R. Karbauskis paaiškino nesėkmingo R. Janutienės pasirodymo priežastis | Diena.lt

R. KARBAUSKIS PAAIŠKINO NESĖKMINGO R. JANUTIENĖS PASIRODYMO PRIEŽASTIS

Nė vieno mandato „valstiečiams“ neatnešusių sekmadienį įvykusių rinkimų į Seimą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis nelaiko bloga reiškiančiu ženklu jo vadovaujamos partijos perspektyvoms.

Nesėkmingą Rūtos Janutienės pasirodymą R. Karbauskis sieja su opozicinių liberalų sugebėjimu dėl socialdemokrato kandidato mobilizuoti administracinį resursą Joniškio rajone ir užsimena, kad rinkimus pralaimėjusi buvusi žurnalistė neturėtų trauktis iš politikos.

Eltai R. Karbauskis pripažino ir padaręs kelias klaidas tiek sekmadienį pasibaigusiuose rinkimuose į tris laisvas kėdes Seime, tiek anksčiau nesėkmingai prognozuojant rinkimų rezultatus.

Tai, kad „valstiečių“ remtai buvusiai žurnalistei nepavyko laimėti rinkimų, aiškino R. Karbauskis, susiję pirmiausia su tuo, kad Žiemgalos apygardai priklausančio Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius mobilizavo administracinį resursą ir kvietė palaikyti socialdemokratą Liudą Jonaitį.

„Viską paaiškina atėjusių skaičius. Kiek atėjo Joniškio rajone, kiek atėjo Šiaulių rajone ir Pakruojo rajone. Jūs pamatysite, kad (aktyvumas. – ELTA) skiriasi kartais... Savivaldybė buvo įjungusi visą administracinį resursą. Aš jokiu būdu nekaltinu nieko, bet jie kvietė žmones eiti į rinkimus, jie darė tai, ką ir privalo daryti (...), nebežiūrime, ar buvo pažeidimų, ar nebuvo, sakau tik viena – visas administracinis resursas: seniūnai, meras ir vis kiti, buvo įjungti kviečiant dalyvauti rinkimuose. Kadangi Jonaitis vietinis žmogus, buvo aišku, kad jis Joniškyje gali surinkti daugiau balsų. Ir jeigu tas pats procentas (rinkėjų. – ELTA) būtų atėjęs Pakruojyje ir Šiaulių rajone – būtų išlošusi Janutienė“, – sakė R. Karbauskis.

„Joniškis, reikia patikslinti, yra liberalo Gailiaus vadovaujamas rajonas, ir kas domėjosi, tas žino, kad meras ten labai aktyviai dalyvauja. Nors kandidatas ir buvo socialdemokratas, visas administracinis resursas buvo įjungtas, nes jo neįjungus nebūtų atėję tiek gyventojų. Taigi viskas šioje situacijoje yra paaiškinama. Rūta Janutienė laimėjo Šiaulių rajone, Pakruojo rajone – labai įtikinamai, tačiau Joniškyje ji pralošė“, – aiškino R. Karbauskis.

R. Janutienės pasirodymą, nepaisant pralaimėjimo fakto, R. Karbauskis įvertino pozityviai. Jo teigimu, R. Janutienė turi politikei būtinus duomenis, ir neatmetė galimybės, kad ji su „valstiečiais“ galėtų dalyvauti ir 2020 m. Seimo rinkimuose.

„Ji turi nemažą patirtį ir politinį potencialą, aš manau, kad ji kažką vis tiek nuspręs daryti. Nemanau, kad ji po šių rinkimų nustos norėti parodyti savo pažiūras. Realiai ji turi labai gerą rezultatą“, – sakė jis.

Kad buvo ir „valstiečių“ padarytų klaidų, R. Karbauskis užsiminė aptardamas Gargždų apygardos atvejį, kur nugalėjo konservatorė Rasa Petrauskienė. Šioje apygardoje vykusiame antrajame ture „valstiečių“ kandidatas nedalyvavo. Konservatorei iššūkį metė ne vieną kartą nesėkmingai į Seimą bandantis pakliūti prodiuseris Kristupas Krivickas.

Pasak R. Karbauskio, „valstiečiai“ padarė klaidą, kad nesusitarė dėl bendro kandidato su koalicijos partneriais „socialdarbiečiais“ dar pirmajame rinkimų ture.

Partija gali būti reitingų viršūnėse, bet vis tiek gali pralaimėti, jei nėra stiprios kandidato asmenybės.

„Akivaizdu, kad jei būtų buvęs rastas bendras sutarimas dėl bendro kandidato, antrajame ture būtų buvęs dabartinės valdančios daugumos atstovas“, – sakė R. Karbauskis.

„Konservatorių kandidatė (Gargždų apygardoje. – ELTA) išlošė tik dėl to, kad mūsų meras rėmė tą pačią kandidatę. Susiklostė taip situacija, kad prieš pirmąjį turą Krivickas atvirai šmeižė mūsų kandidatą ir dėl to parama jam buvo neįmanom antrajame ture. Aišku viena, kad jei meras būtų pasisakęs ne už konservatorę, o už Krivicką, – Krivickas būtų laimėjęs. 100 procentų tai aišku..., tai buvo ir mūsų balsais ta pergalė pasiekta“, – aiškino R. Karbauskis.

Politikas įvertino ir opozicijos po rinkimų išsakytas kalbas, kad 2020 m. eiliniuose Seimo rinkimuose būtų galima siekti platesnio opozicinių jėgų bendradarbiavimo. R. Karbauskio teigimu, vargu ar opozicinėms partijoms tai pavyks padaryti. Kita vertus, pabrėžė jis, „valstiečiams“ galimybės derinti pozicijas su kitomis politinėmis jėgomis rinkimuose kur kas paprastesnės.

„Kai dešinieji šneka apie koordinavimą, man truputį keistokai atrodo. Kaip liberalai susitars su konservatoriais dėl kažkokio bendro kandidato? Tiesiog to neįsivaizduoju, tai sunkiai įmanoma, bet centro kairėje pusėje tai yra įmanoma. Vien dėl to, kad peštynių nėra tokių“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Galiausiai R. Karbauskis, anksčiau nesėkmingai bandęs prognozuoti „valstiečių“ sėkmę savivaldos, prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose, pripažino skaičiavimuose padaręs vieną esminę klaidą. Jo teigimu, jis neįvertino asmenybių svarbos rinkimuose. Todėl, tikino politikas, 2020 m. iš klaidų „valstiečiai“ pasimokys.

„Ką aš supratau, kodėl buvo daug klaidų padaryta mano prognozėse... Aš iš ankstesnio supratimo mąsčiau, kad partijos pozicija (reitinguose. – ELTA) lemia ir užimamą poziciją rinkimuose. Tačiau šiandien galiu aiškiai pasakyti, kad suprantu, jog klydau, ir ne partijos pozicija lemia (rezultatą rinkimuose. – ELTA), bet kandidatas. Vis labiau tai pastebiu, kiekvieni rinkimai man įrodo tą patį. Partija gali būti reitingų viršūnėse, bet vis tiek gali pralaimėti, jei nėra stiprios kandidato asmenybės“, – apibendrino išvadas, padarytas stebint politinį procesą, R. Karbauskis.

Sekmadienį vyko nauji Seimo rinkimai Žiemgalos, Žirmūnų ir Gargždų vienmandatėse apygardose. Žirmūnuose Seimo rinkimus laimėjo iki šiol Vilniaus miesto taryboje dirbusi konservatorė Paulė Kuzmickienė, Gargžduose – konservatorė Rasa Petrauskienė, o Žiemgalos vienmandatėje apygardoje į Seimą pateko socialdemokratas Liudas Jonaitis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Vinis

Nereikia Karbauskiui nieko aiškinti, visi ir taip žino , kad melagiai, manipuliatoriai ir šmeižikai visada pralaimi. Gali dabar karbauskis paimti ją pavaduotoja...

as

jus karabasui i sikna su muilu as be lendat? nevykeliai :)

NA NA

ir taip aišku ,kad prieš Janutienės patekimą į seimą stojo visa landsbeginių vagių gauja su apsivogusio paluckiuko gauja ,------*----korumpuotieji ,vagys kuriuos Janutienė išviešino ir stojo skersai Janutienei ,tai ne naujiena ,,,,žiūrėkim kol Maldeikienė garsiai kalbėjo apie landsbeginius tol ir ji į seimą negalėjo papulti ,kai nustojo kritikuoti landsbergiius ir puolė Janutienę ,tada ji pateko į seimą ir į Briuselį bilietą nusipirko ,,,,sėkmės ,rinkimai dar komunistų landsberginių rankose ,,,,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS