R. Karoblis: sprendimai dėl „Huawei“ turi būti priimami NATO ir ES | Diena.lt

R. KAROBLIS: SPRENDIMAI DĖL „HUAWEI“ TURI BŪTI PRIIMAMI NATO IR ES

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sako, kad sprendimai dėl „Huawei“ technologijos naudojimo plėtojant 5G ryšį Lietuvoje turi būti priimami NATO ir Europos Sąjungos lygmenyje.

„Klausimas 5G ryšio turėtų būti tarptautinis, vyksta diskusijos NATO lygmenyje, Europos Sąjungoje apie būtent kibernetinių tinklų saugos, ryšių saugos aspektus“, – Žinių radijui antradienį sakė ministras.

Lietuva, pasak jo, sprendimus priims atsižvelgdama būtent į tai.

Ministras pabrėžė, jog NATO sąjungininkams nusprendus nedirbti su „Huawei“, Lietuvai svarbu spręsti iššūkius dėl ryšių keitimuisi žvalgybos duomenimis bei sąjungininkų ryšių saugumo užtikrinimo jiems esant Lietuvoje.

„5G yra valdymo sistema, ne tik ryšio sistema ir jeigu sistemos yra nesuderinamos, tokiu atveju tikrai turėtume problemų“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras.

5G yra valdymo sistema, ne tik ryšio sistema ir jeigu sistemos yra nesuderinamos, tokiu atveju tikrai turėtume problemų.

Jis sakė matantis tris išeitis: Lietuva kariniams ir valstybiniams ryšiams galėtų rinktis kitas technologijas arba dirbti su operatoriumi, kuris naudotų ne „Huawei“ technologiją.

Jei visi operatoriai rinktųsi „Huawei“, pasak ministro, reikėtų „ieškoti valstybinių ryšių alternatyvų“.

„Kartais tai atrodo iš fantastiškos srities dėl galimų resursų, bet lyginant su resursais, kurie reikalingi ryšiui užtikrinti, tai įkandami dalykai“, – sakė R. Karoblis.

Jis žadėjo, kad sprendimai bus priimti „artimoje ateityje“.

Jungtinės Valstijos pastaruoju metu ėmė spausti partnerius Europoje atsisakyti „Huawei“ įrangos. Amerikiečiai sako, kad ši įranga gali padėti Kinijai šnipinėti Vakarų įmones ir verslą.

„Huawei“ kategoriškai neigia, kad jos įranga gali būti naudojama šnipinėti.

Lietuvoje diskusijas kursto tai, kad „Huawei“ įrangą naudoja telekomunikacijų įmonė „Telia Lietuva“, plėtodama Lietuvoje 5G ryšį, keliami klausimai dėl „Huawei“ technologijų viešajame sektoriuje.

Vyriausybės atstovai iki šiol teigė neturintys priežasčių uždrausti „Huawei“ įrangos naudojimą civiliniais tikslais, bet R. Karoblis anksčiau yra pareiškęs, kad krašto apsaugos sistemoje „Huawei“ technologijų nebus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS