R. Karoblis: turime bendrauti su lobistais ir verslo asociacijomis | Diena.lt

R. KAROBLIS: TURIME BENDRAUTI SU LOBISTAIS IR VERSLO ASOCIACIJOMIS

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sako, jog krašto apsaugos sistemos atstovai turi susitikti su lobistais, verslo asociacijų atstovais.

„Mes turime bendrauti su lobistais, verslo asociacijomis irgi. Mes perkame paslaugas, mes esame už tai, kad kuo daugiau pinigų, skiriamų krašto apsaugai, pasiliktų Lietuvoj, bet turime žinoti visas esamas rizikas, su kuo turime reikalų“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė R. Karoblis.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje buvo aptarta situacija dėl rezonansą sukėlusio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos ir kariuomenės vado Jono Vytauto Žuko susitikimo, kuriam tarpininkavo Verslo konfederacijos vadovas Valdas Sutkus.

R. Karoblis patvirtino komiteto nariams parodęs 2017 metų Vyriausybės kanceliarijai tuo metu vadovavusio Almino Mačiulio raštą dėl susitikimo su Verslo konfederacijos atstovais aptarti galimų įsigijimų gynybos srityje. Rašte Krašto apsaugos ministerijai, kurio kopiją turi BNS, prašoma susitikti su konfederacijos atstovais ministro pirmininko pavedimu ir apie pasitarimo rezultatus informuoti Vyriausybės kanceliariją.

Mes perkame paslaugas, mes esame už tai, kad kuo daugiau pinigų, skiriamų krašto apsaugai, pasiliktų Lietuvoj, bet turime žinoti visas esamas rizikas, su kuo turime reikalų.

Šio susitikimo ir premjero Sauliaus Skvernelio tarpininkavimo prašė konfederacija.

Anot ministro, raštą jis parodė, nes norėjo parodyti komiteto nariams, jog tokie susitikimai esanti įprasta praktika.

„Buvo keliamas klausimas apie susitikimus tarp kariuomenės vado ir V. Sutkaus, ir buvo klausiama, ir iš žiniasklaidos, su kuo dar buvo susitikęs ponas V. Sutkus anksčiau. Yra Verslo konfederacija, institucija, kuri turi susitarimus su Vyriausybe, yra vienas iš socialinių partnerių, tai yra natūralu, tai reikia daryti, ir tai yra iliustracija, kad mes turime ne tik teisę, bet ir pareigą tai daryti“, – kalbėjo R. Karoblis.

Pats ministras sakė asmeniškai su V. Sutkumi nebuvęs susitikęs, tik dalyvavęs konfederacijos pristatyme, bet patvirtino, kad „viceministrai yra susitikę konkrečiais klausimais, pagal darbo sritį“.

„Susitikti su institucijos vadovu yra natūralus dalykas, klausimas, kad tai būtų skaidri veikla, lobistinė veikla, ir neturėtų neteisėtos ir nepagrįstos įtakos visiems procesams“, – sakė R. Karoblis.

„Lobistai yra lobistai,  juos privalome priimti, klausimas, kur asociacijos turi teisę pristatyti savo technologinius sprendimus, ginkluotę, kurią daro, renkamasi arba ministerijoje, arba yra specialus kambarys Vyriausybės kanceliarijoje, tai yra daroma“, – kalbėjo ministras.

Kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas vasarį susitiko su kandidatu į prezidentus Gitanu Nausėda. Rezonansas kilo į prezidentus kandidatuojančiam premjerui Sauliui Skverneliui per balandį BNS surengtus debatus pranešus, kad šiam susitikimui tarpininkavo V. Sutkus.

„Žinomas faktas, kad jūs buvot susitikęs su kariuomenės vadu. Ar tiesa, kad vasario 18 dieną į kariuomenės vado kabinetą jus atvedė įtakingas verslo lobistas Valdas Sutkus, kuris yra tuo pačiu atstovaujantis ir stambias verslo įmones?“, – G. Nausėdos per debatus paklausė S. Skvernelis, oponentą apkaltinęs kariuomenės politizavimu.

Po susitikimo su kariuomenės vadu G. Nausėda liepą kadenciją baigiantį J. V. Žuką dar įvardijo kaip galimą kandidatą į savo patarėjus, jei laimėtų rinkimus.

„Dėl depolitizavimo, kiek man žinoma, kariuomenės vadas yra išreiškęs poziciją, kad jis susitiktų mielai su visais kandidatais, kurie norėtų apsilankyti pas jį, pakalbėti apie kariuomenės reikalus, gauti visą ekspertizę, jei ji nėra konfidenciali“, – S. Skverneliui tuomet atsakė G. Nausėda.

Kariuomenės vadas J. V. Žukas tuomet komentuodamas situaciją BNS patvirtino, kad verslo konfederacijos vadovas V. Sutkus susitikimui tarpininkavo ne kaip verslininkas, o kaip senas pažįstamas.

„V. Sutkų aš pažįstu nuo 1990 metų kaip žaliaraištį savanorį. Tai jis prieš vasario 16 dieną paskambino ir pats paklausė, ar aš negalėčiau susitikti su kandidatu į prezidentus G. Nausėda. Sakau, kodėl ne?“, – sakė generolas.

Krašto apsaugos ministras R. Karoblis tuomet vertindamas situaciją apgailestavo, kad politikai įtraukė kariuomenę į rinkimų kampaniją.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Vitas

Karoblio kompetensijos prasideda ir baigiasi žodžiais " Judam toliau" . Vaikščiojantis anekdotas, absoliutus nulis. Juokina visą sistemos karininkiją savo neiumanymu

BezdzioniuPlaneta

Karobli, Karobli nu ko tu kisi savo trigrasi....

Anonimas

Pide.ras nori bendrauti su KYSININKAIS ir VAGIMIS. Geras sunsnukis.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS