vieną kandidatūrą į ekonomikos ministro postą

R. Karbauskis sako, kad ministras pirmininkas Saulius Skvernelis turi vieną kandidatūrą į ekonomikos ir inovacijų ministro postą.

„Kandidatus į ministrus teikia ministras pirmininkas. Tai yra faktas. Ministras pirmininkas neturi jokio kito kandidato, ir tai yra faktas. Apie kokius kandidatus daugiau šnekėjo prezidentas, aš nežinau, nes šiandien tokios temos nebuvo“, – žurnalistams penktadienį po susitikimo su G.  Nausėda sakė R. Karbauskis.

Aš paklausiau, kiek prezidento patarėjo nuomonė atspindi prezidento nuomonę. Tai dabar esu ramus, kad ne visada.

Kaip ELTA jau skelbė, užimti atsilaisvinusį ekonomikos ir inovacijų ministro postą bus siūloma premjero patarėjui ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariui Lukui Savickui. Šią galimą kandidatūrą po antradienį vykusio valdančiosios koalicijos posėdžio įvardijo premjeras.

Tačiau G. Nausėda ketvirtadienį sakė, kad L. Savicko kandidatūra į ekonomikos ir inovacijų ministro postą nėra vienintelė svarstoma kandidatūra.

Ne visada patarėjai atspindi prezidento nuomonę

R. Karbauskis teigė paklausęs prezidento G. Nausėdos, kiek jo patarėjo Povilo Mačiulio komentarai atspindi tikrąją prezidento poziciją. Anot R. Karbauskio, prezidento patarėjai dažnai komentuoja kai kuriuos dalykus savo iniciatyva, o ne prezidento G. Nausėdos.

„Aš paklausiau, kiek prezidento patarėjo nuomonė atspindi prezidento nuomonę. Tai dabar esu ramus, kad ne visada“, – sakė R. Karbauskis.

„Aš pasakiau prezidentui apie tai, kad Povilas Mačiulis komentuoja kai kuriuos dalykus savo asmenine iniciatyva. Mačiulio šnekėjimas, kad bus panaikinta kartelė, bus panaikintos vienmandatės apygardos, pasirodo, yra prezidento patarėjo savivalė, jo asmeninė nuomonė. Prezidentas pasisakė jau viešai, jūs tai filmavote, kad jis yra prieš vienmandačių apygardų naikinimą. O Mačiulis, jūs tai filmavote, kai jis pasakė, kad panaikinsime. (...) Jis jokio pavedimo iš prezidento nėra gavęs“, – po susitikimo su prezidentu teigė jis.

R. Karbauskio teigimu, susipriešinimo tarp prezidento G. Nausėdos ir valdančiųjų nėra.

„Mes galime nesutapti viena ar kita nuomone, bet susipriešinimo jokio nėra. Paprasčiausiai kartais patarėjai persistengia su savo nuomone. Nuomonę bando jie pateikti, kad nebesuprasi, kieno čia nuomonė. Jokių susipriešinimo nėra, šiandien buvo labai konstruktyvus pokalbis“, – sakė „valstiečių“ lyderis.

ELTA primena, kad penktadienį įvyko prezidento G. Nausėdos ir valdančių „valstiečių“ lyderio R. Karbauskio susitikimas. Susitikimo metu buvo aptariamos politinės aktualijos ir bendradarbiavimas su valdančiąja dauguma.

GALERIJA

  • R. Karbauskis: G. Nausėda vetuos turto civilinio konfiskavimo įstatymą
  • R. Karbauskis: G. Nausėda vetuos turto civilinio konfiskavimo įstatymą
  • R. Karbauskis: G. Nausėda vetuos turto civilinio konfiskavimo įstatymą
  • R. Karbauskis: G. Nausėda vetuos turto civilinio konfiskavimo įstatymą
  • R. Karbauskis: G. Nausėda vetuos turto civilinio konfiskavimo įstatymą
  • R. Karbauskis: G. Nausėda vetuos turto civilinio konfiskavimo įstatymą
  • R. Karbauskis: G. Nausėda vetuos turto civilinio konfiskavimo įstatymą
  • R. Karbauskis: G. Nausėda vetuos turto civilinio konfiskavimo įstatymą
R. Dačkaus / Prezidentūros, I. Gelūno / Fotobanko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Gal reiktu pakoreguot...

Anukelis disponuoja berods 20 milijonu, tai gal reiktu pradet ne nuo 100000, bet nuo kokio 21 miljono...

zenonas išpriekulis

Mane atstolis banditas A.Selezniovas bendradarbiaudanas su teiėja V..Olcvikiene apiplėšė už maždaug du šimtus tūkstančių eurų. Dokumentai yra, nėra jų mokančių skaityti? Gerai mane mokino Vytautas Piesliakias Baudžiamąją teisę, Matomai ne visus? Mano tel. 8 662 33770.

Neisterikuokit

Didžiausių vagių konfiskavimo įstatymas nepalies. Bus kaip visada: cyps mažiukai. Kaip su žemės mokesčiu kad buvo - turėjai nosine užklojamą sodelį panamėj, mokestį mokėjai, nors jokio biznio iš savo sodelio nedarei, tiesiog obuolių rudenį pasmaguriaut pasiskindavai, o čia valdžia pyst pliaukšt žemės įkainius perskaičiavo, nieko naujo neįsigijęs siaubingai turtingas pasidarei, mokėk dešimt, o tai ir šimtą (jei tavo rajonas madingas pasidarė) kartų didesnį mokestį! Su konfiskavimu irgi taip bus. Judi kruti per gyvenimėlį, kol sveikatos turi, užsikruti šiaip taip stogą virš galvos, o čia valdžia pyst pliaukšt NT kainas perskaičiavo - o tu jau pensijoj, nei sveikatos, nei pinigų nebeliko, tavo stogas virš galvos tau ne pagal pajamas, reik konfiskuot!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS