Premjeras neprivalės per 15 dienų teikti ministrą į laisvą vietą | Diena.lt

PREMJERAS NEPRIVALĖS PER 15 DIENŲ TEIKTI MINISTRĄ Į LAISVĄ VIETĄ

  • 8

Seimas antradienį atmetė opozicinių socialdemokratų siūlymą įpareigoti premjerą per 15 dienų teikti ministrą į atsilaisvinusią vietą Vyriausybėje.

Už tokią pataisą po pateikimo balsavo 36 Seimo nariai, prieš buvo 33, susilaikė irgi 33 parlamentarai.

Pataisų iniciatorius Julius Sabatauskas teigė jomis norintis suvienodinti teisinį reguliavimą.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas tvirtino, kad reglamentuojant ministrų teikimą 15 dienų terminas yra įrašytas tiek Vyriausybės įstatyme, tiek Konstitucijoje.

„Jau tam pačiam įstatyme yra 15 dienų, pačioj Konstitucijoj yra 15 dienų, kai skiriamas po rinkimų naujas premjeras, ir premjeras turi pareigą per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristatyti Seimui Ministrų kabineto sudėtį“, – sakė J. Sabatauskas.

Konstitucija numato, kad premjeras ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę ir pateikia svarstyti jos programą.

Taip pat Vyriausybės įstatymas numato, kad Seimui pareiškus nepasitikėjimą ministru premjeras ne vėliau kaip per 15 dienų pateikia prezidentui naują ministro kandidatūrą.

Tuo tarpu atvejai, kai ministras atsistatydina, nėra atskirai reglamentuoti.

„Paanalizavęs Vyriausybės įstatymą pamačiau, kad keista, vienam atvejui yra, kitam atvejui nėra“, – teigė J. Sabatauskas.

Kuriama politinė drama

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis skeptiškai vertina siūlymą įstatymo pataisomis įpareigoti premjerą siūlyti naują ministrą per 15 dienų.

Jo nuomone, toks siūlymas perteklinis, susijęs galbūt su tam tikros politinės dramos kūrimu.

„Klausimas svarstytinas, nežinau, tokio reikalavimo Konstitucijoje nėra. Galbūt perteklinis siūlymas, nes Vyriausybės vadovas žino, ko reikia tam, kad būtų sėkmingai dirbama. (...). Šitoje situacijoje, kai mums trūksta vieno ministro ir daryti iš šito didelę problemą? Kuriama, matyt, politinė tam tikra drama, kad nėra ministro“, - antradienį žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

Jis priminė, kad aplinkos ministro pareigas laikinai eina energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

„Energetikos ministras šiuo metu pavaduoja, ministerija dirba. Jeigu ministro nebūtų iki birželio mėnesio, nieko neatsitiktų“, - mano R. Karbauskis.

Jis teigė girdėjęs, kad premjeras Saulius Skvernelis artimiausiu metu ketina pateikti kandidatūrą užimti aplinkos ministro pareigas.

Kirstųsi su Konstitucija

Įpareigojimas per 15 dienų teikti ministro kandidatūrą prieštarautų Konstitucijai, opozicijos pataisas vertina S. Skvernelis.

„Konstitucijoje tokie terminai nėra nustatyti, juo labiau, galėtų būti įstatymu susiaurinta diskrecija formuojant Vyriausybę tiek ministro pirmininko, tiek prezidento, ir tai neatitinka Konstitucijos, mano vertinimu“, – antradienį žurnalistams Seime sakė S. Skvernelis.

Į antradienio darbotvarkę yra įtrauktos opozicinių socialdemokratų pataisos, kurios įpareigotų premjerą per 15 dienų teikti kandidatą į atsilaisvinusią vietą Ministrų kabinete.

Šias pataisas opozicija registravo premjerui mėnesį neteikiant naujos aplinkos ministro kandidatūros, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė atsisakė į šias pareigas skirti teisingumo viceministrę Irmą Gudžiūnaitę.

Laikinai aplinkos ministro pareigas nuo gruodžio pradžios, kai S. Skvernelis iš šių pareigų atleido Kęstutį Navicką, eina energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Komentuodamas opozicijos iniciatyvą Vyriausybės vadovas taip pat kėlė klausimą, kas lauktų pagal įstatymą nepateikus kandidatūros per nustatytą terminą, ir teigė, jog tai būtų „tokia nelabai gyva teisės norma“.

Klausiamas apie aplinkos ministrą S. Skvernelis teigė, jog kandidatūros ieško ir teiks, kai atrinks „pačią geriausią, kuri galėtų spręsti iššūkius aplinkos ministerijos reguliavimo srityje“.

Opozicinės Socialdemokratų frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas su Algirdu Sysu siūlo pataisas, kurios įpareigotų premjerą per 15 dienų teikti kandidatą į atsilaisvinusią vietą Ministrų kabinete.

„Taip negali būti, kad Vyriausybės vadovas sugalvotų nuspręsti, kad Vyriausybė gali dirbti tik su dalimi jos narių. Įstatymais yra nustatyta – Vyriausybę sudaro ministras  pirmininkas ir ministrai. Vadinasi turi būti paskirti visų ministerijų vadovai, kolegialiai priimantys Vyriausybės sprendimus“, – apie pataisas yra sakęs J. Sabatuskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

...

Taigi: "Ministrus skiria ir atleidžia Ministro Pirmininko teikimu Respublikos Prezidentas" (K.92str.2d.) - matom kad kandidatų į ministrus teikimas yra KONSTITUCINĖ Ministro Pirmininko pareiga. Žinom ir tai kad "Ministras Pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir Respublikos Prezidento patvirtintą Vyriausybę ir pateikia svarstyti jos programą" (K.62str.3d.) - šis 15 dienų terminas irgi konstituciškai apribotas. NES: "Lietuvos Respublikos Vyriausybė valstybės valdymo reikalus sprendžia posėdžiuose visų Vyriausybės narių balsų dauguma priimdama nutarimus. Vyriausybės posėdžiuose taip pat gali dalyvauti valstybės kontrolierius" (K.95str.2d.) - esant nepilnam Ministrų kabineto sąstatui kyla pagrįstos abejonės dėl tokių sprendimų konstucingumo. Ir DAR žinom kad "Ministrą laikinai gali pavaduoti tik Ministro Pirmininko paskirtas kitas Vyriausybės narys" (K.98str.2d.) - čia VĖL paminėtas tas 'laikinai', analogiją JAU nurodė KT dėl referendumų

Ciiusikas

seniai butu pateikes ministra,bet neranda tarp savu mokancio skaityti ir rasyti!

Tik taip

Koks kvailys man gali nurodyti,kada man įdarbinti žmogų,.Tai ir čia'.Kas gali nurodyti Skverneliui kada teikti ministrą,.Vyriausybę tvarko ir birba ministras pirmininkas ir atsako už darbus.Man ,kaip įstaigos vadovui nereikia inžinieriaus,kas mane gali prversti jį tureti ,jei man jo nereikia?Aš atsakau už bendrovę,jos veiklą.Skverneli,Jūs sprendžiat,vadovaujat ir atsakot užvyriausybes darbą ir nieks Jums negali nurodineti.Elgiates teisingai,mes JUS palaikome.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS